Restricţii prin punctele de frontieră pentru cetăţenii străini

Peste 38.600 persoane, cetăţeni români şi străini, au trecut frontiera în ultimele 24 de ore, dintre care aproximativ 25.600 pe sensul de intrare şi 13.000 pe cel de ieşire din ţară. Poliţia de Frontieră anunţă că, luni dimineaţă, timpul de aşteptare al autoturismelor la intrarea în ţară este de 80 de minute, fiind impuse restricţii pentru cetăţenii străini.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, în ultimele 24 de ore, au intrat în ţară 25.600 de persoane, cetăţeni români şi străini, şi aproximativ 9.200 de mijloace de transport.

Luni dimineaţă, timpul de aşteptare pentru autoturisme, la intrarea în ţară prin Vama Nădlac II este de 80 de minute.

De duminică noaptge au intrat în vigoare restricţiile de intrare în ţară pentru cetăţenii străini.

”Măsura de nepermitere a intrării în Romania dispusă faţă de cetăţenii străini şi apatrizi se realizează în conformitate cu normele corespunzătoare stabilite de Regulamentul UE 399/2016 al Parlamentului European si al Consiliului cu privire la codul Uniunii privind regimul de trecere al frontierelor de către persoane (codul frontierelor Schengen)”, a transmis Poliţia de Frontieră.

Fac  excepţie de la această măsura şi le este permisă intrarea pe teritoriul României cetăţenilor străini şi apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:

– sunt membri de familie ai cetăţenilor români;

– sunt membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România;

– sunt persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţile române potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;

– sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent;

– este personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

– sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare;

– sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);

– sunt persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.

”În  continuare, în punctele de trecere a frontierei, pentru cetăţenii români şi cetăţenii UE se derulează procedurile stabilite în urma Hotărârilor CNSSU pentru persoanele care sosesc în România, având ca zonă de plecare sau tranzit zone de risc şi state unde sunt confirmate cel puţin 500 cazuri de infecţie COVID 19. Persoanele sunt îndrumate de poliţistul de frontieră către personalul Direcţiei de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei pentru completarea declaraţiilor şi efectuarea triajului epidemiologic în vederea dispunerii unor măsuri specifice de autoizolare la domiciliu sau  plasare în carantină”, a mai precizat Poliţia de Frontieră.

Referitor la transportul de mărfuri, Poliţia de Frontieră precizează că, în conformitate cu articolul 4 din O.M. nr. 1 şi articolul  9 alin. 3 din O.M. nr. 2, în punctul de trecere a frontierei, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 t au obligaţia să aibă asupra lor şi să poarte mijloace individuale de protecţie, precum dezinfectant, mănuşi, mască pentru faţă, precum şi să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinaţie.

Conducătorii acestor autovehicule, care sosesc din ”zone roşii“ sau ”zone galbene“ ori au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantină sau izolare, dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomatologie asociată COVID-19.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *