RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 27 iulie 2020

Partidul Comunist Chinez câștigă licitații în România. Săptămâna începe cu o știre economică care sună ca un semnal de alarmă. Una dintre companiile gestionate direct de Partidul Comunist Chinez, acuzată de corupție și de lucrări neconforme în mai multe țări, pătrunde din nou în România. Sinohydro este o companie chineză de stat, a cărei conducere este numită de liderii comuniști de la Beijing. În fruntea companiei, care este specializată în hidrocentrale și baraje, de la președinte și vicepreședinți, până la membrii board-ului desemnarea se face de către conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC). Dacă ajungi în conducerea companiei de stat Sinohydro trebuie să ai și o funcție de secretar adjunct al structurii de partid care gestionează firma cu peste 30.000 de angajați în țara de origine. Adică, practic, compania Sinohydro, este firma de casă a PCC. Sinohydro și-a deschis sucursală în România în timpul guvernării PSD, mai exact în noiembrie 2018 și este înregistrată în România cu 0 (zero) angajați. De numele Sinohydro sunt legate o serie de scandaluri (corupție, fraudă, lucrări de slabă calitate) în toată lumea, firma fiind folosită ca un cal troian prin care China își asigură expansiunea economică și politică în lume. În perioada Guvernării PSD, compania chineză și-a adjudecat lucrările de întreținere și reparare a drumurilor din Vrancea, semnând în 2017 un contract cu Direcția Regională Iași pentru drumuri și Poduri, parte a CNAIR. Valoarea contractului, peste 70 de milioane de lei, fără TVA. În februarie 2018, Sinohydro a mai câștigat un contract CNAIR, pentru o parte din centura București. Așadar, tot în perioada de guvernare a PSD, partid care a promovat participarea Chinei comuniste atât la proiectele de infrastructură cât și cele strategice, inclusiv la reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Cu toate acestea, recent, firma a câștigat licitația pentru construirea șoselei de centură la Zalău.

MARȚI, 28 iulie 2020

Alo, Sfânta Treime? Cu Olguța, vă rog! Că ajungi să te întrebi, ce au supt politicienii ăștia de la mumele lor de-i lovește așa năprasnic la maturitate fudulia fără de măsură a parvenitului. De la purtarea sfidătoare de poșete la 5000 de euroi bucata, pantofi UFO,  la portrete murale pictate alături de sfinții din biserică, nimic nu a scăpat neexperimentat de neam-prostia care-i face pe prea mulți dintre aleși să creadă că electoratul e impresionat atunci când ei se caută între dinți cu scobitori de aur. Ultima ispravă de acest gen a răbufnit marți în capitala Băniei. Acolo, la Craiova, există una dintre cele mai mari zone verzi urbane din România. Ea a fost dezvoltată și modernizată dintr-o moșie insalubră între anii 1897 și 1903 de către Nicolae Romanescu, unul din cei mai mari edili pe care i-a avut Craiova de-a lungul ultimului veac. Pe merit, zonei verzi i s-a spus încă din 1930 ”Parcul Nicolae Romanescu”. Recent, parcul a trecut printr-un firav proces de modernizare derulat de Primăria Craiova. Este vorba de înfrumusețarea intrării în parc și reamplasarea unei statui pe un soclu nou. Printre elementele de înfrumusețare a intrării s-au numărat și niște plăcuțe stilizate pe care au fost înscrise numele primarilor care au adus glorie orașului. Printre aceștia, bineînțeles, Nicolae Romanescu, întemeietorul parcului. Numai că aportul onorabilului primar Romanescu  a fost considerat mai puțin important decât cel al fostului primar al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. Așa că, domnului Nicolae Romanescu i s-a șterpelit toată gloria, numele său fiind trecut pe plăcuța festivă jos,  sub cel al Olguței Vasilescu. Vă dați seama cât de băloasă e slugărnicia actualului edil al Craiovei (PSD) față de șefa lui pe linie de partid și fostă primăriță? Că dacă de la domnul Romanescu nu mai poate aștepta nimic,  de la Olguța Vasilescu primarului Genoiu îi poate  pica oricând avantajul unei pile, o castană,  o învârteală pe interes, sau măcar o vorbă bună pusă unde trebuie. Direcția Județeană pentru Cultură Dolj a somat Primăria Craiova ca în 30 de zile să dea jos plăcuța-periuță.

MIERCURI, 29 iulie 2020

Careul toxic PSD – ALDE – Avocatul Poporului – CCR și-a atins scopul: România ajunge pe primul loc în UE la numărul morților COVID-19. Miercuri România a furnizat o statistică pe care acum două luni nu ne așteptam să o vedem vreodată. Potrivit Centrului european pentru controlul și prevenirea bolilor (ECDC), România a depășit Suedia (1,5) și Marea Britanie (1,4) ocupând primul loc din Uniunea Europeană (1,6) la numărul morților COVID-19 raportat la 100.000 de locuitori. La numărul de noi îmbolnăviri țara noastră se plasează pe locul doi în UE, după Luxemburg, o țară mică care își permite să meargă pe formula testării întregii populații. Prin crearea vidului legislativ și declarațiile iresponsabile de ignorare  a pericolului și regulilor de securitate sanitară impuse de guvern, majoritatea PSD-ALDE din Parlamentul României în complicitate cu binomul Avocatul Poporului-Curtea Constituțională a României (CCR) și-au atins scopul funest: România a devenit un infern pandemic. Moartea a zeci și îmbolnăvirea altor mii de români la fiecare 24 de ore nu a contat în calculul politic. PSD-ALDE au călcat pe cadavre de români numai ca să procure muniție împotriva Guvernului liberal pe care îl critică acum pentru proasta gestionare a pandemiei. Este de neexplicat de ce cei doi șefi de la PSD și ALDE chiar cred că politica asta ucigașă le-ar putea aduce mai multe voturi în alegeri! Dacă ar avea un minim fler politic, cei doi și-ar da seama că la fiecare nouă îmbolnăvire cu COVID, se naște o nouă acuzație la politica lor ticăloasă. Iar românii nu îi vor putea ierta nici dacă în seara dinaintea scrutinului s-ar filma dormind mascați la ei acasă.

 JOI, 30 iulie 2020

Mică curățenie prin mafia pensiilor fictive. Dacă cineva ar avea ideea să conceapă o enciclopedie a corupției românești, industria pensiilor medicale fictive ar ocupa un capitol important. De-a lungul anilor, politicieni, medici, șefi de case de pensii, asistenți social au profitat de slăbiciunile sistemului pentru a se îmbogăți din șpăgile plătite de românii interesați să-și tragă o pensie reală pe motiv de boală inventată. Sunt divizii întregi de corupți și corupători în acest tip de faptă penală, dar foarte puțini dintre ei au fost vreodată cercetați penal. Iar atunci când acest lucru s-a întâmplat, cifrele rezultate în urma anchetei sunt de Cartea Recordurilor. Joi, a fost dat publicității un astfel de caz. Protagonistă este o femeie de 70 de ani, fost asistent social principal la Cabinetul de expertiză medicală și recuperarea capacității de muncă Moreni (Dâmbovița). S-a dovedit că această tanti a primit 106 șpăgi (luare de mită în formă continuată) și a abuzat de serviciul ei de 3.030 de ori (abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și continuată).  Condamnarea a fost dată într-o anchetă privind eliberarea unor certificate de handicap, necesare la pensionarea pe motive medicale a unor persoane sănătoase. Un număr de 3030 de persoane s-au pensionat, în perioada 1993-2007, în baza actelor emise de fosta asistenta socială principală. Prejudiciul calculat este de 10 milioane de euro. Nu degeaba o parte din martorii din acest proces o numeau pe femeie ”doctorița de la Moreni” deși aceasta nu avea studii de specialitate. Ea a fost condamnată la 4 ani de închisoare. Într-un proces de același gen s-a mai dat o pronunțare în această săptămână și în cazul fostului șef PSD al Casei de Pensii Bihor. Acesta a fost condamnat în primă instanță la cinci ani și patru luni de închisoare pentru că șpăguia șpăgarii. Șeful lua bani și foloase necuvenite de la șpăgarii Serviciului de Expertiză Medicală, care avizau numai contra mită dosarele pentru pensionarii de boală. Două cazuri, două județe diferite din România, același tip de corupție. Fenomenul însă este aproape generalizat. Dacă prin absurd ar începe să vorbească în România cei care au dat șpagă pentru o pensie de boală fictivă, dosarele cu declarații ar putea tapeta suprafața unui stadion. Acest lucru însă nu se întâmplă. Până la urmă femeia din Dâmbovița și șeful de la PSD Bihor n-au fost decât niște nenorociți de ghinioniști dintr-o tagmă infracțională în care abuzul în serviciu s-a banalizat.

VINERI, 31 iulie 2020

Guvernarea PSD a ciuruit România cu proceduri de infringement. Comisia Europeană a dat publicității vineri Raportul anual privind monitorizarea punerii în aplicare a dreptului UE, care prezintă modul în care Comisia a monitorizat și a asigurat aplicarea dreptului UE în 2019 și performanțele statelor membre în diverse domenii de politică. S-a aflat astfel că în timpul mandatului de guvernare PSD-Dăncilă împotriva României s-au deschis nu mai puțin de 38 de noi proceduri de infringement. Practic, Guvernarea PSD-Dăncilă a fost într-atât de nepregătită să continue procesul de integrare a României în Europa comunitară, încât, sub mandatul ei,  niciun domeniu esențial al funcționării societății românești nu a progresat.  Domeniile afectate de procedurile de infringement care vizează nerespectarea legislației UE în 2019 au fost următoarele: stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea piețelor de capital,  justiție şi consumatori,  migrație şi afaceri interne, energie,  mobilitate şi transport,  piață internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, mediu,  impozitare şi uniune vamală.   Totodată, în 2019 au fost deschise împotriva României şi 17 proceduri de infringement în ceea ce privește netranspunerea la timp a legislației europene, conform aceluiași document. Cea mai celebră amânare în implementare este Directiva de combatere a spălării banilor. Un fel de ”Bată-l toaca” pentru Guvernarea PSD-Dăncilă.

SÂMBĂTĂ, 01 august 2020

Mircia Muntean își aruncă buzduganul electoral înainte. Surpriza electorală a săptămânii.  Paula Corbu, fiica fostului primar al Devei Mircia Muntean a anunțat pe Facebook că va candida la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara. În argumentarea candidaturii sale, doamna Paula Corbu aduce un elogiu părintelui și deplânge ”sentința nedreaptă” prin care tatălui său ”i s-a luat dreptul de a-și finaliza proiectele începute pentru hunedoreni”. Tânăra spune că a luat decizia de a candida în urma discuțiilor de ”ore în șir” cu tatăl ei, fostul primar ”4×4” al Devei, discuții care i-au insuflat elanul necesar de a-i reprezenta pe oameni, așa cum, spune doamna Corbu,  pe vremuri o făcea și tatăl său. Doamna Paula Corbu nu s-a remarcat politic cu absolut nimic până acum. Însă domnul Mircia Muntean a fost și este un politician într-atât de popular, încât simplul anunț al candidaturii fiicei sale, a fost consemnat imediat din județ până în media națională. Așa că doamna Corbu are ca singur atu transferul de popularitate al părintelui. Manevra la care recurge familia domnului Mircia Muntean este însă interesantă. Adică de ce la Consiliul Județean Hunedoara și nu la Primăria Deva? O explicație ar putea fi eșecul (primul!) pe care Mircia Muntean l-a avut în anul 2012 la urne ca și candidat la președinția CJ Hunedoara în fața rivalului său, Mircea Moloț. Anunțul candidaturii fiicei sale la funcția supremă la CJ Hunedoara  e un fel de teaser, de buzdugan aruncat înainte, care anunță o intenție de revanșă din partea domnului Mircia Muntean, atunci când s-o putea. Un singur lucru este evident pe acest subiect: fie că este reală, fie doar o intenție (mai degrabă!), anunțul fiicei domnului Mircia Muntean de a candida întrunește toate cerințele electorale la impresia artistică. Și nu e de mirare! Este domeniul în care fostul primar al Devei este maestru!

DUMINICĂ, 02 iulie 2020

Fotografia săptămânii

 

La 96 de ani, Giuseppe Paterno este cel mai în vârstă absolvent universitar din Italia. Străbunicul a absolvit săptămâna aceasta Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității din Palermo.

 

Monica Pană

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *