RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 08 iunie 2020

DOVEZI. Justiția SUBORDONATĂ Republicii Dragnea a mințit. Secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a constatat ca fostul șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, celebra Secție Specială (SS), procurorul Gheorghe Stan, a prezentat cifre neconforme cu realitatea în celebra conferință de presă din 28 februarie 2019. Ce a spus atunci domnul Stan, ca șef al Secției Speciale (SS)? Domnia sa a declarat că în momentul în care a devenit operațională, SS a preluat 1422 de dosare cu împricinați magistrați, iar dintre aceste dosare 70 (!) la sută au fost înregistrate ca urmare a unor sesizări din oficiu, adică, cum ar veni, pentru că așa ar fi fost pofta DNA-ului. Declarațiile lui Gheorghe Stan au fost făcute într-o conferință de presă, la oră de maxima audiență, în care a apărut alături de mâna sa dreaptă, procurorul Adina Florea. Verificările realizate de Inspecția Judiciară au scos la iveală ca datele prezentate de Gheorghe Stan sunt mistificate, în realitate, procentul sesizărilor din oficiu era doar de 2%. De ce a prezentat domnul procuror Gheorghe Stan date atât de eronate? Pentru că aceste date trebuiau să alimenteze în acel moment teoria binomului PSD-ALDE, Dragnea-Tăriceanu,  potrivit căreia DNA deschidea angro dosare din oficiu unor magistrați pentru a pune presiune pe aceștia. Datele false au fost folosite rapid de domnul Tudorel Toader, ministrul de Justiție a Republicii Dragnea, care s-a grăbit nevoie mare să le transmită într-o scrisoare taman publicației Financial Times. Era unul din demersurile care trebuiau să oprească numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european! Republica Dragnea a făcut ca România să fie singura țară europeană care vreodată s-a opus ca propriul ei cetățean să ocupe o funcție importantă în structurile Uniunii Europene. Un demers antiromânesc pe față!

MARȚI, 09 iunie 2020

UDMR, schimbat în rău de anturaj. Au avut mult timp reputația unor politicieni de calitate, abili, dar mai ales cu vocație europeană și democratică. UDMR-ul lui Marko Bela impunea respect și chiar dacă avea capacitatea dubioasă de a se lipi la orice partid aflat la putere, politicienii unguri aduceau în ecuația politică întotdeauna un echilibru, o temperare a excesului, o linie de eleganță politică niciodată în contradicție cu statul de drept și democrația. Din păcate, între timp partidul a suferit o mutație.  UDMR-ul a devenit un instrument politic perturbator aflat sub „remote controlul” Budapestei. Domnul Kelemen Hunor, prin demersurile sale legislative și politice, pare decis să îndestuleze ambiția revizionistă a premierului maghiar Viktor Orban, chiar dacă pentru asta trebuie să se mânjească până la obraz în alianțe politice cu parteneri nefrecventabili pentru un stat de drept. Iar Republica Dragnea a înrăutățit lucrurile.  Întovărășirea cu PSD-ul domnului Dragnea a avut o influență devastatoare asupra partidului ungurilor din România. Cine poate uita cum politicienii UDMR au reușit să intre în Parlamentul European cu voturile record din județele Ialomița, Giurgiu, Olt, Călărași, adică din fiefurile PSD, acolo unde există cel mult un maghiar la 200.000 de cetățeni români? E regretabil că și după retragerea lui Liviu Dragnea din politica mare, UDMR nu-și revine. A rămas cu visurile întrezărite în acea perioadă. Creează o dependență colosală sentimentul că poți obține tot ce vrei dacă ai încolonat la ordin toate puterile din stat. Și alianța PSD-ALDE-UDMR aproape reușise. Iar faptul că UDMR continuă încă să sape la acest proiect e un semnal mare de alarmă că pericolul nu a trecut odată cu „împușcărirea” domnului Dragnea. PSD, mai feciorelnic, ALDE, mai din bardă și UDMR,  în noul său stil parșiv-elegant, caută acum să reia ofensiva de unde a rămas suspendată în primăvara anului trecut. În acest context trebuie privită declarația de miercuri a liderului UDMR, Kelemen Hunor, care consideră că nu există argumente suficiente și informații convingătoare pentru prelungirea stării de alertă cu o lună. Consensul la subiect cu declarațiile domnului Anton Tăriceanu și cu mârâielile liderului interimar al PSD nu sunt întâmplătoare. Indiferent de subiect, UDMR pune umărul la atacurile foștilor aliați din Republica Dragnea cu toate că slujește fie o cauză antidemocratică, fie una antinațională, antieuropeană, sau pur și simplu, în cazul de față, zădărnicește combaterea bolilor. Cât de netrebnică față de oameni poate fi câteodată politica! Când critică demersul Guvernului Orban (nu Viktor, Doamne ferește!) și al Președintelui României privitor la necesitatea prelungirii stării de alertă, crede cumva domnul Kelemen Hunor că o revigorare a pandemiei îi va lovi numai pe cetățenii români?

MIERCURI, 10 Iunie 2020

Pensii speciale. PSD una vorbește în față și alta votează pe la spate. E unul din obiceiurile dăunătoare ale social-democraților. Acționează ca și cum lumea nu ar putea vedea prăpastia dintre vorbe și fapte. De exemplu,  subiectul pensiilor speciale. Pensionarii amărâți ai acestei țări, cei cu pensii „ordinare”,  îl pot vedea pe domnul Ciolacu la televiziuni cum critică nedreptatea promovată prin pensiile speciale. Îl pot admira pe domnul Ciolacu ca pe un aliat al pensionarilor nespeciali și nedreptățiți. Domnul Ciolacu lasă chiar impresia că Guvernul Orban e de vină pentru peșcheșului special și că, dacă ar depinde de el, Ciolacu,  pensiile speciale ar fi năruite imediat sub impozite de 90 la sută. Cum să nu voteze un așa lider, pita lui Dumnezeu,  bieții pensionari de rând?  Mulți, prea mulți,  cu imaginea asta rămân și cu ea în minte merg la votare. În realitate, chiar a depins de domnul Ciolacu și de PSD să întoarcă la bugetul de stat banii dați necuvenit pentru îmbuibarea unor caste românești privilegiate. Faptele sunt că joi majoritatea PSD de la Senat a respins impozitarea cu 90 la sută a pensiilor speciale. Din datele existente reiese că 70 de senatori PSD au votat împotriva proiectului de impozitare a pensiilor speciale, 9 – UDMR, 7 – Neafiliat. Au fost 6 abțineri. Pentru proiect au votat 26 de senatori PNL și 13 de la USR. Proiectul, propus de USR, propunea o impozitare cu 90% a pensiilor speciale mai mari de 3.500 de lei. Asta e informația reală cu care ar trebui să meargă la vot pensionarul român comun, adică cel cu pensie de mizerie.

JOI, 11 iunie 2020

Fondurile europene mai aproape de români. Românii nu mai trebuie să deschidă ușa cu capul pe la București pentru a li se aproba finanțarea europeană. Potrivit unui proiect de lege aprobat joi, 10 iunie, de Camera Deputaților, agențiile de dezvoltare regională vor deveni Autoritate de Management pentru viitoarele fonduri europene derulate prin Programul Operațional Regional 2021-2027. Evenimentul reprezintă o descentralizare majoră al procesului decizional al fondurilor europene. Aprobarea finanțării se va face de acum la nivel regional. În ce privește județul Hunedoara, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional, va prelua funcția de Autoritate de Management pentru POR în Regiunea Vest începând cu perioada de programare 2021-2027. Ce  înseamnă asta? ADR-urile, în calitate de Autorități de Management, vor pregăti și negocia direct cu Comisia Europeană Programele Operaționale Regionale, în funcție de nevoile și specificul regional, vor elabora ghidurile solicitantului prin care se stabilesc condițiile de acordare a finanțărilor către beneficiari, vor evalua și contracta la nivel regional proiectele depuse, vor gestiona implementarea acestora și efectuarea plăților către beneficiari. Pentru implementarea Investițiilor Teritoriale Integrate (ITI) noua formulă de lucru va însemna un termen mult mai redus între momentul predării proiectelor și cel al începerii finanțării. Și încă un amănunt deloc de neglijat. Cu decizie la nivel regional, deci mai aproape de „locul faptei”, epoca banilor aruncați pe proiecte fără sens devine istorie. Pentru că, de la Timișoara, unde este sediul ADR Vest, se vede mult mai clar decât de la București, ce proiecte ar putea ajuta cu adevărat Valea Jiului.

ANAF nu mai intră pe ușă. De la 1 iulie intră prin casele de marcat. Marii contribuabili vor conecta casele de marcat cu jurnal electronic la serverele ANAF în termen de trei luni începând cu data de 1 iulie și până la 30 septembrie 2020, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice. În ceea ce îi privește pe operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii și mici, aceștia vor finaliza procesul de conectare până la data de 31 ianuarie 2021. Datele care vor fi colectate de ANAF vor fi folosite pentru analiză și control de la distanță ceea ce ar trebui să conducă la reducerea substanțială a numărului controalelor fizice inopinate și la concentrarea verificărilor pe zonele de risc identificate. În România se discută de mai bine de 10 ani despre implementarea acestui sistem. Pentru că face mult mai grea viața evazioniștilor fiscali, până acum autoritățile române au acționat cumva complice cu interesele acestora refuzând să introducă sistemul informatic de monitorizare a legalității tranzacțiilor comerciale purtătoare de taxe și impozite. A trebuit să vină criza ca acest lucru să se întâmple, ceea ce e o palmă pentru toate guvernările prin care a trecut țara în ultimul deceniu. Guvernul Orban însă a decis să ia taurul de coarne.  Bulgaria este un exemplu în acest sens. Acolo sistemul de monitorizare al Fiscului se aplică din 2011, iar baza de impozitare a crescut cu două miliarde de euro în doar câteva luni. ANAF speră să crească și el încasările la bugetul de stat prin această măsură. Lucru care cu certitudine se va întâmpla, dacă sistemul informatic nu va permite evaziunea în ferestre de blocare de genul celor de la cardul de sănătate.

Ofertă! Nou aspirator de traseiști și cercetați penal. Domnul profesor i-a dat de data asta un nume, așa,  mai premium. După PC (Partidul Conservator) și PUR (Partidul Umanist din România),  PP USL sună cumva mai somptuos cu cinci litere în siglă. Firește nu are nimic în comun cu defunctul USL. „U” vine, la derută,  de la Umanism,  nu de la Uniune. Nu se poate spune că domnul Dan Voiculescu nu are spirit de întreprinzător. Turnător la Securitate în comunism,  condamnat pentru corupție în capitalism, domnul profesor știe ce se cere pe piață. Și ce poate fi mai util, dorit și așteptat în aceste vremuri decât un vehicul politic neocupat care te poate duce direct la imunitatea parlamentară. Nu e deci de mirare că printre primii clienți politici ai domnului Voiculescu îl regăsim pe domnul deputat fost PSD, Dorel Căprar, care este cercetat penal pentru corupție. Dar acestea sunt detalii. Viziunea domnului profesor bate mult mai departe. Domnia sa ar dori să boteze la PP USL cam tot detașamentul PSD de asalt care a slujit Republica Dragnea. Surse din mass-media spun că sunt curtați deocamdată fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, și chiar fostul premier Viorica Dăncilă, ambii căzuți în dizgrația interimarului Ciolacu. Pentru că se vrea un partid nou, reformator, PP USL-ul domnului Voiculescu l-a primit recent în echipă și pe domnul Teodor Meleșcanu, un politician cu o vastă experiență „în slujba poporului” după stagii de practică la PSDR, APR, PNL, ALDE, Forța Națională și acum, cu voia bună a domnului Voiculescu, PP USL. Întrebarea care se pune cum ar putea un partid mic cât un breloc înființat în 2020 să își promoveze liderii în Parlamentul României? Aici se vede geniul politic al domnului Felix! Potrivit unor surse din PSD, citate de presa centrală,  domnul Voiculescu aplică schema Antena. Adică îl persuadează pe domnul Ciolacu să accepte o alianță PSD-PP USL pentru alegerile locale și parlamentare. Astfel, cu binecuvântarea listei comune,  foștii pesediști de frunte intră în parlament ca puteri umaniste, social și liberale. La schimb, „Felix” oferă susținere din partea posturilor Antena pe care le controlează. Schema pare îndelung verificată. Nici un partid românesc nu a rezistat vreodată la o asemenea ofertă.

Sarmizegetusa Regia primește o nouă strălucire. Lucrări de restaurare a întregului zid al cetății, transformarea incintei militare într-un „muzeu viu”, taluzări și amenajarea terenului, refacerea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare (trasee de acces, semnalizare), realizarea unui lapidariu și a unui adăpost pentru vizitatori, realizarea de structuri și panouri modulare amplasate în zona sitului cu scopul promovării tradițiilor meșteșugărești și a obiceiurilor populare din județul Hunedoara. Sunt doar câteva din obiectivele proiectului „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”, depus de Consiliu Județean Hunedoara prin programul RO-Cultura, apelul „Restaurarea si revitalizarea monumentelor istorice”, program finantat prin Granturi SEE (fonduri norvegiene) 2014-2021. Valoarea nerambursabilă a finanțării obținute este de 2 milioane de euro, la care se adaugă o co-finanțare de un milion de euro din bugetul județului Hunedoara.

Ambasadorul Rusiei la București cade pe propagandă sovietică. Domnul ambasador Valery Kuzmin a lăsat să-i scape o declarație care i-a deconspirat instantaneu nostalgiile sovietice. Domnia sa a spus că „Spre deosebire de Occident, în Rusia există libertatea de a vorbi, libertatea de exprimare… oamenii își exprimă liber opiniile și nimeni nu-i pleznește peste bot.” Partea ultra-sovietică a propagandei este chiar la începutul declarației unde excelența sa,  înainte de a preaslăvi libertatea și dreptul la opinie din Rusia, punctează că în Occident e pus călușul în gura popoarelor. Evident, nimeni nu poate depune mărturie că, în timpul declarației, excelenței sale i s-ar fi văzut țeava Kalașnikovului sub haină. Dar totuși, nu ai cum să spui astfel de lucruri și să nu evoci involuntar că în timpul regimului autoritar al lui Vladimir Putin, liderii opoziției au fost arestați, împiedicați să participe la alegeri, iar ziariștii critici ai regimului de la Moscova au fost intimidați, iar unii dintre ei chiar uciși. Iar din istoria ultimelor luni, este la fel de greu să explici de ce medicii care criticau condițiile din spitalele rusești pe timp de pandemie și-au luat zborul de la etajele superioare ale spitalelor. Ce-i drept, nimeni nu-i pleznise peste bot înainte!

VINERI, 12 iunie 2020

 Asfalt turnat direct peste iarbă la Văcarea. Inteligență artificială, sau prostie naturală? Se spune că inteligența artificială deschide larg ușa folosirii unor tehnologii revoluționare în toate domeniile. Se pare că undeva în România se întâmplă  deja. O tehnologie uluitoare de asfaltare a ieșit la lumină vineri din satul Văcarea, județul Argeș. Într-un filmuleț realizat de un consilier local, se văd muncitori care au descărcat asfalt dintr-o basculantă și îl întind cu lopata direct peste iarbă pe o uliță din sat, într-o acțiune de asfaltare. După ce manopera a fost dată în vileag, s-a dovedit în urma unei evaluări sumare, că la Văcarea nu e vorba de inteligență artificială în managementul lucrărilor de asfaltare. Unii sunt de părere că, dimpotrivă, acolo este un caz tipic de prostie naturală care a trebuit de urgență remediat. Patronul firmei care se ocupa de lucrare ar fi promis că va asfalta suplimentar 100 de metri pătrați față de cât s-a angajat prin contract.

SÂMBĂTĂ, 13 IUNIE 2020

„Romanians lives matter!”. 30 de ani de când am pășit cu stângul. După ce cu numai șase luni înainte uciseseră români pe stradă la Revoluție, Armata,  Miliția și USLA nu erau o soluție pentru Regimul Iliescu ca să spargă cu violență protestul pașnic din Piața Universității în 1990. Regimul avea nevoie de o „bâtă civilă” care să măture de pe fața Pieței Universității protestatarii care arătau lumii în fiecare minut cât de rău nimeriseră iubitorii de libertate și democrație în România lui Ion Iliescu. Așa că în dimineața zilei de 13 iunie 1990, pe la 3-4 dimineața, forțele de ordine au distrus corturile protestatarilor din piață și au făcut arestări. Protestatarii au rupt cordoanele trupelor antitero. Peste toată agitația a fost adusă iute clasa muncitoare de la IMGB cu mesaje memorabile de genul „Noi muncim, nu gândim!”.  S-a lucrat profesionist. Intervenția forțelor de ordine s-a dovedit a fi o simplă diversiune care să nască un mic puseu violent ce putea fi folosit ca motivație pentru deplasarea minerilor. Și aceștia au venit. Dirijată din umbră de servicii și profesioniști ai înmuierilor de oase, ortacii lui Miron Cosma au făcut prăpăd. Numărul victimelor este controversat. Oficial, conform evidenței de la comisiile parlamentare de anchetă, numărul răniților este de 746 iar numărul morților este de șase: patru morți prin împușcare, un decedat în urma unui infarct și o persoană înjunghiată. Viorel Ene, președintele „Asociației Victimelor Mineriadelor”, a declarat însă că există dovezi că numărul real al morților ar fi fost de 100.  Cifra care nu a fost niciodată contestată de autoritățile de atunci. La final, președintele ce tocmai fusese ales,   Ion Iliescu le-a mulțumit minerilor pentru acțiunea lor „vitejească” prin care au salvat democrația din România. Discursul său a fost întâmpinat cu urale. La 30 de ani de la sângeroasele evenimente, Justiția română nu a fost în stare să ducă până la capăt nici un dosar al Mineriadei. Și până când acest lucru nu se va întâmpla, la fel ca în cazul Revoluției Române, evenimentele din 13-15 iunie 1990 rămân o rană deschisă a României. Pentru că „Romanians Lives Matter!”

 DUMINICĂ, 14 iunie 2020

Fotografia săptămânii

Peste o mie de porumbei albi au murit de foame în ultimele săptămâni la marea Moschee Albastră din Mazar-i-Sharif, capitala de nord a Afganistanului, din cauza închiderii celebrului lăcaș de cult pentru a limita propagarea coronavirusului. Păsările erau hrănite în majoritate de vizitatori.

 

Monica Pană

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *