RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 23 noiembrie 2020

Demisii la fentă în Parlament!

Politica este una din meseriile vocaționale, dar care cer imperativ inteligență. Degeaba ești un orator vivace dacă scoți pe gură numai baliverne. Iar gesturile politice, dacă nu sunt încastrate corect în context și spiritul momentului, strică, nu ajută cauzei. Luni, o chichiță parlamentară de alegeri și-a făcut loc pe agenda publică. USR, inițial, și ulterior,  cu copy-paste, șeful de la PSD au anunțat că fac bravura de a-și sabota pensia specială demisionând în ultima zi de mandat. Credința populară printre alegători ar fi că un mandat de parlamentar terminat înainte de termen s-ar lăsa cu pierderea pensiei speciale. Da, dar în principiu, chestiunea este valabilă doar pentru cei care se găsesc în primul mandat de parlamentar. Dacă e vorba de parlamentarii care au bifat deja un mandat, pensia specială nu se pierde. Ei vor fi plătiți pentru acest mandat cu o pensie specială proporțională cu lungimea stagiului petrecut în Parlament între 2016 și momentul demisiei. Adică, un întreg mandat minus o zi, ultima,  când au demisionat. Parlamentarii multi-mandat, cum este domnul Marcel Ciolacu,  pierd așadar doar câțiva bani mărunți din pensia specială. Dar nu asta e problema aici. Ce deranjează cel mai tare este reclama făcută de parlamentarii PSD și USR că ar fi vorba de o demisie de onoare. Nici vorbă!  E vorba de o cacealma lipsită de stil. Nu așa, după cum se vede, se elimină pensiile speciale! Liberalii au catalogat gestul ca o ”demagogie” și ”praf aruncat în ochii alegătorilor”. Și pe bună dreptate! Cu demisie sau nu, pensiile speciale rămân și nedreptățesc în continuare majoritatea românilor cu pensii regulate. Soluția e alta și a fost prezentată foarte clar de premier într-o declarație de presă: ”E o soluție foarte simplă şi îi solicit dui Ciolacu, dacă vrem să se desființeze pensiile speciale pentru parlamentari – că tot au majoritate parlamentară -, să convoace Birourile permanente reunite săptămâna asta şi împreună să adoptăm unul din proiectele de lege prin care se propune modificarea legii privind statutul deputaților şi senatorilor în sensul abrogării articolului 49, astfel încât să nu mai beneficieze niciun parlamentar sau fost parlamentar de pensie specială”, a punctat Ludovic Orban. Există de trei ani de zile un proiect de lege în Parlamentul dominat de PSD care prevede anularea articolelor din Statutul parlamentarilor care legiferează pensiile speciale ale acestora. Dar nimic nu dă speranțe că șeful de la PSD vrea în realitate să se despartă de această moștenire grea! Motivul e clar: nu e grea pentru el, ci pentru milioanele de pensionari români nedreptățiți!

 MARȚI, 24 noiembrie 2020

Așa se face pentru binele hunedorenilor! Primăria Deva dă la spital banii pentru beculețele sărbători

Situațiile speciale impun măsuri speciale. Anul acesta, Municipalitatea din Deva va renunța la iluminatul festiv de sărbători iar banii economisiți vor fi alocați pentru achiziția mai multor echipamente necesare Secției de Terapie Intensiva a Spitalului Județean de Urgenta (SJU) Deva.  Primăria va aloca SJU Deva 871.000 de lei, din care 573.000 de lei reprezintă valoarea mai multor echipamente medicale pentru Secția de ATI. Cu aceste fonduri, valoarea sumelor alocate de Primăria Deva, în acest an, pentru achiziția de echipamente medicale la SJU Deva se ridica la 4,38 de milioane de lei. Sunt bani pe care primăria liberală sprijină spitalul din Deva aflat în administrarea Consiliului Județean Hunedoara (PSD). Alegerea corectă a priorităților și punerea interesului cetățenilor înaintea interesului impus de lupta politică fac din administrația deveană un model de urmat.

MIERCURI, 25 noiembrie2020

Ce l-a făcut pe Maradona idolul mondial care a fost?

Știrea zilei de miercuri pe mapamond: fostul mare jucător Diego Armando Maradona a murit miercuri, 25 noiembrie, în urma unui stop cardiac. Cu o carieră controversată, divinizat de mulți, contestat de alții pentru viața sa dezorganizată și lipsa sportivității, lui Diego Armando Maradona nu i se va putea niciodată reproșa imensul talent de fotbalist. Statisticienii pot dovedi cu cifre că față de alți mari fotbaliști ai lumii, Maradona nu a dat randamentul cel mai bun de goluri. Și totuși, a jucat in 91 de meciuri pentru Argentina, marcând 34 de goluri. A jucat la patru turnee ale Cupei Mondiale pentru țara sa. Deține recordul pentru cel mai mare număr de apariții în calitate de căpitan al oricărei țări la o cupă mondială. A fost căpitanul Argentinei în 16 ocazii. În 1984, s-a transferat la Napoli și i-a ajutat să câștige singurele doua titluri din Serie A până în prezent – în 1987 și 1990. Maradona deține recordul că a suferit cel mai mare număr de faulturi la o Cupă Mondială – 53, în Mexic 1986. Dar, desigur, ceva ce nu a mai reușit nimeni niciodată și poate descrie perfect cine a fost Diego Armando Maradona este ”henț-golul”. Diego a marcat cu mâna în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1986 împotriva Angliei.  O escrocherie, dacă ar fi să judecăm la rece! Dar acel gol dat cu mâna, validat de arbitru pentru că hențul a fost magistral mascat de o zvâcnire de cap a fotbalistului, este capodopera care reprezintă esența personalității lui Maradona: talent, lipsă de sportivitate, disimulare și peste toate geniul care-l stăpânea în teren și care i-a adus miliarde de fani. După istoriile triste despre alcool și droguri,  ca un șablon intens folosit, dar foarte sugestiv, despre Marele Maradona se poate spune că a fost și înger-pe teren și diavol-în viața sa de dincolo de tușă. Iar a doua sa natură l-a costat o moarte prematură.

JOI, 26 noiembrie 2020

Un comisar acuză. Primăria Geoagiu trimite un fost șef de prostituate să facă educație în școli

Câțiva dintre aleșii locali de astăzi ar trebui să se teamă de amintirile fostului comisar Traian Berbeceanu. De exemplu un domn consilier local  de la Geoagiu. Domnul Berbeceanu și-a amintit că pe vremea în care coordona lupta împotriva interlopilor ca șef al BCCO Alba, dl BPT avea o cu totul altă calitate. Era șeful unei grupări de proxeneți și prostituate. Informația uluiește. Cum e posibil ca un condamnat pentru proxenetism și constituire de grup infracțional organizat să candideze în alegeri? E posibil, pentru că de votarea inițiativei ”Fără penali în politică” partidele fug ca dracul de tămâie. Bun, și dacă totuși candidează,  cum de este ales! Este ales pentru că oamenii nu îi știu chiar pe toți penalii din țara asta! Pe lângă asta mai aduce voturi și credința populară că politicienii care fură banii de medicamente, spitale și autostrăzi sunt un fel de haiduci care dau și la alegători câte ceva. Fapt nedovedit de nimic în societatea noastră. Odată ajuns consilier local, continuarea acestei povești cu penali chiar întrece orice închipuire. Cum să îi dai unui fost ”pește” să se ocupe taman cu școlile din Geoagiu. De ce nu de zonele verzi, sau de canalizări? Fostul proxenet, actualmente consilier local, primește nici mai mult, nici mai puțin, decât mandat oficial de a face educație printre elevi și eleve. Ce-i poate învăța un fost proxenet pe tinerii învățăcei? Băieții ar putea afla , de exemplu, că dacă o ”fetiță” nu te ascultă, dai întâi cu palma și abia pe urmă, la recidivă, cu pumnul? Pe fete?  E o rușine chiar și să speculăm! Cazul e atât de dubios, încât rolul de inspector pe prevenirea violenței în școlile din Geoagiu pentru consilierul cu cazier trebuie reevaluat. Ca fapt divers, nu a mirat pe nimeni că domnul candidat a fost ales pe listele PSD.

Bombe pe roți și mită la lighean la Suceava

Ce devine un automobil condus de o persoană care și-a luat permisul de conducere pe șpagă? O bombă pe roți! Joi, Procurorii DNA și ofițerii DGA au descoperit aproape 1 milion de euro în urma perchezițiilor desfășurate joi la angajații de la Serviciul Permise si Înmatriculări Suceava implicați într-o larga rețea de corupție. Afacerea la negru a Serviciului era cât se poate de profitabilă: dai șpagă, primești carnet de șofer! Funcție de gradul de antitalent al candidatului, un permis auto, examen plus sală, costa între cinci și șapte mii de euro. Clienții dădeau buzna, iar profitul micii întreprinderi ilicite de permise auto era atât de mare, încât angajații de la Înmatriculări Suceava nu mai știau pe unde să-și plaseze profitul. Nu e de mirare că la percheziții, DNA și DGA au dat peste un milion de euro, în automobile de lux și bani – euro, dolari, lei, lire sterline și bijuterii la sute de grame de aur. Banii, nenumărați, erau puși, ca laptele proaspăt muls, în ligheane și găleți prin sediul Serviciului. Acum, procurorii fac cercetări în legătura cu comiterea, de către mai mulți funcționari publici, printre care şi poliţişti şi alte persoane, a următoarelor infracţiuni: luare de mită, dare de mită,   trafic de influență, cumpărare de influență, constituirea unui grup infracțional organizat şi spălarea banilor. Nu se știe ce se va întâmpla cu permisele celor care și-au cumpărat dreptul de a conduce automobilul la Suceava. Câți morți și răniți pe șosele va costa validarea lor și pe mai departe este încă o problemă de care nu se ocupă încă nimeni!

VINERI, 27 noiembrie 2020

Autoritățile au adoptat strategia de vaccinare. Guvernul cheamă la solidaritate pentru protejarea  în masă a românilor de SARS-COV-2

Cum deja s-a anunțat că Pfizer a început deja de vineri să transporte vaccinul anti-COVID către depozitele din Europa, Guvernul a adoptat, în ședința de vineri seara, Hotărârea privind Strategia de vaccinare a populației împotriva virusului SARS-CoV-2. Se creează astfel infrastructura necesară pentru derularea rapidă a campaniei de imunizare a românilor din momentul în care vaccinul devine disponibil.  Strategia stabilește întregul proces si lanț de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, de la principiile generale, până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanțului de frig, monitorizarea siguranței și eficacității. Pentru a asigura funcționarea instituțiilor cheie în lupta cu virusul, guvernul a dat prioritate la vaccinare personalului din domeniul sănătății, personalului din centrele rezidențiale și medico-sociale, populației cu risc ridicat de a dezvolta forme grave a infecției SARS-CoV-2. După această etapă, vaccinarea va fi liberă pentru întreaga populație. Guvernul Orban face un apel la rațiune. Românii să fie conștienți că vaccinarea nu are nimic de a face cu politica, drepturile omului, abuzuri și umiliri, ci este răspunsul neutru al științei la amenințarea reală pe care virusul SARS-CoV-2 o reprezintă la sănătatea românilor. Pentru o campanie de imunizare rapidă și eficientă Guvernul cheamă populația să sprijine masiv acest demers important care se face pentru sănătatea oamenilor. Și, DA!, campania de vaccinare, este GRATUITĂ și VOLUNTARĂ.

SÂMBĂTĂ, 28 noiembrie 2020

Voodoo la Gorj

Magia neagră nu cunoaște izolare nici măcar pe timp de pandemie. O păpușă învelită într-un material textil de culoarea neagră a fost găsită în cimitirul din satul Urechești, comuna Drăgutești, Gorj. Cei care au interpretat semnificația obiectului ”de cult” găsit la Gorj au spus că mesajul este funebru: cineva a folosit păpușa pentru că se dorește moartea sau răul unei anumite persoane. Farmecele de tip voodoo nu au rămas fără ecou în rândul comunității locale. Popa din sat, folosind pagina sa de Facebook, le-a transmis enoriașilor că nu e bine să practice astfel de obiceiuri. I-a îndrumat pe săteni să se roage pentru dușmanii lor și să nu mai umble pe la morminte cu ”fetișuri făcând farmece”. Puterea sfatului creștinesc dat de preotul local ar trebui să-i facă pe vrăjitorii din Urechești să renunțe la a-și mai face singuri dreptate. Asta dacă nu cumva, magia neagră e o prestare de servicii la cererea unor localnici mai răzbunători. Teroare! Dar mult mai înspăimântător este că oamenii ăștia au drept de vot!

 

DUMINICĂ, 29 noiembrie 2020

Fotografia săptămânii

 Apariție rară în pădurile din județul Caraș-Severin. Camerele de supraveghere montate într-o zonă protejată au surprins un mistreț alb. Este vorba despre o specie întâlnită foarte rar în țara noastră.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.