RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

*Rata infectărilor din România, zi după zi  *Hunedoara. Săptămâna primelor decese  *Informațiile utile în condiții de pandemie  *UE dă mână liberă la alocarea de fonduri pentru combaterea coronavirusului  *Spitalul din Deva își schimbă profilul  *Ce instituții hunedorene finanțează spitalul devean  *Șomajul tehnic se extinde în județul Hunedoara *Ce vrea Axa Roșie? * România intră în scenariul 4.

 

LUNI, 23 martie 2020.

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 576 persoane, 7 morți

#HUNEDOARA. Cazuri CORONAVIRUS. 1.511 de persoane, din judeţul Hunedoara, se află în izolare la domiciliu, fiind monitorizate din punct de vedere medical. Alţi 66 de oameni se află în carantină instituţionalizată, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi.

 

#HUNEDOARA. Ucisă de coronavirus. Femeie, 61 ani, jud Hunedoara, internată în ATI Spitalul Județean Deva, confirmata cu COVID 19 în data de 28.03.2020, decedată în 23.03.2020. Femeia prezenta comorbidități boli cardiovasculare.

 

 

#HUNEDOARA. Dialog între medici deveni şi din Yancheng – China, în sistem de videoconferinţă. Un prim episod al schimbului de experienţă între medicii deveni şi cei chinezi, în limitarea răspândirii noului virus COVID-19, a fost realizat luni. Medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva şi medici de la Spitalul din orașul Yancheng, localitate din Republica Populară Chineză cu care municipiul Deva este înfrățit, au intrat în dialog, la sediul primăriei, în sistem de videoconferinţă. ”Temele abordate la video-conferinţa de astăzi au vizat simptomatologia specifică a pacienților infectați cu COVID-19; impactul acestui virus asupra diferitelor categorii de vârstă, în corelare cu eventuale comorbidități; algoritmii de triere ai pacienților bolnavi și repartizarea acestora pe diferite centre de spitalizare, importanța testării în masă a pacienților, precum și aspecte ce țin de aparatura medicală și dispozitivele medicale specifice infecției cu noul coronavirus. A fost stabilit şi un grafic pentru viitoarele video-conferinţe cu partea chineză”, a informat, prin intermediul unui comunicat, Primăria Deva.

România a închis granițele pentru străini. Cetățenii străini și apatrizii nu mai pot intra în România. Există câteva excepții. Dintre acestea, șoferii de camioane care tranzitează țara. Aceștia trebuie însă să poarte dezinfectant, mânuși și măști. Interdicția pătrunderii străinilor și apatrizilor pe teritoriul național s-a realizat în conformitate cu normele corespunzătoare stabilite de Regulamentul UE 399/2016 cu privire la codul Uniunii privind regimul de trecere al frontierelor de către persoane (codul frontierelor Schengen).

Profi angajează persoane care intră în șomaj tehnic. Retailerul a anunțat luni că angajează persoane care intră în șomaj tehnic. Compania este interesată să preia salariați disponibilizați de la retaileri nealimentari. Profi are peste 1200 de magazine în țară și 18.000 de angajați.

 

UE suspendă Pactul de stabilitate și de creștere. Consiliul Afacerilor Economice și Financiare al UE (ECOFIN) a aprobat, în premieră, Pactul de stabilitate și de creștere al UE. Este vorba de limitarea deficitului bugetar în statele membre ale UE la 3 la sută și datoria publică la 60 la sută din PIB. Măsura a fost luată pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus.

China începe testarea unui vaccin pe oameni. Un număr de 108 voluntari au primit primele injecții luni. Ei au vârste cuprinse între 18 și 60 de ani și sunt toți din Wuhan. Voluntarii vor fi monitorizați timp de șase luni.

 

 

MARȚI, 24 martie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 762 persoane, 12 decese

#HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. 1.613 de persoane, din judeţul Hunedoara, se află în izolare la domiciliu, fiind monitorizate din punct de vedere medical. Alţi 76 de oameni se află în carantină instituţionalizată, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi.

 

#HUNEDOARA. Primăria Deva alocă aproape 700.000 de lei pentru Spitalul Județean și Salvital. Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Deva a luat hotărârea de a aloca aproape 700.000 de lei pentru Spitalul Județean de Urgență Deva și Asociația Salvital. În vederea testării epidemiologice a populaţiei şi a combaterii pandemiei Covid-19 se impune cooperarea Consiliului Local al Municipiului Deva cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva prin acordarea unui sprijin financiar de urgenţă, cu ocazia primei şedinţe de consiliu local, în valoare de 595.000 lei către Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva în scopul achiziţionării unui echipament aparat de testare pentru Covid-19 – FluorocyclerR XT sistem real-time PCR împreună cu accesoriile şi materialele necesare GenoXtract R, Hota cu flux laminar clasa II, Kiturile extractive şi reactive şi consumabilele necesare”, au precizat reprezentanții Primăriei Municipiului Deva.

Externări forțate din spitale. A fost luată decizia ca toți pacienții are nu reprezintă cazuri urgente să fie externați din spitale în 48 de ore. Spitalele au suspendat până în data de 6 aprilie intervențiile chirurgicale și investigațiile medicale care nu sunt urgențe. Ambulatoriile spitalelor publice și private, de asemenea, suspendă consultațiile programate.

 

Maramureșul intră în carantină totală. Potrivit deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (SCJU), în Maramureș s-au introdus restricții severe de circulație a persoanelor. Autoritățile locale au cerut cetățenilor să își justifice deplasările, în timp ce persoanelor peste 60 de ani li s-a permis să iasă doar între orele 7 și 11. Județul Maramureș a fost primul județ din România unde s-a introdus limitarea deplasării persoanelor.

Premierul Orban iese din izolare. Premierul Ludovic Orban a primit rezultatul celui de-al doilea test pentru noul coronavirus, acesta fiind unul negativ. Ca urmare premierul a ieșit din izolare și și-a reluat activitatea la Palatul Victoria. La fel au procedat și restul membrilor guvernului care s-au aflat în perioada de izolare.

 

MIERCURI, 25 februarie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 906 persoane, 17 decese

#HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. 1.672 de persoane, din judeţul Hunedoara, se află în izolare la domiciliu, fiind monitorizate din punct de vedere medical. Alţi 85 de oameni se află în carantină instituţionalizată, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi.

 

#HUNEDOARA. Stop joc. Primăria Deva a decis ca începând cu data de 25.03.2020  ora 12:00 să închidă toate parcurile şi locurile de joacă de pe raza municipiului Deva, a localității componente Sântuhalm şi satelor aparținătoare Cristur, Archia şi Bârcea Mică. Măsura este luată ca prevenție pentru răspândirea infecțiilor cu COVID-19.

 

#HUNEDOARA. Donație pentru spitalul devean. Compania SEWS-R Deva a donat suma de 25.000 de euro Spitalului Județean de Urgență Deva, pentru achiziționarea de aparatură medicală, atât de necesară în această perioadă. Managerul SJU Deva a declarat că este nevoie de aparatură, echipamente de protecție, dar și medicamente.

#HUNEDOARA. Doi Medici oncologi de la SJU Deva, cu coronavirus. Conducerea Spitalului Județean de Urgență din Deva a dispus intrarea în carantină a Secției de Oncologie după ce cadre medicale au fost depistate pozitiv la testul COVID-19.

 

#HUNEDOARA. 3000 de salariați din Deva în șomaj tehnic dintr-un foc. 3000 de angajați ai companiei SEWS atât de la Deva, cât și de la punctul de lucru din Hațeg au fost trimiși în șomaj tehnic. Măsura este valabilă până la data de 1 aprilie, cu posibilitatea prelungirii. Decizia a fost luată ca urmare a evoluției pandemiei de coronavirus.

 

Scriitorul și dizidentul anticomunist Paul Goma a murit ucis de COVID-19. Paul Goma s-a evidențiat ca unul din puținii dizidenți care au avut curajul să se opună abuzurilor dictaturii ceaușiste. S-a născut în 1935 în Basarabia. În 1977 a trimis o scrisoare de solidarizare cu Charta 77 din Cehoslovacia și o scrisoare deschisă lui Nicolae Ceaușescu. A fost anchetat de Securitate și arestat dar a fost eliberat la insistențele Amnesty International. După ce i s-a retras cetățenia Română, Paul Goma și familia sa, au cerut azil politic la Paris. Paul Goma a debutat ca scriitor cu volumul ”Camera de alături” în 1968. Romanul ”Ostinato” din 1971 a fost cenzurat de autoritățile comuniste, moment din care scriitorul s-a confruntat cu interdicții de semnătură, anchete și arest la domiciliu. Paul Goma a murit la 84 de ani.

Ordonanța militară numărul 3 a intrat în vigoare. Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței cu câteva excepții (deplasare la serviciu, la cumpărături/aprovizionarea cu alimente, urgența medicală, îngrijirea unor persoane aflate în dificultate sau în caz de deces, activități sportive individuale sau pentru nevoie animalelor de companie, donare de sânge, cu scop umanitar sau de voluntariat, pentru realizarea de activități agricole, deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse alimentare). Persoanele cu vârste peste 65 de ani au voie să iasă doar în palierul orar 11.00 – 13.00. Toate deplasările trebuie să fie motivate prin legitimație de serviciu și adeverință, în cazul celor care lucrează și declarație pe proprie răspundere pentru celelalte motive.

Carantină pentru diaspora. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a actualizat lista cu ”zone roșii” afectate de pandemie. Țările incluse în această categorie sunt Italia, Franța, Germania, Spania și Iran. Românii care vin din aceste țări au intrat de miercuri automat în carantină instituționalizată pentru 14 zile. Persoanele care vin din ”zonele galbene” trebuie să se izoleze la domiciliu tot timp de 14 zile.

 

JOI, 26 martie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 1029 persoane, 23 decese

#HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. 1.750 de persoane, din judeţul Hunedoara, se află în izolare la domiciliu, fiind monitorizate din punct de vedere medical. Alţi 112 de oameni se află în carantină instituţionalizată, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi.

 

#HUNEDOARA. Cazuri noi de infecție în spitalul devean. Două persoane, internate, la Secțiile Bolii Infecțioase și Pneomologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva, au fost confirmate cu noul coronavirus.  Rezultatele analizelor au fost sosit joi dimineața. Personalul de la secția de Pneomologie din spitalul devean a rămas în autoizolare.

#HUNEDOARA. Un hunedorean, infectat cu Covid-19, și-a pierdut viața. Un bărbat, în vârstă de 74 ani, din județul Hunedoara, internat în secția de Oncologie a Spitalului Județean Deva cu neoplasm în stadiul terminal și-a pierdut viața după ce a fost infectat cu virusul Covid-19.

 

#HUNEDOARA. Primarul Devei renunță la ”Zilele Orașului” ca să finanțeze spitalul. Florin Oancea, primarul municipiului Deva, propune renunţarea, în acest an, la „Zilele Oraşului”, urmând ca banii destinaţi organizării acestui eveniment să fie alocaţi Spitalului Judeţean de Urgenţă. Este vorba despre 400.000 de lei, sumă ce va fi redirecţionată pentru salvarea de vieţii în contextul luptei cu pandemia de COVID-19. Propunerea a fost lansată spre aprobare în prima ședință de consiliu local.

#HUNEDOARA. Liberalii din Hunedoara promovează un proiect anticoronavirus. Consilierii locali ai Partidului Național Liberal din municipiul Hunedoara vor ca sumele destinate organizării unor festivități, precum Zilele Hunedoarei, să fie redirecționate pentru partea medicală. Daniela Logofătu, consilier municipal la Hunedoara, spune că aleșii Partidului Național Liberal vor iniția un proiect de hotărâre în acest sens. Exemple de astfel de decizii pozitive au fost luate de primarii din Deva și Petroșani.

#HUNEDOARA. Întâlnire a șefilor de spitale cu șefii de la județ. Managerii spitalelor din județul Hunedoara s-au întâlnit cu conducerea Consiliului Județean Hunedoara, joi dimineața. Principala problemă cu care se confruntă unitățile medicale este lipsa echipamentelor de protecție pentru personalul medical. În ciuda eforturilor făcute de manageri, echipamentele nu au ajuns la spitale, producătorii și furnizorii de materiale fiind suprasolicitați. Administratorul județului, Costel Avram a declarat că de vină pentru această situație este penuria care se face simțită în piață la acest tip de produse. Președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, a precizat că în urma unor realocări în bugetul instituției se va crea posibilitatea consolidării unor sume care vor finanța activitatea în spitalul devean.

Ianuarie 2020, prima infecție în Italia direct din WUHAN.  O ipoteză interesantă este relevată de presa regională din Rimini, Italia. Jurnaliștii italieni amintesc că la târgul de înghețată care a avut loc între 18 și 22 ianuarie la Rimini, standul orașului chinez Wuhan a fost amplasat lângă cel al localității italienii Codogno. Iar Codogno a fost prima localitate din Italia în care a fost confirmat un caz de infectare cu coronavirus.

Se amână durata de prescripție a unor documente ce expiră în perioada stării de urgență. Potrivit Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, permisele de conducere și înmatriculare a vehiculelor, autorizațiile de circulație provizorie, dovezile înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare și permiselor de conducere care expiră în perioada stării de urgență rămân valabile până la încetarea acesteia. Cererile de preschimbare pot fi depuse în termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență.

Guvernul aprobă ordonanța de amânare a ratelor bancare. Guvernul Orban a aprobat în ședință măsuri privind amânarea plății ratelor bancare atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme. Suspendarea plății ratelor se poate face pe o perioadă de până la 9 luni. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a declarat că amânarea se aplică pentru toate tipurile de credite, inclusiv contractele de leasing,  și pentru întreg sistemul bancar. Dobânzile nu se cumulează pe perioada suspendării. Ca procedură preconizată s-a propus ca clienții să solicite băncilor amânarea prin telefon, iar băncile trebuie să confirme ulterior cererea prin e-mail.

Ministrul Sănătății, Victor Costache a demisionat. A fost știrea zilei de joi. Ministrul Sănătății, Victor Costache, și-a dat demisia în plină criză mondială de pandemie. În locul său a fost numit ministru Nelu Tătaru, până în acel moment, secretar de stat în ministerul Sănătății. Demisia lui Costache a fost criticată, acesta fiind acuzat de lașitate și lipsă de competență de către oponenții politici de la PSD. De fapt, pe lângă critici privitoare la capacitatea sa de a gestiona eficient criza generată de virus, Victor Costache a căzut singur în capcana unui joc politic prostesc care pentru domnia sa s-a încheiat cu declarația antologică în care fostul ministru promitea o testare la coronavirus pentru întreaga populație a Bucureștiului. Declarația, atât de stupidă, s-a dorit o replică la războiul mediatic deschis de cuplul Firea – Streinu-Cercel, primarul Bucureștiului, respectiv managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” care promit testarea a 10.000 de bucureșteni în fața blocului unde locuiesc. Premierul Orban a taxat ambele acțiuni politicianiste ca aberații. În realitate, resursele actuale nu permit sub nici o formă acțiuni de testare de amploarea promisă electoral de politicieni. Totul nu e decât o competiție guristă făcută iresponsabil în fața electoratului pentru voturi.  Pe Victor Costache jocul politic l-a costat funcția.

Avertisment din Spania. Testerele chinezești nu sunt sigure. Microbiologii spanioli au avertizat comunitatea mondială că testele rapide COVID-19 fabricate în China de către compania Bioeasy nu sunt sigure. Precizia lor este de doar 30 la sută. Madridul a comandat 340.000 de astfel de kituri, dar medicii spanioli nu se pot baza pe ele. S-a dovedit că multe din testele făcute care au dat rezultat NEGATIV au fost false, persoana testată fiind în realitate infectată cu coronavirus și prezentând risc major de propagare a infecției.

datelazi.ro, Nouă platformă online de la Guvern pentru informare. Guvernul a lansat joi o nouă platformă informatică care prezintă infografii actualizate periodic pe baza datelor furnizate de autorități privind evoluția infecției cu coronavirus. Informațiile publicate pe platformă reprezintă o sursă oficială de informare.

 

 

Ajutoare din Coreea de Sud. Aeronava NATO care a adus 45 de tone de materiale medicale de la Seul a aterizat joi dimineață pe Aeroportul Otopeni. Echipamentele, 100.000 de combinezoane de protecție, au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei.

 

VINERI, 27 martie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 1292 persoane, 26 decese

#HUNEDOARA. Spitalul județean de Urgență devine unitate medicală pentru pacienții cu coronavirus. Prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, a emis un ordin prin care Spitalul Județean de Urgență Deva este transformat în unitate medicală care va prelua pacienții cu COVID-19. Prin ordin, spitalele din Hunedoara, Petroșani, Hațeg, Orăștie, Brad, Lupeni, Vulcan, Zam și Simeria, precum și sanatoriile din Brad și Geoagiu devin ”spitale de suport”.

#HUNEDOARA. CJ Hunedoara redirecționează două milioane de lei pentru SJU Deva. Banii alocați proiectelor finanțate în baza Legii nr. 350/2005 vor fi redirecționați de către Consililul Județean Hunedoara către Spitalul Județean de Urgență Hunedoara. Este vorba despre două milioane de lei. „Consiliul Județean Hunedoara face, în continuare, toate demersurile pentru a asigura finanțarea măsurilor de luptă împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2”, au transmis reprezentanții CJ Hunedoara.

Poate cea mai tristă imagine a săptămânii a fost imaginea solitară a Papei Francisc în piața Sf. Petru complet pustie și bătută de ploaie. Papa Francisc a rostit vineri seara o predică specială adresată Urbi et Orbi, predică care în mod obișnuit este rostită doar de Crăciun și de Paști. Pandemia COVID-19 a schimbat însă tradiția, Papa transmițându-le credincioșilor că nimeni nu se poate salva singur. ”Am mers mai departe nepăsători, crezând că rămânem sănătoși într-o lume bolnavă”, a spus Papa. Cândva, imaginea fără precedent a Papei predicând singur în piața pustie va primi marca de document istoric pentru această perioadă critică din istoria lumii.

Deputații au respins salariul și facilitățile nesimțite în cazul Avocatului Poporului. Deputații din Comisia pentru drepturile omului au avizat inițiativa privind organizarea și funcționarea Avocatului Poporului. Adriana Săftoiu (PNL) a propus un amendament care a fost aprobat, pentru eliminarea beneficiilor pe care urma să le primească Avocatul Poporului. Acesta urma să primească salariu și pensie specială de judecător ICCJ, cazare gratuită și pașaport diplomatic.

Premierul Johnson depistat pozitiv. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a fost depistat pozitiv la testul coronavirus. El a declarat că are simptome ”blânde” ale bolii și în condițiile acestea va continua să conducă guvernul de la distanță. Premierul cunoaște un val în creștere de critici că a dat dovadă de lentoare și lipsă de fermitate în gestionarea crizei, măsurile de izolare luate venind prea târziu pentru a preîntâmpina valul de îmbolnăviri în creștere în UK. Alături de premier, și ministrul Sănătății din Marea Britanie a fost diagnosticat cu COVID-19.

Militarii și polițiștii în misiune permanentă obligatorie. Guvernul a decis ca toți polițiștii și militarii sunt chemați din concediu de odihnă pe perioada stării de urgență. Pensionarea anticipată pentru cadrele militare și polițiști se amână. Detașarea personalului în misiuni se va face fără acordul angajatului.

 

Axa Roșie forțează la îmbinări UE. Dincolo de aspectul medical dramatic, una din cele mai mari amenințări pe care criza pandemică o induce este disoluția solidarității europene. I se spune Axa Roșie. Pleacă din China, trece prin Rusia și ajunge în Cuba. În numele unei discutabile victorii împotriva COVID-19, guvernele Axei Roșii se prezintă lumii Occidentale cu brațele pline de ajutoare și știință într-un moment în care, copleșite de problemele de acasă, statele UE întârzie să-și manifeste clar solidaritatea prin acțiune comună. Pe fondul emoțional existent, pentru populația europeană tragic lovită de pandemie chinezii, rușii și cubanezii veniți să ajute dizolvă în mare măsură sentimentele de ostilitate și neîncredere pe care regimurile dictatoriale le au în lumea liberă. Simplul cetățean italian sau spaniol își vor schimba semnificativ sentimentele față de Uniunea Europeană și autoritățile ei pentru că nu neamțul, francezul sau ungurul i-au întins o mână de ajutor la ananghie,  ci chinezul, rusul sau cubanezul au venit să ajute în pandemie trimiși de guvernele țărilor lor. Caracterul umanitar de necontestat al ajutorului primit ridică enorm cota de simpatie populară față de regimuri care doctrinar sunt inamici naturali ai Occidentului. Ajutorul internațional al Axei Roșii acordat într-un moment de asemenea dramatism în Europa, vine prin urmare la pachet cu ceea ce specialiștii numesc ”soft-power”, adică anesteziază suspiciunea pregătind cadrul pentru construirea sau cimentarea de noi alianțe în viitor. În contextul în care nu există picior de specialist american prin spitalele italiene și spaniole aflate în prag de colaps, acțiunea umanitară calculată a Chinei, Rusiei și Cubei au exact strălucirea internațională necesară să acopere caracterul lor autoritar, abuziv și criminal în ochii Occidentului aflat în suferință.

Bonificații la plata impozitului. Ministerul de finanțe informează că microintreprinderile care vor plăti impozitul pe venit aferent trimestrului I 2020 până la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, beneficiază de o bonificație de 10 la sută calculată asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv. Marii contribuabili vor avea o bonificație de 5 la sută, în timp ce IMM-urile vor beneficia de o reducere a impozitului datorat de 10 la sută.

Italia. Criza stimulează asalturile pedofililor pe online. Știrea bună este că de la declanșarea crizei coronavirusului, comparativ cu perioada similară din anul trecut, în primele 22 de zile ale lunii martie în Italia infracționalitatea a scăzut cu 64 la sută la toate tipurile de infracțiuni, mai puțin cele informatice. Obligația de a sta acasă înseamnă mai mult timp petrecut în fața calculatorului iar pe fondul emoțional creat tinerii postează o mare parte din viața lor publică și privată oferind multe date prețioase. Pe rețele cum ar fi WhatsApp, Snapchat, Telegram, aceste informații sunt folosite de pedofili pentru a-și căuta potențiale victime. Se înregistrează prin urmare o creștere a numărului de abordări online suspecte ale minorilor.

Nou model de declarație pe propria răspundere. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că modelul declarației pe proprie răspundere a fost actualizat. Documentul poate fi completat în format electronic, dar este nevoie de semnătura titularului. Declarația pe propria răspundere sau adeverința de la angajator NU sunt opționale. Noul model de declarație poate fi downloadat AICI.

 

 

SUA. Noul epicentru al pandemiei. Cifrele raportate vineri dimineața au arătat că Statele Unite au devenit țara cu cele mai multe persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus din lume. Este prima țară care depășește China, locul unde a izbucnit focarul. În 24 de ore au fost confirmate 17.166 persoane bolnave de COVID-19, numărul total al americanilor infectați fiind în acel moment de 85.377. Poziția secundă este în continuare ocupată de China cu 81.340 de cazuri. Italia este următoarea țară în acest trist clasament cu un număr de 80.589 de îmbolnăviri. Italia însă se află pe primul loc în lume la numărul de decese vineri dimineața numărul înregistrat al acestora atingând 8215 cazuri.

 

SĂMBĂTĂ, 28 martie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 1452 persoane, 38 decese

Lucrul de acasă mai urmărit de șefi decât cel de la birou. Ca să se asigură că salariații aflați în telemuncă lucrează cu adevărat, unele companii au apelat la o aplicație care le fotografiază salariații acasă la fiecare cinci minute. Sneek este un software care expune într-un panou fețele celor care trebuiau să fie la birou. Aplicația rămâne pornită pe toată perioada programului de lucru și raportează din cinci în cinci minute șefilor prezența salariaților în fața calculatorului.

 

FMI. Omenirea a intrat în recesiune. Kristalina Georgieva, șefa FMI, afirmă că economia mondială a intrat în recesiune ca urmare a crizei pandemice. Oficialul apreciază că redresarea presupune alocarea unor fonduri de cel puțin 2500 de miliarde de dolari. FMI a primit deja 81 de cereri de ajutor financiar din partea unor țări afectate de pandemie.

Formularul oficial se poate completa ONLINE. Platforma electronică formular.sts.ro pentru completarea online a declarațiilor pe proprie răspundere și a adeverințelor de angajator a devenit activă. Cetățenii pot completa de pe telefon sau calculator câmpurile predefinite și ulterior să salveze documentele în format PDF. Documentele au nevoie de semnătură olografă pentru autentificarea acestora. Datele personale nu sunt prelucrate de către STS.

 

Pandemia reduce nivelul de poluare din Europa. Informații date publicității sâmbătă confirmă îmbunătățirea calității aerului în Europa ca urmare a pandemiei. Institutul Meteorologic Regal Olandez a arătat că nivelul dioxidului de azot (NO2) – noxă rezultată din arderea combustibililor fosili, a scăzut la jumătate.

 

 

Italia. 10.000 de morți. Italia a trecut sâmbătă de un nou prag psihologic: peste 10.000 de persoane au murit din cauza virusului. Statistica este pur și simplu dramatică. Sunt confirmate peste 92 de mii de persoane infectate cu COVID-19, iar numărul de morți înregistrat sâmbătă a fost de 889.

 

 DUMINICĂ, 29 martie 2020

Se pregătește scenariul 4. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că România se pregătește de scenariul 4, iar o nouă ordonanță militară urmează să fie publicată curând. În scenariul 4, tratarea cazurilor ușoare de coronavirus vor fi tratate la domiciliu. Spitalele suport ar urma să primească și ele pacienți cu COVID-19.  Ministrul a spus că vârful epidemiei din România este așteptat la jumătatea lunii aprilie, când numărul infectărilor ar putea ajunge la 10.000. Până de Paști, autoritățile române se așteaptă ca încă 200.000 de cetățeni români să revină în țară.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *