Retrospectivă romanțată. Săptămâna în cinci minute de lectură

Pentru cititorii portalului Replica-Info HD inițiem o nouă rubrică pe care ne-am gândit să o denumim cât mai simplu.  După un brainstorming în redacție, ”Săptămâna în cinci minute de lectură” ni s-a părut că spune mult în puține cuvinte așa că așa i-a rămas numele noii rubrici. În cadrul ei vom prezenta succint evenimentele pe care le considerăm relevante din săptămâna ce se încheie. Locale, naționale, internaționale, din toate domeniile, bune sau rele, moralizatoare sau manipulatoare, vom avea grijă să nu omitem din prezentarea evenimentelor sarea și piperul. Și pentru că timpul e tot mai scump, ”Săptămâna în cinci minute de lectură” își propune să fie chiar  ceea ce aclamă: o lectură nu mai lungă de cinci minute. Dacă ne iese, o veți percepe chiar mai scurtă! Pentru că, poate, vă va plăcea!   

 

LUNI, 24 februarie 2020.

 • MĂSURĂ DRASTICĂ LA UNIVERSITATEA DIN ARAD: CURSURILE AU FOST SUSPENDATE PE FONDUL EPIDEMIEI DE CORONAVIRUS. Cursurile Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad sunt suspendate preventiv. Motivul? Sunt prea mulți studenți italieni înscriși la cursuri acolo!! Serios? Păi dacă la Arad pentru niște studenți italieni s-au închis porțile, ce măsuri ar trebui luate la Institutul ”Confucius” din cadrul Universității ”Lucian Blaga” de la Sibiu?
 • TENSIUNI ÎN USR-PLUS. NEGOCIERI EȘUATE ÎNTRE NICUȘOR DAN ȘI VLAD VOICULESCU. După două ore de discuții, Vlad Voiculescu a scris pe pagina sa de socializare că nu a ajuns la niciun acord cu Nicușor Dan. Evident Nicușor e mai politician decât Vlad. Probabil, la acea oră, Nicușor Dan știa deja ceva ce Vlad Voiculescu avea să afle mai târziu.  Touche!
 • Dezbaterea publică a proiectului de desființare a SIIJ a fost anulată. Ministerul Justiției a anulat dezbaterea publică a proiectului de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție până ce va fi investit un nou Guvern. Nimeni nu vede legătura reală! Iar cea care se vede e dubioasă!
 • DONALD TRUMP PRIMIT CU URALE LA PRIMA SA VIZITĂ OFICIALĂ ÎN INDIA ”SCRIEM O NOUĂ ISTORIE AICI”. 100.000 de persoane l-au ovaționat pe Donald Trump în India. Președintele American caută să deschidă noi căi de promovare economică tatonând acum fosta colonie britanică. Tot ce a primit până acum a fost doar o primire ca pentru un star rock. Destul însă ca să-l facă gelos pe Boris Johnson, premierul britanic, care este și el în căutarea de noi piețe după ce jumătate din exporturile UK vor cădea odată cu ieșirea regatului de pe piața comună a UE.
 • ÎN 2020, PESTE 70 LA SUTĂ DIN FIRME VOR CREȘTE SALARIILE. Potrivit platformei Hipo.ro 15 la sută din firme prevăd creșteri salariale de peste 10 la sută, pe când 55 la sută dintre acestea susțin că veniturile angajaților vor crește cu mai puțin de 10 la sută. Oricum ar fi, înainte de a vă bucura, asigurați-vă că firma unde lucrați a fost prinsă în studiu.
 • CCR A DECIS CĂ EXISTĂ CONFLICT ÎNTRE PREȘEDINȚIE ȘI PARLAMENT PE DESEMNAREA LUI LUDOVIC ORBAN CA PREMIER. Decizia Curții Constituționale a României a fost criticată imediat de liberali pentru că s-a bazat pe nisipuri mișcătoare legislative care nu pot face parte din jurisprudența CCR. Ei și? Doar este deja de notorietate că arbitrajul Curții Constituționale a României este viciat de vreo trei ani. Sunt acolo nouă înalți magistrați chemați să aibă ultimul cuvânt în spețe care ridică semne de întrebare privitor la respectarea Constituției și a echilibrului firesc între puterile statului. Trei dintre ei sunt numiți de majoritatea parlamentară de la Senat, alți trei de majoritatea parlamentară de la Camera Deputaților, iar alți trei de Președintele României. Adică, dacă facem socoteala, șase din nouă judecători CCR cunosc suprema satisfacție profesională și materială a poziției lor datorită majorității parlamentare (nici măcar a majorității calificate de două treimi). Cine a format majoritatea parlamentară în ultimii trei ani? Bravo, partidul condus de domnul Dragnea. Își poate imagina cineva că în acest context toxic, șase din cei nouă judecători CCR în frunte cu șeful lor dl Dorneanu au rămas insensibili la mișcările din urechi ale PSDragnea și după? Absurdul stă însă în faptul că, deși și-a asumat clar un partizanat politic,  deciziile Curții trebuie executate dumnezeiește de toată lumea, chiar dacă la elaborarea lor ajunge să lucreze necuratul. Așa că, torpilat din nou de CCR, președintele Iohannis a început să caute un nou candidat pentru funcția de prim-ministrul.
 • Emil Rîşteiu: „Pro România Hunedoara nu face nicio alianţă cu nimeni, în judeţ!” Liderii judeţeni ai Pro România Hunedoara susțin că partidul pe care îl reprezintă nu va face nicio alianță cu o altă formațiune politică, în județul Hunedoara. Păi, who cares, vorba aia!
 • ÎNCĂ TREI ȚĂRI LE INTERZIC COPIILOR SUB 12 ANI SĂ MAI LOVEASCĂ MINGEA CU CAPUL LA ANTRENAMENTE. Este vorba de federațiile de fotbal din Anglia, Irlanda de Nord și Scoția. Un studiu al Universității din Glasgow a indicat că foștii fotbaliști profesioniști sunt de 3,5 ori mai predispuși la afecțiuni neurodegenerative. Cine s-ar fi gândit la asta acum 20 de ani?

 

MARȚI, 25 februarie 2020.

 • Deputatul hunedorean Marius Surgent trece de la ALDE, la PNL. Președintele ALDE Hunedoara, Marius Surgent, a spus „adio” ALDE și a dat mâna cu Partidul Național Liberal. Decizia vine după ce a ajuns să fie deputat neafiliat. DL. Surgent consideră că alianța ALDE cu PSD a fost toxică. Dar cum orice toxină care nu te omoară te întărește, fostul deputat ALDE bate și, ca să vezi,  i se deschide din nou ușa în partidul care l-a lansat în politică.
 • Atac informatic asupra paginii de Facebook a Primăriei Hunedoara. În urma unui atac informatic, pagina de Facebook a Primăriei municipiului Hunedoara a fost furată și apoi închisă de către persoane necunoscute. Asta după ce telefonul primarului Bradului a fost corupt de aceleași persoane necunoscute. Sau de altele. Semn rău! Primarii PSD din județ încep să cadă pe tehnică.
 • Șerban Nicolae a anunțat că va candida la șefia Senatului din partea PSD. Sunt șanse mici însă să fie mai bun decât dl Tăriceanu la combaterea independenței Justiției și la aruncarea cu noroi în Uniunea Europeană.
 • RAED ARAFAT ANUNȚĂ CÂND VOM AVEA UN VACCIN PENTRU CORONAVIRUS. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a dat ca termen minim anul viitor. Probabil! Până atunci să fim noi sănătoși!
 • CEL MAI BĂTRÂN OM DIN LUME A MURIT LA VÂRSTA DE 112 ANI. Recunoscut de Guinness World Records drept cel mai bătrân om din lume, japonezul Chitetsu Watanebe s-a născut în 1907. Impresionant! După cum se mișcă de bine la 103 ani, al nostru moș Ștefan Gros are însă toate șansele să-l bată pe japonez.
 • CONSILIUL CONCURENȚEI INVESTIGHEAZĂ COMPANIILE CARE VÂND ECHIPAMENTE MEDICALE DUPĂ CE PREȚURILE LA UNELE PRODUSE AU EXPLODAT. După apariția amenințării coronavirusului, prețul măștilor medicale în România a crescut de aproape 20 de ori. Consiliul Concurenței spune că va cerceta dacă se justifică o astfel de scumpire. Se justifică, doar într-un singur caz: când comerciantul este un cinic vânător de plus-valoare care profită de disperarea semenilor. Ce pedeapsă poate da Consiliul pentru lipsa asta de umanitate la inventar?
 • UEFA IA ÎN CALCUL BLOCAREA EURO 2020 DACĂ EPIDEMIA DE CORONAVIRUS IA AMPLOARE. Vicepreședintele UEFA, Michele Uva, a declarat că forul european ia în calcul blocarea competiției dacă amenințarea cu coronavirus crește. Campionatul programat pentru acest an ar trebui să se desfășoare în 12 țări timp de o lună, între 12 iunie și 12 iulie. Arena Națională din București va găzdui patru partide. Singura parte bună este că dacă se va ajunge la blocarea competiției avem și noi o șansă să nu ne facem de rușine. Deși au promis, în trei ani de guvernare, PSD+ALDE nu au reușit să construiască nici traseu de metrou, nici măcar o linie de tren care să lege Aeroportul Otopeni de București pentru a nu bloca pe Otopeni miile de microbiști veniți la Campionat. Halal program de guvernare!
 • LUDOVIC ORBAN RENUNȚĂ LA MANDATUL DE PREMIER DESEMNAT. Boicotul parlamentar al PSD a făcut imposibilă încadrarea în termenul legal de 15 zile în care Parlamentul trebuia să se pronunțe asupra propunerii de Guvern.
 • SAVANȚII AU DESCOPERIT PRIMA FIINȚĂ CARE NU RESPIRĂ. Se numește Henneguya salminicola și este un parazit care trăiește în țesutul muscular al peștilor. Acesta este singurul organism căruia îi lipsește complet secvența genetică dedicată respirației ca proces fiziologic. Despre paraziții care mint cum respiră studiul nu spune nimic.
 • INFECȚIA CU CORONAVIRUS NU ESTE O PANDEMIE. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că epidemia virusului gripal din China, deși se răspândește cu rapiditate, nu este o pandemie. Contradicția din această declarație pune cap în cap viteza mare de propagare a virusului și faptul că nu e vorba de o pandemie. Dacă virusul se propagă așa de rapid înseamnă că nu e pandemie? Sau că nu e încă?
 • COZI ÎN SUPERMARKETURILE DIN ȚARĂ. ROMÂNII ȘI-AU FĂCUT PROVIZII DE TEAMA CORONAVIRULUI. E o variantă de Miorița adaptată la consumatorism. Adică dacă e să fie omorâți de coronavirus românii mai au o singură dorință: să piară cu burta plină.

 

MIERCURI, 26 februarie 2020

 • PLACIDO DOMINGO, DESPRE ACUZAȚIILE DE HĂRȚUIRE SEXUALĂ ADUSE DE PESTE 20 DE FEMEI: ”RESPECT CURAJUL DE CARE AU DAT DOVADĂ”. Tenorul spaniol recunoaște acuzațiile de hărțuire sexuală care i-au fost aduse și spune că îi ”pare sincer rău”. Recunoașterea vine după ce Domingo a fost găsit vinovat în urma unei anchete derulate de Sindicatul american al artiștilor muzicali. Vorbind însă despre curajul femeilor asaltate sexual de el de a vorbi despre această experiență traumatizantă, marele artist nu face decât să trădeze un enorm narcisism. Pentru că, crede artistul, e nevoie de un curaj nebun să ieși în lume ca femeie și să spui că nu ți-a plăcut atunci când marele, inconfundabilul, inegalabilul Placido Domingo ți-a gâfâit la ureche. Ei, nu e narcisism că confunzi curajul cu scârba în cazul ăsta?
 • COMISIA EUROPEANĂ A ANUNȚAT CĂ VA RECOMANDA LANSAREA PROCEDURII PENTRU DEFICIT ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI. Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că în cursul săptămânii 2-8 martie Comisia va recomanda lansarea procedurii. Raportul de țară publicat este devastator pentru România. Ca urmare a creșterii pensiilor, deficitul bugetar al României se va majora de la 4,4 în 2020 la 6,1 la sută în 2021. Mai mult chiar, spune raportul, dacă legea pensiilor rămâne la fel, datoria publică a României este estimată să atingă 90 la sută din PIB până în 2030. Guvernarea ineficientă a PSD-ALDE a lăsat în urmă o situație economică atât de grea încât nimeni nu ar vrea să fie acum în mod sincer la decizie în locul liberalilor. Iar cea mai mare mizerie lăsată în urmă de social-democrați a fost plasată  în legea de creștere de pensiilor care nu are acoperire în bani. O bombă cu ceas programată să explodeze în luna septembrie. Cine va încasa lovitura?
 • FLORIN CÂȚU A FOST DESEMNAT PREMIER DE PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS. În urma acestui lucru, procedura de constituire a unui nou guvern a fost amorsată. Liberalii trebuie să aleagă între două variante de acțiune: continuarea negocierilor pentru a se ajunge la alegeri anticipate sau asumarea unei guvernări dure și implicate. Contextul politic însă nu pare favorabil nici pentru una, nici pentru alta. În Parlament, PSD, UDMR, Pro România amestecă încă cărțile. E o situație în care există o singură ieșire: reîntoarcerea la popor. La termen, se pare.
 • PRIMUL ROMÂN CU CORONAVIRUS A FOST IDENTIFICAT LA GORJ. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că acesta este un bărbat dintr-o comună din Gorj. Bolnavul însă nu prezintă nici un semn de boală. Familia lui a fost pusă în carantină sub pază. Bărbatul a fost internat la spitalul ”Matei Balș”.

 

JOI, 27 februarie 2020

 • Protest al paramedicilor SMURD, în fața Prefecturii și a Consiliului Județean Hunedoara. Ei sunt nemulțumiți că fac aceeași muncă, dar au salarii mult mai mici decât colegii lor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Prefectul județului (a alertat autoritățile de la centru privitor la situația creată) și reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara (au crescut cotizația acordată Salvital de la 5 la 7 lei pe cap de hunedorean) au promis și au acordat sprijin pe moment, dar soluțiile nu sunt pe termen lung. Situația paramedicilor hunedoreni de la SMURD este una ingrată. Există suspiciunea că Ministerul Afacerilor Interne nu ar dori să își mai încarce schema de personal cu ei, dat fiind faptul că la nivelul țării structura numără deja peste 26.000 de salariați. Pe de altă parte, la Salvital s-a format deja un ciclu financiar care trece periodic pe lângă faliment. Iar în tot acest timp, o lege care ar permite trecerea paramedicilor hunedoreni la ISU zace nedigerată în burta Parlamentului. Dar cine să salveze salvatorii?
 • PE CINE OMOARĂ CORONAVIRUSUL? Potrivit lui Michael Mina, profesor la Havard, virusul pornit din China ucide preponderent bărbați (pentru că au o igienă corporală mai precară decât femeile!), bătrâni (din cauza vârstei) și fumători (din cauza viciului lor). Orice s-ar zice, studiul de la Harvard nu e prea măgulitor pentru persoanele de sex masculin.
 • PNL A ANUNȚAT CĂ ÎL SUSȚINE PE NICUȘOR DAN ÎN CURSA PENTRU PRIMĂRIA CAPITALEI. O mutare excelentă făcută de liberali la București pentru contracararea ofertei politice a PSD. Există percepția că acolo unde partidele de dreapta ies la alegeri cu un candidat comun PSD va fi spulberat. De remarcat, în cazul Capitalei, eleganța politică în retragere a lui Vlad Voiculescu de la USR-PLUS, principalul pierzător al opțiunii PNL pentru Primăria Capitalei. Potrivit reacțiilor existente, știrea că dreapta propune un candidat unic, a căzut ca o lovitură de măciucă pentru Gabriela Firea, actualul primar PSD al Bucureștiului. Aceasta are un dublu dezavantaj: o gestiune haotică a treburilor capitalei și marca politică a PSD care, din cauza și după regimul Dragnea, are o capacitate incredibilă de a trage în jos scorurile electorale.
 • MINISTRUL FINANȚELOR A ÎMPRUMUTAT 150 DE MILIOANE DE EURO CU O DOBÂNDĂ NEGATIVĂ DE 0,11 LA SUTĂ. Este vorba de o emisiune de obligațiuni cu maturitate în luna august 2020. Dobânda negativă constituie o premieră pentru România din toate timpurile. Faptul că acest lucru a fost posibil a fost interpretat de autorități ca un semn că guvernarea liberală este considerată performantă de către investitori. În cazul unei dobânzi negative, creditatul returnează mai puțin cu exact rata dobânzii. În cazul de față, la 1 euro împrumutat, se returnează 89 de eurocenți. Sună încurajator, nu?
 • PATRIARHIA ROMÂNĂ RECOMANDĂ EVITAREA SĂRUTĂRII ICOANELOR DIN BISERICĂ. Comunicatul lasă însă o cale deschisă pentru cei care simt nevoia să presteze acest gest de pioșenie. Ei pot săruta fără nici o restricție icoanele din propria casă. Patriarhia nu dă însă nici o soluție pentru românii care nu au în posesie personală icoane.

 

VINERI, 28 februarie 2020

 • Lucian Heiuș a fost desemnat ministru al Finanțelor. Deputatul hunedorean Lucian Heiuș, președintele Filialei județene a PNL Hunedoara, a fost desemnat ministru de Finanțe în Guvernul Câțu. Surpriza nu a fost foarte mare dată fiind reputația profesională excepțională pe care dl. Lucian Heiuș o are. Domnia sa a condus ani de zile Direcția Finanțelor Publice Hunedoara, ocupând apoi pentru mai mulți ani funcția de director general al Direcției Generale a Finanțelor Publice Timișoara, care tutela finanțele publice din județele din Zona Vest a României.
 • Lucrările la “Cardiologia” Spitalului Județean de Urgență din Deva, reluate. Guvernul României, prin Ministerul Sănătății, a alocat suma de 2,5 milioane de lei pentru terminarea investiției la noua secție de cardiologie a Spitalului Județean de Urgență din Deva. Lucrările rămăseseră suspendate în ultima parte a mandatului premierului Dăncilă, Ministerul Sănătății, condus de doamna Sorina Pintea, ”uitând” să mai facă ultimele alocări pentru spitalul din Deva. În paralel cu Guvernul, și Primăria Deva a fost permanent un sprijin pentru unitatea spitalicească, ultima alocare bugetară pentru aceasta fiind de peste 3 milioane de lei cu dedicație pentru achiziționarea de aparatură medicală modernă. În numele sănătății devenilor, se poate spune că  Primăria Deva (PNL) a înțeles să ajute Consiliul Județean Hunedoara (PSD), în administrarea căruia se află spitalul devean. Un exemplu de sprijin transpartinic pentru oameni demn de urmat și în alte părți.
 • Sorin Vasilescu a demisionat din funcția de vicepreședinte al organizației PSD Hunedoara. Decizia este surprinzătoare atâta timp cât dl Sorin Vasilescu a ales să rămână cu funcția administrativă obținută tot pe linie politică, aceea de vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara. Dl Vasilescu a criticat în mai multe rânduri actuala conducere a PSD Hunedoara, cerând la un moment dat chiar demisia acesteia. Fără a se dezice de politica social-democrată, dl Sorin Vasilescu pare a fi vârful de atac al unei fracțiuni din interiorul PSD Hunedoara care urmărește răsturnarea actualei conduceri locale a partidului. Sorin Vasilescu a ocupat și funcția de Prefect al județului Hunedoara între anii 2012 și 2016.
 • Efecte dezastruase ale încălzirii globale. Urșii polari recurs la canibalism pentru a supraviețui. Schimbările climatice au redus sursele de hrană pentru urșii polari. Oamenii de știință au observat o schimbare în comportamentul acestor animale, care recurg din ce în ce mai des la canibalism pentru a supraviețui. Nu poate fi o știre mai tristă ca asta la sfârșit de săptămână!
 • Codrin Ștefănescu și alte 15 persoane, într-un dosar de constituire de grup infracțional și șantaj. O informația pe surse relevă că fostul secretar general al PSD, împreună cu un grup de 15 persoane, este urmărit penal pentru că ar fi vrut să impună prin șantaj anumite persoane la conducerea unor instituții din județul Caraș-Severin. Umilitor pentru fostul locotenent al dlui Dragnea. Potențialul său este mult mai mare.
 • Fostul ministru al Sănătății, dna Sorina Pintea a fost arestată pentru luare de mită. Surse judiciare au declarat că fostul ministru, actualmente manager al Spitalului din Baia Mare, a fost prinsă în flagrant în legătură cu primirea unei sume de 120.000 de lei presupusă mită. Potrivit declarațiilor fiului Sorinei Pintea, din lista penalităților face parte și senatorul PSD Liviu Pop, fost ministru al Educației. Dacă cea care părea cea mai ruptă din peisajul penal al guvernărilor PSD-ALDE a ajuns vedetă de flagrant în luare de mită, e greu de imaginat cum arată viața infracțională la colegii mai talentați ai domniei sale.

 

SĂMBĂTĂ, 29 februarie 2020

 • PREȚUL PETROLULUI A CĂZUT BRUSC. EFECTELE SE VOR SIMȚI LA POMPĂ. Pe parcursul săptămânii, petrolul BRENT s-a ieftinit cu aproape 14 la sută, iar efectul ar trebui să se inducă la pompă în cursul acestei săptămâni. O veste de week end chiar bună.

 

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *