RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 10 mai 2021

Vulcanul violenței a erupt în Orientul Mijlociu exact când relațiile păreau să se normalizeze în zonă. În Orientul Mijlociu e de ajuns un glonț tras pentru ca mii de ore de negocieri, tratate de pace și înțelegeri să devină timp pierdut și maculatură aruncată în focul violenței. Cu toate acestea, analiștii politici ai fenomenului sunt surprinși de amploarea, fără precedent în ultimii ani, a conflictului actual dintre palestinieni și evrei. Luni seara, fără o provocare semnificativă,  peste 100 de rachete au fost lansate de organizația palestiniană HAMAS asupra Israelului. În scurt timp, peste 1.000 de rachete au fost lansate de militanți palestinieni împotriva orașelor israeliene. Automat,  ca represalii, Israelul a efectuat sute de atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza, distrugând trei blocuri și ucigând câțiva înalți oficiali din HAMAS. Amploarea noului conflict a avut rezonanțe în întreaga lume și a făcut Națiunile Unite să se declare îngrijorate de izbucnirea unui „război pe scară largă” în zonă. Violența atacurilor ridică semne de întrebare în primul rând pentru că nu se încadrează natural în starea de spirit preexistentă până luni în Orientul Mijlociu. De curând, mai multe țări arabe și-au normalizat relațiile cu statul Israel, în sensul dezvoltării unor colaborări economice și promovării păcii în regiune.  Dar poată că tocmai acest efort diplomatic care părea că duce spre o relativă stabilitate,  colaborare și pace a stat la baza exploziei violente de acum. HAMAS și-ar fi pierdut obiectul muncii. Considerată teroristă de către americani și mai multe state europene, organizația paramilitară palestiniană islamistă HAMAS are ca scop declarat cucerirea teritoriilor aflate în prezent în cadrul statului Israel, Cisiordania și Fâșia Gaza. HAMAS nu poate funcționa pe timp de pace. Își pierde influența politică și dispare dacă nu ține aprinsă ura mocnită dintre palestinieni și evrei. Iar de data asta HAMAS a mers la extrem. A început să tragă cu rachete, HAMAS fiind sigură pe o ripostă dură a Israelului, ceea ce s-a și întâmplat. Sângele vărsat, evreu și arab, cinic, redau HAMAS legitimitate și rost, în refresh-ul de ură pe care l-a provocat. Cum a și intenționat HAMAS, țări arabe, dintre care unele şi-au normalizat recent relațiile cu Israelul – Sudan, Maroc, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein – sau Algeria, și-au arătat sprijinul necondiționat pentru cauza palestiniană, și au denunțat statul evreu. Relegitimată prin martiriul propriului popor, HAMAS a resetat conflictul israeliano-palestinian. Litigiul generat de reînființarea statului evreu se reaprinde periodic, și nimeni, poate, niciodată nu-l va putea stinge definitiv. Organizația islamică palestiniană HAMS știe că de aici își extrage puterea. Și apropo de putere, noul conflict mai surprinde prin ceva: de unde a avut HAMAS mii de rachete cu care să atace Israelul, volum de armament de care statul evreu habar nu avea?

MARȚI, 11 mai 2021

Dacă pentru lumea politică o atare șpagă ar fi de râs,  280 de lei necuveniți ar fi demolatori pentru Dan Barna. Știrea politică de marți a venit din zona USR-PLUS. S-a aflat că vicepremierul Dan Barna este una din cele patru persoane pe care Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) le-a reclamat la DNA pentru “posibila săvârșire a unor fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanțare de fonduri europene”. Domnul Barna neagă orice aport de natură penală adus de domnia sa la implementarea proiectelor anchetate. Șeful de la USR-Plus a dezvăluit că DLAF îl consideră vinovat de încasarea nejustificată a unei sume de 280 de lei în baza unor formulare fictive realizate în procesul de recrutare de beneficiari al unuia din proiecte. Suma provoacă ilaritate. 280 de lei?!?! Păi, asta e corupție? Poate pe vremea lui Vlad Țepeș. Astăzi, la cât s-a furat în țărișoară, e jenant să te caute DNA pentru așa ceva! Ce sunt cei 280 de lei față de Belina și ranch-ul cu nocturnă la terenul de tenis al domnului Dragnea? Sau față de șpaga grea de 800 de mii de euro pentru care e anchetat domnul Tăriceanu? E o picătură într-un ocean față de miliardele de euro sifonate în 30 de ani de mari corupți, unii reeducați prin pușcărie, majoritatea niciodată deranjați.  Și totuși în cazul lui Dan Barna, dacă se va dovedi că e vinovat, cei 280 de lei devin piatră funerară pe mormântul său politic. Dan Barna și-a construit toată imaginea politică pe un singur concept: cinstea! A inițiat acțiunea de succes ”Fără corupți în funcții publice”, a pozat permanent ca un Mesia al luptei anticorupție, a dat din deget în toate direcțiile punctând cazuri de corupție și de furt care trebuie să înceteze. Ani de zile Dan Barna a îmbrăcat politic haina justițiarului aflat deasupra oricărei bănuieli. Numai și numai din această cauză, dacă se va dovedi că, premeditat,  și-a băgat în buzunar 280 de lei care nu i se cuveneau Dan Barna va fi terminat. Suma e ridicolă, dar acțiunea care ar fi dus la însușirea ei, dincolo de toate nuanțele, e profund dezonorantă: se numește furt. Iar politica de copil răzgâiat de tip ”totul sau nimic” cu care defilează Dan Barna nu a mai lăsat nici un micron loc pentru dictonul ăla cu ce spune și ce face popa! Pur și simplu, dacă va fi găsit vinovat, domnul Dan Barna nu mai are cum s-o dea la întors!

MIERCURI, 12 mai 2021

Criză provocată de hackeri. Americanii își fac stoc de combustibil în pungi. Imagini incredibile cu cetățeni americani care își umplu portbagajele mașinilor cu pungi imense umplute cu benzină au apărut miercuri pe Internet. Aproape toată coasta de Est a Statelor Unite ale Americii trece printr-o criză fără precedent de combustibil. Ce este într-adevăr surprinzător este că în realitate depozitele de combustibil sunt pline ochi. Problema ține de transportul și distribuția acestui combustibil care se face printr-un sistem controlat informatic. Aici au dat lovitura hackerii. Aceștia au lansat un atac cibernetic asupra conductei principale de combustibil lăsând stațiile de benzină din estul Statelor Unite fără combustibil. Pirații informatici au furat aproape 100 de gigabytes de informații din baza de date, forțând astfel suspendarea tuturor operațiunilor de transport și distribuție a combustibililor. Aprovizionarea se face acum cu cisterne, dar volumul de combustibil livrat este mult sub cerere, așa că, din disperare, americanii se aruncă să-și facă supra-stocuri, unii folosind pentru asta chiar pungi de plastic. Rețeaua de conducte de combustibil de pe Coasta de Est a SUA este gestionată centralizat printr-un sistem informatic. Un grup numit DarkSide, care folosește atacuri cibernetice de tip ransomware, a fost identificat de FBI drept responsabil pentru atac. Există bănuieli că aceștia își au sediul central în Rusia. Într-o postare pe site-ul lor de pe DarkNet, hackerii au spus că sunt apolitici, singura lor dorință este să facă bani. Pentru o deblocare a sistemelor cum e cel de alimentare cu combustibil de pe coasta de Est a Americii hackerii cer o sumă de ordinul milioanelor de dolari.

JOI, 13 mai 2021

Vanghelie. Un clasic al corupției românești. Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5 din București, a fost condamnat la 11 ani si 8 luni de închisoare printr-o sentință pronunțată joi la Tribunalul București. Decizia nu este definitivă. Definitivă sau nu, domnul Vanghelie este acuzat de nouă infracțiuni de luare de mită, nouă infracțiuni de abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani. Mita aflată în joc a fost pe la 30 de milioane de euro. Prejudiciu întregii afaceri se ridică la 60 de milioane de euro. Nu e nimic spectaculos în această condamnare, pentru că despre Marian Vanghelie se știa încă de acum 20 de ani că învârte banii publici într-un mod dubios. Știe meserie! E un clasic al corupției, din generația Năstase și Mitrea. Și ca să dovedească că e într-adevăr un profesionist, domnul Vanghelie a făcut un show de toată frumusețea la TV după condamnare. Marian Vanghelie a declarat public, că nu a luat niciun ban din cei care i se impută, precizând că el este un politician ce a avut alte interese și alte gânduri pentru această țară. Și ca să marcheze pentru auditoriu momentul, fostul edil de la sectorul 5 a jurat pe Biblie că e curat ca un scutec nefolosit de bebeluș. Să mai spună cineva că nu-și cunoaște nea Vanghelie electoratul care l-a votat de patru ori primar!

VINERI, 14 mai 2021

Politică prostească. Anticovidiștii cad ca muștele infectați cu COVID. Trebuie să fii ori un mare ticălos, ori un mare prost ca să iei în coarne Guvernul pentru măsurile sanitare pe care le-a impus în pandemie. Dacă ai un interes al tău derulat pe sub mână, sau ești naționalist, dormi cu poza lui Putin sub pernă, sau faci opoziție în AUR sau PSD, ai zeci de motive să critici Puterea. Lentoarea reformelor, lipsa locurilor de muncă, penurie de autostrăzi și spitale, WC-urile din fundul curților etc. Dar să te pui în fruntea unor proteste împotriva măsurilor sanitare e crimă plus sinucidere. Exemplul tău te face autor moral al îmbolnăvirii sau chiar morții altor oameni, unde mai punem că poți fi atins de boală chiar tu. Asta s-a întâmplat vineri și cu ”vedeta TV”, Luis Lazarus care a fost internat la Spitalul Universitar  după ce a fost depistat pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. Luis Lazarus, unul dintre principalii contestatari ai noului coronavirus, a participat la mai multe proteste antimască. De-a lungul vremii, Lazarus a declarat ca SARS-CoV-2 nu ar fi un virus atât de periculos, iar COVID-19, boala provocata de acesta, ar fi foarte ușor de vindecat. Momentan Luis Lazarus este internat în spital cu simptome grave de COVID-19. Nu a trebuit să așteptăm prea mult pentru a obține o reacție din partea doamnei Diana Șoșoacă, mama protestatarilor anticovid și antimască din România. Domnia sa a spus că Luis Lazarus nu are COVID, ci a fost internat cu pneumonie. Da, vezi să nu!

 SÂMBĂTĂ, 15 mai 2021

Primul bulibașă la vaccin. Platforma oficială RO VACCINARE invită românii care s-au vaccinat să trimită fotografiile și poveștile lor sub hashtagul #PovestiDeLaVaccinare. Una din poveștile postate care a atras atenția presei este o scrisoare semnată de un voluntar SMURD. Acesta arată cum bunicii săi sunt ”singurii țigani din România care s-au vaccinat la un Drive-Thru”. Și nu orice țigani, povestește nepotul, ci chiar Bulibașa din Râmnicu Vâlcea, funcție pe care bunicul nea Tacu o ocupă cu demnitate și respect în comunitate. ”Eu, ca voluntar la SMURD, le doresc ca Dumnezeu să le dea sănătate și să fie fericiți împreună! Bunicul meu speră să facă vaccinul și alți rromi”, își încheie tânărul povestea, care s-a semnat cu numele Mihai Eduard Alin.

DUMINICĂ, 16 mai 2021

Manhattan, New Work. ”Ascent”, ascensorul construit complet din sticlă va urca începând din acest an pe cel mai excentric zgârie-nor construit în metropolă, ”One Vanderbild”.  Cei care vor încerca senzația plină de adrenalină, vor avea ocazia să admire totodată de la 366 de metri înălțime peisajul urban al New-York-ului.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.