RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

*Hunedoara. Statistica îmbolnăvirilor cu COVID-19  *Rata infectărilor din România, zi după zi  *Informațiile utile în condiții de pandemie  *Izolare imposibilă: 1500 de persoane arondate la o toaletă  *În plină pandemie, România construiește autostrăzi  *Mossadul, cel mai descurcăreț serviciu secret  WTestați-vă online pentru COVID-19. Vă mai calmează * Guvernul liberal în luptă cu COVID-19 și ”ciuma roșie” *Plan Marchall de la Bruxelles

 

LUNI, 30 martie 2020.

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 2109 persoane, 65 morți

 #HUNEDOARA. Cazuri CORONAVIRUS. 3200 de persoane, din judeţul Hunedoara, se află în izolare la domiciliu, fiind monitorizate din punct de vedere medical. Alţi 188 de oameni se află în carantină instituţionalizată, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi.

 

Carantină la spitalul din Deva. S-a declarat carantină la Spitalul Județean de Urgență Deva. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Hunedoara a declarat că timp de 14 zile în spital se vor derula proceduri de dezinfecție, curățenie și se vor instala echipamente de protecție.

Ordonanța militară nr. 5 și 6. Suceava în carantină. Ministerul de Interne Marcel Vela a declarat luni că se instituie carantină asupra orașului Suceava și a zonelor limitrofe din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus.  Armata păzește intrările și ieșirile din zona pusă în carantină. Zborurile către Spania și Italia suspendate pentru încă 14 zile.

 

Cardul de sănătate nu mai e obligatoriu. Guvernul a adoptat o serie de măsuri speciale pentru perioada stării de urgență. Astfel, pacienții diagnosticați cu noul coronavirus vor beneficia de servicii medicale chiar dacă nu au asigurare. Folosirea cardului de sănătate nu mai e obligatoriu. Termenul de valabilitate al biletelor de trimitere se prelungește cu 90 de zile. Numărul de posturi alocate direcțiilor de sănătate publică județene crește cu 1000, la fel ca și posturile din serviciile de ambulanță.

Izolare în India. 1500 de persoane la o toaletă. Situația din India în timpul pandemiei este dramatică. Distanțarea socială în mahalalele indiene este imposibilă dată fiind densitatea uriașă a populației. În plus, condițiile de igienă sunt extrem de precare. O toaletă revine la 1500 de persoane, iar apa curentă este un lux. Sunt circa 74 de milioane de persoane care trăiesc în aceste condiții în perioada pandemiei în India.

A început construcția autostrăzii Sibiu-Pitești. Luni a început construcția primilor 13 km ai austrăzii Sibiu-Pitești a anunțat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii. Este vorba de lotul 1 al secțiunii 1, Sibiu-Boița. Contractul de proiectare și execuție pentru Lotul 1 are o valoare de 612,6 milioane de lei fără TVA. Durata contractului este de 168 de luni.

Dacă nu există imprimantă, declarațiile pe proprie răspundere trebuie scrise de mână. Declarația pe proprie răspundere a devenit obligatorie din 25 martie pentru toți românii care ies din casă. Lipsa accesului la o imprimantă este însă una dintre cele mai mari piedici pentru românii care vor să respecte legea. Autoritățile au precizat că varianta în care fotografia semnăturii făcute cu pixul este apoi inserată în documentul PDF nu este legală și nu este acceptată de oamenii legii. Concluzia este una singură: Dacă nu există acces la o imprimantă, declarația trebuie scrisă de mână.

Mossadul aprovizionat la secret. Serviciul secret israelian Mossad a obținut 10 milioane de măști normale de protecție, 25 de mii de măști N95, zeci de mii de teste  pentru depistarea COVID-19 și aparatură medicală pentru ventilarea pacienților. Sursa care a dezvăluit operațiunea a declarat că toate au fost obținute printr-o misiune ultrasecretă. Sursa materialelor medicale a rămas secretă, Mossad-ul relevând doar faptul că acestea au fost obținute din țări cu care statul Israel nu are relații diplomatice. Tare, nu?!

 

MARȚI, 31 martie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 2245 persoane, 82 decese

#HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. 2984 de persoane, din judeţul Hunedoara, se află în izolare la domiciliu, fiind monitorizate din punct de vedere medical. Alţi 186 de oameni se află în carantină instituţionalizată, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi.

 

OUG 32 în Monitorul Oficial. Ordonanța de Urgență 32 dă posibilitatea angajatorului de a suplimenta indemnizația de șomaj, condițiile acordării șomajului, suspendarea procedurilor de recuperări debite sau de executare silită. De asemenea, s-a decis ca emiterea voucherelor de vacanță să se facă doar în format electronic. Informații AICI.

 

S-au stabilit spitalele COVID-19. 117 spitale și 44 de maternități au fost desemnate de Ministerul Sănătății să îngrijească bolnavii de COVID-19. Ministrul Sănătății a aprobat și Planul de Măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus. În județul Hunedoara, Spitalul Județean de Urgență din Deva va trata pacienți critici. Pe lângă acesta, în județ au fost stabilite patru spitale suport pentru cei testați pozitiv COVID-19, Spitalul Municipal Hunedoara, Spitalul Municipal Orăștie, Spitalul Municipal Lupeni și Spitalul Municipal Vulcan.

Test online pentru COVID-19. Puteți afla singur acasă dacă este cazul sau nu să vă alarmați privitor la o posibilă infectare cu coronavirus. Sunt mai multe teste online folosite pentru a stabili dacă este justificat sau nu să apelezi la ajutor medical. Testele sunt în limba engleză și oferă posibilitatea de a vă evalua riscul îmbolnăvirii. Metoda este folosită în lume pentru a împiedica aglomerarea fără rost a medicilor. Dacă prezentați simptomele prezentate în testele online este recomandat să luați legătura cu medicul de familie sau dacă situația este gravă chiar cu serviciul de urgență 112. Un model de test puteți consulta AICI.

Vladimir Putin testat de urgență. Directorul spitalului vizitat de Vladimir Putin a fost diagnosticat cu COVID-19. Ca urmare a anunțului, președintele Rusiei a fost testat și el pentru coronavirus. Kremlinul a dat asigurări că președintele este izolat periodic. Cu toate acestea, faptul că încă nu a ieșit în public și că a anunțat că va conduce țara din izolare trezește suspiciuni în Rusia că președintele Putin ar fi contractat virusul cu ocazia vizitei la spital.

Paște fără Lumină de la Ierusalim? Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, epidemia pune în pericol obiceiul de a aduce Lumina sfântă de la Ierusalim. În Israel orice persoană intră în țară este obligată să stea în carantină 14 zile. De aceea șansele de a fi adusă lumina ca în anii trecuți este foarte mică. O decizie însă va fi luată în perioada următoare.

 

MIERCURI, 01 aprilie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 2245 persoane, 92 decese

#HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. 3168 de persoane, din judeţul Hunedoara, se află în izolare la domiciliu, fiind monitorizate din punct de vedere medical. Alţi 167 de oameni se află în carantină instituţionalizată, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi.

 

#HUNEDOARA. Activități, suspendate, în continuare, la Prefectura Hunedoara. Printr-un ordin emis de prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, având în vedere aplicarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, se prelungeşte, pe durata stării de urgență, suspendarea următoarelor activităţi care presupun interacţiunea cu publicul:  suspendarea activității de primire în audiență a cetățenilor, precum și a activității de relații cu publicul;  restricționarea accesului în instituție, la registratura generală și la activitatea de aplicare a apostilei;     suspendarea tuturor activităților cu publicul desfășurate de Serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului – județul Hunedoara;   suspendarea activității Punctului mobil din Petroșani al Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Hunedoara;  suspendarea tuturor activităților cu publicul desfășurate de Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Hunedoara.

#HUNEDOARA. VULCAN. Dispozitive cu soluţie dezinfectantă, montate în scările de bloc. La Vulcan, primăria a început  instalarea în casa scărilor a dispozitivelor cu soluție dezinfectantă pentru mâini. Montarea acestor dispozitive este impusă primăriilor prin Ordonanţa Militară nr. 4,  pentru sporirea gradului de securitate a sănătății tuturor cetățenilor beneficiari.

 

Statul român îți plătește bona copiilor. Președintele Iohannis a promulgat legea prin care statul decontează până la 700 de lei pentru bone. Pot beneficia de ajutor pentru plata bonelor cei ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depășesc 3500 de lei și este părintele la care copilul locuiește în mod statornic, sau are calitatea de reprezentant legal al copilului și se ocupă de creșterea acestuia, sau este o persoană desemnată de părinte pentru întreținerea copilului pe perioada absenței părinților. Funcție de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, ajutorul financiar este următorul: 1. Până la 2100 lei – 700 lei; 2. De la 2101 lei până la 2500 lei – 550 lei; 3. De la 2501 până la 3000 de lei- 390 de lei; 4. De la 3001 până la 3500 lei – 250 de lei. Mai multe informații AICI.

China acuzată că a ascuns numărul real de morți. China a raportat aproximativ 3000 de decese legate de COVID-19. Cifra pare foarte mică din cauza milioanelor de telefoane mobile care în China nu mai răspund. Sunt înregistrate 21 de milioane de dezabonări la telefonie în doar cinci luni. În China un telefon dezactivat sugerează foarte pregnant că proprietarul său a murit. Asta pentru că prin lege, fiecare chinez este obligat de autorități să poarte permanent la el telefonul mobil. El înseamnă accesul la securitate socială, la contul bancar, la pensie și de la începutul pandemiei telefonul este cel care permite oamenilor să circule. Un alt semn de întrebare este ridicat de numărul foarte mare de urne funerare pe care le ridică în China aparținătorii celor decedați. Potrivit unei anchete de presă, cel puțin 6500 de urne au fost livrate la Wuhan familiilor celor decedați. Este în seva regimurilor autoritare să ascundă efectele tragediilor. S-a întâmplat la Cernobîl, se întâmplă și acum în Rusia cu pandemia, iar China nu face excepție. Cu alte cuvinte, chiar dacă autoritățile chineze neagă, urmele lăsate în urmă de cei dispăruți arată că numărul lor ar fi cu mai multe ordine de mărime mai mare decât cel recunoscut oficial.

Scad rezervele României. BNR a informat că rezervele internaționale ale României (valute plus aur) au fost de 39, 006 miliarde de euro la finele lunii martie, față de 40,752 miliarde de euro la 29 februarie 2020. O scădere de 1,7 miliarde de euro. Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone.

 

Portavion infectat cu COVID-19. Comandantul unui portavion american care se confruntă cu o contaminare agresivă cu coronavirus a solicitat Pentagonului permisiunea de a-și evacua echipajul. ”Nu suntem în război. Nu există niciun motiv pentru ca marinarii să moară”, a explicat comandantul portavionului USS Theodore Roosevelt, andocat în Guam, Pacific. El a fost criticat de comandamentul marinei americane pentru că prin deconspirarea situației de la bordul navei a creat un avantaj strategic rivalilor forțelor militare americane.  Pentagonul a refuzat însă evacuarea echipajului pentru că, nu-i așa, nu e bine să lași un portavion american fără oameni în Pacific. Șeful Pentagonului a promis însă că va trimite la bordul navei o mulțime de echipamente și asistență medicală.

Președintele a retras decorația. Klaus Iohannis a retras decorația oferită anul trecut Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Gestul prezidențial vine în contextul scandalului privind cadrele medicale de acolo, dar și a numărului mare de infectări COVID-19 care au făcut din Suceava epicentrul românesc al infectării cu coronavirus.

Turneul de la Wimbledon, Liga Campionilor și Europa League anulate. Pentru prima dată de la terminarea Celui de-al Doilea Război Mondial, turneul de tenis de la Wimbledon, UK a fost anulat ca urmare a crizei COVID-19. Turneul era programat să se desfășoare în perioada 29-12 iulie 2020. Tot miercuri, UEFA a decis ca Liga Campionilor și Europa League să fie suspendate până la o dată care va fi comunicată ulterior.

La plimbat rața. O bătrână din Botoșani a fost prinsă când a ieșit cu rața la plimbare în jurul blocului. Polițiștii care au surprins-o pe bătrânică au declarat că o cunosc pe aceasta, că este cunoscută în comunitate iar locul ei de plimbare a fost aproape de locuința ei și prin urmare nu au aplicat nici o amendă femeii.

 

 

JOI, 02 aprilie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 2.738 persoane, 115 decese

#HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. Înregistrate 100 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID, 9 decese, circa 50 de vindecări.

 

 

#HUNEDOARA. 16 cadre medicale infectate cu COVID-19. Un număr de 16 cadre medicale cu COVID19 au fost depistate în județul Hunedoara. Dintre acestea, medici – 5, asistenți medicali – 9, îngrijitoare – 1, personal auxiliar – 1.

 

 

#HUNEDOARA. Prefectul cere sprijin mediului de afaceri. Prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, face un apel către firmele din județ care pot ajuta prin producția de echipamente medicale sau biocide, să se implice în acest demers. Prefectura a făcut cunoscute o serie de informaţii utile necesare pentru omologarea produselor. Astfel pentru aprobare/avizarea de care este nevoie, solicitările se trimit după cum urmează: Pentru materiale și echipamente de protecție:

  • Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare: colonel Claudiu LĂZĂROIAIE, telefon: +40721.568.038, fax: 0213322115, email: office@nbce.ro.
  • Centrul de cercetare științifică pentru apărare CBRN1 și ecologie: colonel Claudiu LĂZĂROIAIE, telefon: +40721.568.038, fax: 0213322115, email: office@nbce.ro.

Pentru dispozitive medicale:

  • Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare: colonel Claudiu LĂZĂROIAIE, telefon: +40721.568.038, fax: 0213322115, email: office@nbce.ro.

Pentru biocide:

  • Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino“: conf.univ.dr. Anda BĂICUȘ, director științific, telefon: 0740213102, fax: 0213069307, email: abaicus@cantacuzino.ro.
  • Centrul de cercetare științifică pentru apărare CBRN și ecologie: colonel Claudiu LĂZĂROIAIE, telefon: +40721.568.038, fax: 0213322115, email: office@nbce.ro.

Mai departe, solicitările și documentațiile avizate FAVORABIL vor fi transmise la Centrul de cercetări științifice medico-militare. De aici, va fi eliberată autorizația.

Contact: colonel dr. Bogdan PATRINICHI telefon:+40726733072 , fax: 021/315.64.53, email: patrinichi@yahoo.com

În plină carantină, Spitalul Județean de la Suceava rămâne fără conducere. Managerul și directorul medical au demisionat. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor și abuz în serviciu în cazul spitalului din Suceava.

 

Asistentă medicală hărțuită de vecini. Mihaela Moga Pal (foto), o asistentă medicală din Galați a fost hărțuită de și umilită de vecini pentru că lucrează într-un spital care primește bolnavi de COVID-19. Femeia a fost dată afară din magazinul de la parterul blocului, iar pe ușa de la intrarea în apartamentul ei vecinii au aruncat clor. După ce a postat întâmplarea pe Facebook, asistenta a primit încurajări de la sute de români, primind și sfatul să apeleze la Poliție pentru a se proteja. După acest episod, o echipă de soldați au așteptat-o pe asistenta medicală la intrarea în scara blocului ei pentru a-i oferi flori și a-i spune că nu este singură în ceea ce face.

Trei din zece români lucrează de acasă. Un sondaj realizat pe platforma de recrutare BestJobs relevă că 29 la sută din totalul angajaților din România lucrează de acasă. Relevant în context este că dintre salariații care lucrează de acasă, 35 la sută au constatat că sunt mai productivi în această perioadă de muncă obligatorie la domiciliu comparativ cu productivitatea avută la birou. O explicație ar fi timpul câștigat prin faptul că se evită deplasarea zi de zi la birou. Alți 17, 5 la sută dintre cei inrevievați spun că sunt mai concentrați acasă pentru că au dispărut colegii care îi întrerup, iar 10 la sută din ei se simt mai puțin stresați pentru că șeful e departe.

Bonus 500 de euro. Klaus Iohannis a anunțat că a solicitat Guvernului României să identifice fonduri europene pentru a plăti un bunus lunar de 500 de euro medicilor și personalului medical care lucrează cu bolnavii de COVID-19. Șeful statului a primit asigurări de la premierul Orban că va veni cu soluții concrete în scurt timp.

 

Noi zone roșii. România a actualizat lista cu zonele roși COVID-19. Țările considerate de România ”zone roșii” din data de joi sunt: Austria, Belgia, Elveția, Italia, Franța, Germania, Spania, Iran, Marea Britanie, Olanda, SUA și Turcia. Acest lucru înseamnă că cetățenii români care se întorc din aceste țări vor intra în carantină instituționalizată 14 zile. Zborurile înspre și dinspre aceste zone au fost suspendate cu data de 05 aprilie ora 23.00, ora României.

BUSINESS. Afacerea ta merge prost? Cum poți să beneficiezi de sprijin pe perioada pandemiei. Guvernul ia o serie de măsuri pentru sprijinirea afacerilor. Ca să puteți beneficia de ajutor aveți însă nevoie de un Certificat de Situație de Urgență. Ca să îl obțineți trebuie să parcurgeți următorii pași: 1. Trasmiteți o notificare prin e-mail privitor la  către Agenția pentru IMM, Atragere Investiții, Promovare Export  (AIMMAIPE) la care nu trebuie să așteptați răspuns; 2. Solicitați online pe www.prevenire.gov.ro unul din cele două tipuri de Certificat de Situație de Urgență: Tip 1 (albastru) sau Tip 2 (galben); 3. Certificatul poate fi prezentat ulterior la vizitele de monitorizare ale AIMMAIPE. El poate fi folosit în relațiile cu instituțiile publice pentru a obține facilități de creditare, măsuri de sprijin, amânarea la plata unor utilități, invocarea de forță majoră. Sistemul urmează să fie funcțional în perioada următoare. Certificatul pentru Situații de Urgență NU mai este necesar pentru obținerea șomajului tehnic.

Armata preia spitalul din Suceava. Spitalul județean Suceava este condus de joi de către doctorul militar col. Daniel Ionuț Derioiu (foto). El înlocuiește fosta conducere civilă care a demisionat la doar o săptămână după ce a fost numită pe funcție.

 

Plan Marshall de la Bruxelles. Comisia Europeană alocă 100 de miliarde de euro pentru a sprijini economiile statelor membre. Destinația fondurilor este salvarea locurilor de muncă și asigurarea funcționării întreprinderilor. Vor beneficia, de asemenea, fermierii, pescarii, precum și persoanele defavorizate. Statele membre vor putea ajuta firmele să nu își concedieze angajații. Companiile vor putea să reducă temporar timpul de lucru al angajaților, în loc să îi trimită în șomaj tehnic, iar statul va susține o parte din venit pentru orele nelucrate. Planul anunțat joi a fost prezentat după ce Uniunea Europeană a fost acuzată de Italia și Spania că nu oferă suficient sprijin pentru a depăși această perioadă grea.

Modificări. Certificatele de deces se transmit online. În perioada pandemiei certificatele de deces sunt întocmite de ofițerii Direcției pentru Evidența Persoanelor și nu ca până acum de primării. Actele sunt scanate și se trimit pe mail către spitale și aparținători. Patriarhia a fost informată în sensul ca preoții să accepte aceste documente scanate.

Punctul de frontieră Nădlac 2 se închide pentru transportul de persoane. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că punctul de frontieră Nădlac 2 se închide pentru transportul de persoane. El va fi destinat exclusiv transportului de marfă. Totodată s-a luat decizia simplificării declarației pe proprie răspundere pentru transportatorii români și străini.

Deși pandemia Începe să secere tot mai multe  vieți, patrulaterul toxic PSD-ALDE-UDMR-PRO România tot cu grija la alegeri. Liderii opoziției au semnat un proiect de lege de prelungire a mandatelor aleșilor locali, consilieri și primari, pentru încă șase luni de la data la care încetează starea de urgență. Proiectul legislativ este semnat de liderii PSD, ALDE, UDMR și Pro România. El practic are ca efect amânarea alegerilor locale care trebuiau organizate în luna iunie. Din cauza pandemiei, Guvernul Orban a vorbit încă de la început că se impune amânarea alegerilor. Planul liberalilor de a organiza alegeri anticipate, iar alegerile locale să fie cumulate cu cele locale, a fost abandonat.

100.000 de măști din Turcia. O aeronavă militară a adus joi 100 de mii de măști de protecție tip FFP2 și FFP3 din Turcia. Distribuirea echipamentelor de protecție a fost făcută cu mijloacele aflate în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Ele au fost alocate personalului medical din țară și echipajelor operative care acționează în teren.

Concurență. 1200 pe loc. NASA a anunțat că a primit peste 12.000 de candidaturi pentru următoarea sa generație de astronauți. Numărul de posturi de cosmonaut oferite de agenția americană este de 10. În 2017, la cea mai recentă sesiune de recrutare, au fost aleși 12 candidați dintr-un număr de 18.300 de persoane. Cei admiși în urma actualului program de selecție vor fi anunțați în vara anului 2021. Ei vor avea ocazia să participe la misiuni pe Lună și pe Marte.

 

VINERI, 03 aprilie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 3183 persoane, 133 decese

#HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. Înregistrate 123 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID.

 

 

#HUNEDOARA. Masca devine obligatorie la Simeria. Locuitorii din Simeria vor primi măşti din partea autorităţilor locale. Decizia distribuirii acestora către populaţia oraşului a fost luată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit, vineri, pentru a aproba o serie nouă de măsuri  de prevenţie împotriva răspândirii coronavirusului. De asemenea, conform hotărârii luate, începând de luni, 6 aprilie, se interzice deplasarea populaţiei pe teritoriul oraşului Simeria fără protejarea căilor respiratorii (nas şi gură). Cei care nu se supun vor fi amendați cu 500 de lei.

#Hunedoara pe locul 8. Topul îmbolnăvirilor cu COVID-19 pe județe. Potrivit datelor oferite de Grupul de Comunicare Strategică, vineri, situația infecției cu COVID-19 din România pe zone geografice se prezenta după cum urmează: Suceava-866 de cazuri, București-544, Neamț-150, Timiș – 126, Brașov-124, Constanța-117, Arad-110, Hunedoara – 108. În Harghita se înregistra un singur caz, fiind județul cu cele mai puține cazuri înregistrate.

CORONAVIRUSUL, pretext pentru dictatură în Ungaria. ”Ucideți coronavirulu, nu democrația!”. Mesajul transmis de președinta Comisiei Europene, Ursula von del Leyen vine să atragă atenția asupra derapajelor pe care anumite țări le fac spre dictatură profitând de măsurile pe care gestionarea crizei pandemice le impune. Șefa Comisiei Europene s-a arătat îngrijorată de situația din Ungaria unde Parlamentul a acordat puteri depline premierului Viktor Orban pentru combaterea coronavirusului. Numai că, la pachet cu măsuri sanitare, administrația maghiară a introdus o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de ”știri false” despre virus sau despre măsurile guvernului Orban. Practic, legea oficializează în Ungaria cenzura pentru presa independentă, aflată mai demult în țara vecină sub prigoana regimului Viktor Orban. Șefa Comisiei Europene a declarat că dacă va fi nevoie, Comisia Europeană va lua măsuri astfel încât regimul de la Budapesta să fie constrâns să revină asupra măsurilor care încalcă legile esențiale ale democrației, libertatea presei fiind una dintre ele.

Amenzi mărite de 20 de ori. De vineri amenzile pentru ieșirea din casă fără declarație sau adeverință de la angajator au crescut de 20 de ori. Amenda minimă pentru persoanele fizice a crescut de la 100 de lei la 2000 de lei. Jumătate din valoarea amenzii se poate plătii în termen de 15 zile.

 

Pe lângă COVID-19, Guvernarea liberală trebuie să lupte și cu ”ciuma roșie”. Mai multe proiecte de legi promovate în Camera Deputaților de către PSD, ALDE și Pro România riscă să saboteze resursele bugetare aflate la dispoziția Guvernării liberale angajată în lupta costisitoare cu limitarea extinderii pandemiei. Astfel, deputații PSD, ALDE și Pro România au votat favorabil amânarea de la plata CAS și CASS pentru firmele care au venituri și încasări diminuate cu 15 la sută din cauza crizei, reeșalonarea plăților pentru o perioadă de șase luni, amânarea cu maxim trei luni a plății utilităților (energie electrică, gaz, canalizare, alimentare cu apă), amânarea ratelor la bănci fără dobândă timp de 9 luni pentru orice persoană fizică sau juridică. Promovate în condițiile de criză sanitară extremă, care pune o presiune fără precedent pe bugetele țării, noile inițiative ale PSD-ALDE nu fac decât să continue politica economică iresponsabilă din perioada Dragnea-Dăncilă, o politică care a avut întotdeauna ca destinație finală c clasica ”sapă de lemn”. PNL a anunțat că atacă la CCR proiectele referitoare la amân area plății ratelor bancare și suspendarea plății la utilități. Liberalii au declarat că restul prevederilor promovate de PSD nu sunt decât un ”copy-paste” la măsuri adoptate deja.

Crește numărul de testări în România. În 24 de ore, de joi până vineri seara, în România au fost făcute 3174 de teste COVID-19. Se observă o creștere progresivă a numărului de testări pe care sistemul sanitar românesc poate să le asigure. În 20 martie (308 cazuri) autoritățile au testat 631 de persoane. Apoi, pe măsură ce numărul de cazuri înregistrate a crescut, media testărilor până la finele lunii martie a fost ce circa 1500 de teste pe zi. Un maxim a fost atins în data de 27 martie când au fost făcute 2210 teste în 24 de ore.

De unde vine numele COVID-19? Numele oficial al coronavirusului din China a primit denumirea oficială de COVID-19. Numele vine de la expresia ”coronavirus disease that was discovered in 2019” (infecție coronavirus descoperită în anul 2019 – din eng.). Organizația Mondială a Sănătății are reguli privitor la denumirea oficială a acestui tip de boli. Numele nu trebuie să includă zone geografice, nume de persoane, denumiri de animale sau de mâncare sau orice referire la vreo cultură sau industrie anume.

Import de 200 de mii de măști. Vineri seara, o cursă TAROM a adus în țară 200 de mii de măști FFP2 (cu supapă de protecție). Materialele sanitare au fost cumpărate din China de cătra Unifarm SA și urmează să fie distribuite spitalelor trecute în regim COVID-19. Pentru a putea asigura transportul de materiale sanitare de strictă necesitate în pandemie, TAROM are pregătire două aeronave de pasageri de tip Boeing 737 care pot fi adaptate la zboruri de tip full cargo (marfă) prin scoaterea scaunelor.

 

 SĂMBĂTĂ, 04 aprilie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 3613 persoane, 146 decese

#HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. 3167 de persoane, din judeţul Hunedoara, se află în izolare la domiciliu, fiind monitorizate din punct de vedere medical. Alţi 199 de oameni se află în carantină instituţionalizată, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi.

 

Ordonanța militară numărul 7. Ministrul Ion Marcel Vela a anunțat că a fost emisă Ordonanța Militară numărul 7. Aceasta instituie carantină totală în localitatea Țăndărei, anulează mai multe zboruri comerciale spre Austria, Belgia, SUA, Marea Britanie, Olanda, Turcia, Iran și Irlanda. Este reglementată de asemenea procedura prin care șoferii camioanelor de marfă pot tranzita teritoriul național.

 

Un milion de contracte de muncă suspendate. Ultima statistică arată că după izbucnirea crizei, în România au fost suspendate 840.000 de contracte de muncă și peste 180.000 au fost încetate. Peste 116.000 de contracte suspendate sunt din industria hotelurilor și restaurantelor, 274.870 în industria prelucrătoare și 179.041 în Comerțul cu ridicata și cu amănuntul.

CORONAVIRUS PE MAPAMOND. A fost raportat un număr de 1,1 milioane de infectări cu COVID-19 la nivel mondial. Sunt înregistrate 59.000 de decese, dintre acestea, 14.681 s-au înregistrat în Italia. Statele Unite ale Americii înregistrează cel mai mare număr de infectări, 275.000 de cazuri.

 

Dosare penale în pandemie. De la începutul pandemiei au fost aplicate amenzi în valoare totală de peste 170 de milioane de lei. Sunt întocmite 400 de dosare penale pentru nerespectarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei.

 

 

ABERAȚII CU CORONAVIRUS. Teoriile conspirației din jurul COVID-19 inundă rețelele de socializare. Proporțional cu numărul în creștere al informațiilor aberante, crește și numărul credulilor care le dau credit. Ce se spune despre COVID-19? Că a venit cu trenul într-un vagon de transport al armatei, textul fiind însoțit de un trucaj foto cu un vagon pe care scrie COVID-19. O altă idee deosebit de periculoasă este că nu există de fapt nici un virus, că totul este o invenție făcută de cineva ca să preia conducerea lumii. Nu în ultimul rând, nostalgicii comuniști dau ca sigur leac pentru coronavirus POLIDINUL, un vaccin produs în perioada comunistă în România. O altă rețetă ”minune” este lămîia cu bicarbonat care ar elimina complet din organism coronavirusul. Firește, orice om rațional, dacă observă propagarea unor astfel de știri false pot sesiza platforma media care, cum e și cazul Facebook, marchează postările dubioase cu marca ”fake news”.

 

 DUMINICĂ, 05 aprilie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 3864 persoane, 148 decese

#HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. Înregistrate 124 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID, 14 morți, 3000 de persoane în izolare, 2000 de persoane în carantină

 

 

Norme publicate. Amânarea ratelor bancare. Românii vor putea să-și suspende plata ratelor la creditele ipotecare dacă vor îndeplini trei condiții: 1. Dacă împrumuturile au fost acordate până la 30 martie 2020; 2. Dacă nu le-a fost declarată scandența până la 30 martie; 3. Dacă aceste credite nu înregistrează rate scandente restante la data de 16 martie 2020 inclusiv, sau debitorii au efectuat plata obligațiilor restante până la data solicitării suspendării obligației la plată. Cererile pentru amânarea ratei, care poate fi de o lună până la nouă luni cu dată limită 31 decembrie 2020, trebuie trimise băncilor (în scris, prin e-mail, telefonic, mobile banking, etc) cel mai târziu până la 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.

 

 

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *