RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

Nu zvonuri, nu bârfe, nu păreri, doar fapte!* Hunedoara. Statistica îmbolnăvirilor cu COVID-19  *Rata infectărilor din România, zi după zi  *Informațiile utile în condiții de pandemie  *După infecția cu COVID-19, o altă boală de pândește  *Cât timp le ajung românilor economiile de la saltea ca să trăiască   *Cum joacă guvernarea rectificarea bugetară  *Ce partide au votat pentru moarte în Parlament * Avocatul Poporului se joacă cu chichițe avocățești *Reguli noi la testarea COVID-19? WCare e cel mai mare câștig înregistrat de o firmă în pandemie? Nu, e mai mult!!! *COVID-19, greu de ucis!

 

LUNI, 13 aprilie 2020.

CAZURI CONFIRMATE COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 6.633 +333
Vindecați 914 +156 62
Decedați 331 +25  15
Terapie Intensivă 231 +23 27
Teste făcute 67.204 +4.876
Carantină 24.020 -173
Izolare 71.293 +2.536

 

#HUNEDOARA. Cazuri CORONAVIRUS. Sunt înregistrate 303 de cazuri confirmate de infecție cu COVID-19 în județ, 31 decese,  2414 de persoane, din judeţul Hunedoara, se află în izolare la domiciliu, fiind monitorizate din punct de vedere medical. Alţi 374 de oameni se află în carantină instituţionalizată, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi. 53 de persoane s-au vindecat și au fost externate.

#HUNEDOARA. Spitalul devean devine funcțional. Luni, carantina și restricțiile au fost ridicate la Spitalul Județean de Urgență din Deva. Începând de luni bolnavii din județ, diagnosticați sau suspecți de infecție cu COVID-19, vor putea fi internați și tratați în spitalul devean. Acest lucru va degreva celelalte spitale din județ de tip suport, unde au fost internați pacienți depistați pozitiv. Luni în spital erau internați 100 de pacienți COVID-19, 15 dintre aceștia au fost vindecați. Personalul medical care a lucrat 14 zile în spital, 69 de persoane,  a fost cazat în hotelul Sarmis din oraș, el fiind înlocuit de alte 250 de cadre medicale care se întorc la lucru în spital. Totodată a continuat activitatea de dezinfecție în spital, suprafața avută în vedere fiind de 80 de mii de metri pătrați.

Fum radioactiv de la Cernobâl peste Europa. Luni, fumul radioactiv rezultat de la arderea pădurii din apropiere de Cernobîl a fost identificat și deasupra Kievului și în Belarus. Fumul este toxic pentru că pădurea păstrează și acum urme de cenușă radioactivă rezultată în urma accidentul nuclear al reactorului 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl. Potrivit evaluărilor mai multe state europene sunt vulnerabile printre care și România.  Totuși, autoritățile române au anunțat că focul de la Cernobîl nu este motiv de îngrijorare pentru cetățenii României.

Pe lângă COVID-19, și rujeola lovește România. De la începutul lunii aprilie au fost confirmate în România 55 de cazuri de rujeolă în județele Satu mare, Suceava, Brașov, Bihor, Iași, Neamț și Vrancea. Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile informează că numărul total al îmbolnăvirilor se apropie de 20 de mii. Până acum rujeola a ucis 64 de oameni în țara noastră. Rujeola este o boală infecțioasă. Din patru persoane care face boala, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.

Economia românească trasă pe dreapta de pandemie. Potrivit datelor Ministerului Muncii, 1.046.527 de contracte individuale de muncă au fost suspendate. Dintre acestea 324 de mii sunt în industria prelucrătoare, 198,5 de mii sunt în domeniul comerțului și al reparării autovehiculelor și motocicletelor, iar alte 119,8 sunt la hoteluri și restaurante. Există și 215.656 de contracte individuale de muncă care au încetat, dintre care 41,1 mii în comerț și repararea autoturismelor, 37,1 mii în industria prelucrătoare și 28,7 mii în construcții. Ministerul Muncii a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.

Focșani. Un nou spital militarizat. După ce managerul Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” din Focșani s-a autoizolat într-un hotel după ce a aflat că are COVID-19, conducerea spitalului a fost preluată de o echipă medicală militară condusă de Alexandru Keresztes, comandantul Spitalului Militar de Urgență din Brașov. Este al treilea spital civil preluat de Armată, după cele de la Suceava și Deva.

 

Recunoștință ca în Brazilia. Statuia lui Iisus din Rio de Janiero a fost îmbrăcată în medic în duminica de Paște. Pe statuie a fost proiectat și cuvântul ”mulțumesc”. Un gest superb de recunoștință pentru medicii care se confruntă în linia întâi de tratare a bolnavilor COVID-19.

 

MARȚI, 14 aprilie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 6.879 +246
Vindecați 1.051 +137
Decedați 351 +20
Terapie Intensivă 241 +10
Teste făcute 70.097 +2.893
Carantină 23.645 -375
Izolare 67.268 -4.025

 

#HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. 320 de cazuri confirmate cu COVID-19, decese 32, 2348 de persoane, din județul Hunedoara, se află în izolare la domiciliu, fiind monitorizate din punct de vedere medical. Alţi 370 de oameni se află în carantină instituționalizată, potrivit informațiilor furnizate de autorități.  Persoane vindecate și externate – 53.

Stare de urgență. Luna 2. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru prelungirea stării de urgență pentru încă 30 de zile. În această perioadă școlile rămân închise, activitatea Justiției continuă doar în caz de urgență, iar prețul la medicamente și aparatură medicală, la alimente de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică – energia electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate sau carburanți, se plafonează.

SONDAJ. Cât TIMP pot trăi românii din economiile lor? Un studiu de piață realizat de Mercury Research arată că 24 la sută din populația României estimează că economiile i-ar ajunge să trăiască o lună de zile sau mai puțin, dacă nu ar mai avea nici un venit. În același timp, alt sfert din populația țării are o situație economică mult mai bună pentru că estimările ei de supreviețuire cu resursele financiare de care dispune sunt de șase luni. În medie, românii sunt de părere că banii pe care îi au ”la saltea” le-ar ajunge să trăiască patru luni de zile, dacă le-ar fi tăiată orice sursă de venit.

COVID-19 moare după 15 minute la 92 grade Celsius. Cercetători francezi au făcut studiat comportamentul coronavirusului în cazul expunerii lui la temperaturi ridicate. S-a constatat că menținerea lui la o temperatură de 60 de grade Celsius timp de o oră nu îi anihilează capacitatea de a se multiplica. Un al doilea experiment a urmărit determinarea temperaturii și a timpului de expunere la care virusul este anihilat. S-a constat că pentru a distruge COVID-19 el trebuie expus la o temperatură de 92 de grade Celsius timp de 15 minute. Prin urmare, oricât de călduroasă ar fi vara care vine, ea nu are cum să-i producă nici o jenă teribilului COVID-19.

Austria a redeschis mii de magazine. Autoritățile austriece au permis marți deschiderea a mii de magazine ,criteriul fiind ca spațiile comerciale să nu depășească suprafața de 400 de metri pătrați. Urmează ca de la 1 mai să se deschidă centrele comerciale, magazinele mari și frizeriile. Restaurantele și hotelurile ar putea fi deschise progresiv începând cu mijlocul lunii mai. Măsurile fac parte dintr-un proiect public de relansare economică după blocajul pricinuit de pandemie. Sunt însă păstrate măsurile de siguranță ca distanța socială, purtatul măștii și a mânușilor. De la începutul crizei, Austria a raportat un număr de 368 de decese în total, mai puține decât au suferit într-o singură zi țările din vecinătatea ei.

MIERCURI, 15 aprilie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 7.216 +337
Vindecați 1217 +166
Decedați 362 +11
Terapie Intensivă 245 +4
Teste făcute 74.827 +4730
Carantină 23.353 -292
Izolare 67.317 +49

 #HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. 320 de cazuri confirmate cu COVID-19, 34 decedați, 2370 de persoane, din județul Hunedoara, se află în izolare la domiciliu, fiind monitorizate din punct de vedere medical. Alţi 375 de oameni se află în carantină instituționalizată, potrivit informațiilor furnizate de autorități.  Persoane vindecate și externate – 53.

#HUNEDOARA. Consilierii județeni PNL, acțiune pentru finanțarea spitalelor. Consilierii județeni liberali convoacă în ședință extraordinară Consiliul Județean Hunedoara. Liberalii propun spre dezbatere o serie de proiecte urgente prin care o parte din bugetele alocate instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Hunedoara să fie redirijate spre spitalele din județul Hunedoara. Mai exact, se arată în comunicatul dat publicității de organizația județeană a PNL, liberalii propun rectificarea negativă cu -1 milion lei a bugetului Centrului de Cultură și Artă,  cu -750.000 lei a bugetului Teatrului de Artă Deva și cu -250.000 lei a bugetului Bibliotecii Județene „Ovid Densușianu” Hunedoara – Deva și alocarea, prin asociere, a câte 500.000 lei pentru fiecare spital suport din Hunedoara, Vulcan, Orăștie și Lupeni. În comunicat se face precizarea că aceste sume urmau a fi folosite pentru acțiuni culturale care nu mai pot avea loc sau nu mai reprezintă o prioritate. Ședința este convocată pentru marți, 21 aprilie 2020, ora 11.00. Comunicatul este semnat de Adrian Nicolae David, prim-vicepreședinte PNL Hunedoara.

Scandal în Miercurea Mare. Săptămâna luminată aduce la noi și scandaluri ce au în centru biserica, după ce ministrul de Interne Marcel Vela, cel care este de facto comandantul operațiunii anti-covid pe timpul stării de urgență, a anunțat un protocol cu Patriarhia prin care se acordă derogări ca oamenii să poată merge să ia Paștele și să li se aducă și lumina Invierii de la biserici de către echipe mixte formate din polițiști, oameni ai bisericii și voluntari. Decizia a stârnit reacții dure, inclusiv președintele Klaus Iohannis cerându-i public să rupă acest protocol, pentru că, altfel, „după sărbători vom avea înmormântări”. În urma presiunilor făcute, ministrul de Interne Marcel Vela a retușat protocolul încheiat cu Patriarhia. A fost interzisă sub toate formele deplasarea credincioșilor la biserică în noaptea de Înviere. Poliția a fost de asemenea degrevată de sarcina împărțirii ”door to door” a Luminii sfinte și a paștelui. Totuși, protocolul permite ca, la cerere, enoriașii să ceară să le fie adusă acasă (în prag sau la fereastră)  Lumină și paști. Echipele mobile care vor face asta sunt formate din fețe bisericești și maxim cinci voluntari de fiecare parohie. A rămas neclar cum ar putea fi respectată distanța socială în momentul predării-primirii Luminii Sfinte și paștelui.

Pandemia în date economice. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a făcut publice primele date economice oficiale privind situația bugetului și a economiei. Astfel, deficitul este estimat la 6,7 la sută din PIB (31,9 miliarde de lei), calculat însă la o estimare a de doar 1,9 la sută a scăderii economice în 2020 făcută de Comisia de Prognoză. FMI estimează o scădere economică mult mai mare pentru România care ar putea ajunge la 5 la sută. Bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale va fi majorat cu 8,1 miliarde de lei. Ministerul Sănătății va primi în plus 3,8 miliarde de lei, iar Ministerul Dezvoltării va putea folosi un plus de un miliard de lei pentru investiții. Ministrul Finanțelor a precizat că în acest an nu vor fi majorate taxele și impozitele.

Ucis de COVID-19 la cules sparanghel. Un bărbat de cetățenie română, plecat în Germania pentru a recolta sparanghel, a murit în urma infectării cu noul coronavirus. Victima, în vârstă de 57 de ani, a fost găsită decedată în casă. Departamentul de Sănătate din districtul german unde lucra bărbatul a luat măsuri pentru a preveni răspândirea virusului în rândul celorlalți salariați.

ȘOMAJ tehnic cu sutele de mii. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că 562 de mii de angajați români au intrat în șomaj tehnic.

 

 

Cât timp a ascuns China epidemia? Potrivit serviciului secret britanic MI-6, China a ascuns între 14 și 20 ianuarie existența unei epidemii pe teritoriul său. Peste 3.000 de oameni s-au îmbolnăvit între momentul în care autoritățile chineze au aflat despre existența unei epidemii pe teritoriul țării și cel în care au confirmat public că sunt la curent cu situația. După cele 3.000 de îmbolnăviri necontrolate, virusul s-a răspândit din ce în ce mai rapid.

Danemarca a deschis școlile PRIMARE. Danemarca a deschis școlile pentru elevii de până la 11 ani. Copiii s-au întors la școală după mai bine de o lună de zile. În Danemarca s-au înregistrat 6.681 de cazuri de infecție cu COVID-19 și 299 de decese până la deschiderea școlilor.

 

Cecuri cu bani publici ”marca Trump”. E imposibil să nu observăm esența pur populistă care îl animă în exercitarea mandatului său pe președintele american Donald Trump. Un fel de egocentrism faraonic cuplat pe o neglijență flagrantă față de onestitate împachetat totul într-o fanfaronadă de actor cabotin îl fac pe președintele american să fie un lider care nu inspiră nici un gram de încredere. O șmecherie electorală grosolană este și inițiativa președintelui Donald Trump de a impune înscrierea numelui său pe toate cecurile de 1200 de dolari plătiți americanilor afectați de epidemia de coronavirus din bani publici. Este prima dată în istorie când un președinte american își asumă în nume propriu un ajutor dat de stat. După cum evoluează lumea e posibil să nu fie și ultimul!

 

JOI, 16 aprilie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 7.707 +491
Vindecați 1.357 +140
Decedați 392 +30
Terapie Intensivă 243 -2
Teste făcute 79.629 +4.802
Carantină 22.866 -487
Izolare 60.697 -6.602

#HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. Înregistrate 333 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID, 41 decese, circa 50 de vindecări, 389 de persoane sunt în carantină, 2286 de persoane sunt în izolare. Persoane vindecate și externate – 53.  Județul Hunedoara se află pe locul șase național la număr de cazuri.  De când a apărut coronavirus în judeţul Hunedoara, 274 de persoane au ieşit din carantină iar din izolare, 3507.

Cum joacă guvernul rectificarea bugetară. Guvernul a transmis detalii despre rectificarea bugetară adoptată joi. Context. Prognoză de contracție economică de 1,9 la sută. Venituri: – 19,5 miliarde de lei. Cheltuieli: +12,5 miliarde de lei. Deficit buget general consolidat: -72,5 miliarde de lei. Distribuția pe ministere:

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: +8.103,9 milioane lei, din care, în principal: +1.889,4 milioane lei pentru indemnizaţii în urma suspendării activităţii conform OUG nr.30/2020 şi +6.042,4 milioane lei transferul de echilibrare către Bugetul asigurărilor sociale de stat.

Ministerul Sănătăţii: +3.796,4 milioane lei, astfel:  + 740,0 milioane lei, în principal pentru programe de sănătate, achiziţii în regim de urgenţă de echipamente/materiale sanitare, transferuri de capital pentru susţinerea măsurilor destinate combaterii pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2;     + 250 milioane lei, suplimentarea cheltuielilor aferente programelor cu finanţare rambursabilă;   + 2.791,4 milioane lei, suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Ministerul Finanţelor Publice – Acţiuni Generale: +3.215,0 milioane lei, din care în principal pentru: + 3.000,0 milioane lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, 200 milioane lei pentru schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei: +1.000 milioane lei pentru derularea Programului Naţional de Dezvoltare Locală.

Ministerul Afacerilor Interne: +586,2 milioane lei per sold, s-a suplimentat pentru combaterea răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2 cu +680 milioane lei, astfel:   +200 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor pentru combaterea răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2, potrivit prevederilor OUG nr. 1/2020 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă;   +480 milioane lei pentru stocuri de urgenţă medicală, în baza prevederilor OUG nr. 11/2020; dotarea structurilor Poliţiei de Frontieră Române, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi IGSU, care participă la acţiuni de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2.

Ministerul Transporturilor Infrastructurii şi Comunicaţiilor: +135,0 milioane lei reprezentând subvenţii acordate operatorilor economici din coordonarea acestuia.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: +100 milioane lei pentru asigurarea sumelor necesare garanţiilor de stat pentru împrumuturile contractate de întreprinderile din sectorul agricol.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor la domiciliu: +34,7 milioane lei pentru achiziţia de către direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de echipamente de protecţie şi materiale de dezinfecţie necesare desfăşurării activităţii în condiţii de siguranţă.

Decizie criminală calificată. ALDE ȘI Pro România nu au votat prelungirea stării de urgență. Au dat dovadă de o iresponsabilitate criminală față de români, dar, din fericire, sunt doar niște stârpituri politice fără pondere importantă la vot. În votul de joi din Parlament, ALDE și Pro România au fost singurele partide care nu au susținut aprobarea prelungirii stării de urgență. Din totalul celor 439 de parlamentari care au votat, 404 au votat decretul, cinci s-au abținut, iar 29 au votat împotrivă. La cererea PSD, în decretul președintelui Iohannis au fost introduse câteva amendamente: Guvernul trebuie să prezinte un raport săptămânal cu activitățile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, iar la 60 de zile de la încetarea stării de urgență Curtea de Conturi va verifica modul în care au fost făcute achizițiile publice. Amendamentele nu fac decât să confirme zicala că la hoț de hoț îi e frică. Fapt confirmat în aceeași zi de un comunicat de presă al PSD în care social-democrații susțin că șeful statului ”acoperă hoțiile Guvernului său”. Atâta s-a putut! Gestul de-a dreptul criminal al ALDE și Pro România de a nu vota prelungirea stării de urgență a fost criticat de președintele Klaus Iohannis, deși președintele a evitat să nominalizeze explicit cele două partide.

Modificări. Cine va fi testat de COVID-19. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat modificarea algoritmului de calcul pentru testare și a stabilit ce categorii de cetățeni vor fi testați cu prioritate, funcție de vulnerabilitatea lor. Astfel s-a aprobat testarea, suplimentar, pentru: 1. Pacienți (asimptomatici) înainte de procedura de transplant și donatorii de organe, țesuturi și celule stem, hematopoietice înainte de donare; 2. Pacienți asimptomatici cu imunosupresie (scăderea imunității organismului) în contextul bolii sau indusă medicamentos la internarea în spital – 2 teste la 24 de ore; 3. Pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor (care reduce imunitatea), înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant-2 teste la 24 de ore interval; 4. Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – de 2 ori pe lună; 5. Pacienți oncologici asimtomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive; 6. Hemodializați asimptomatici; 7. Hemodializați asimptomatici contacți cu caz confirmat – 2 testări la 6-7 zile, perioadă în care vor fi dializați în sesiuni separate de restul pacienților; 8. Gravidele asimptomatice care se află în carantină/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat; 9. Personalul de îngrijire din cămine de bătrâni – 2 ori pe lună. În plus, unitățile sanitare pot stabili protocoale de testare cu resursele proprii pentru personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.

Statul poate prelua orice bun necesar în lupta cu COVID-19. Bunurile aflate sub sechestru în cadrul dosarelor penale și sunt necesare pentru a preveni răspândirea COVID-19 pot fi de joi preluate de stat. Măsura este inclusă într-un ghid al Ministerului Justiției emis ca urmare a prelungirii stării de urgență. Concret este vorba de bunuri care pot ajuta pentru prevenirea și combaterea noului coronavirus precum detergenți, măști confiscate din diferite motive, clădiri, autoturisme.

Avocatul ”poporului” se ocupă de ”avocățeli” politicianiste. Scrupulozități surprinzătoare privitor la lege și legalitate pentru un avocat ”al poporului” promovat din rândul unui partid (ALDE) al cărui președinte îngropat în dosare penale fuge de Justiție ca de necuratul, ascuns după imunitatea parlamentară. Avocatul poporului a atacat la Curtea Constituțională o ordonanță de urgență privitoare la starea de urgență emisă în urmă cu 21 de ani. El consideră că mai multe articole din OUG 1/1999 privind starea de urgență și OUG 32/2020 care modifică primul document sunt neconstituționale pentru că ”i se permite președintelui să legifereze în domenii pentru care Legea fundamentală cere intervenția legiuitorului primar”. Prin urmare, avocatul ”poporului” moare de grija că președintele României are acum dreptul să legifereze în domenii  care afectează drepturile omului și astfel se poate ajunge la abuzuri. Foarte subțire avocățeala asta cu țintă pe președinte! Dar de înțeles! Privind din perspectiva Avocatului poporului ar putea părea un abuz și lipsirea de imunitate parlamentară a domnului Tăriceanu pentru ca domnia sa să aibă libertatea deplină de a răspunde în fața Justiției privitor la acuzațiile de corupție care îi sunt aduse.

Ordonanța 9 a fost emisă. Ministrul de Interne a anunțat că exporturile de grâu vor fi reluate, după ce autoritățile au luat toate măsurile ca siguranța alimentară a populației să nu fie periclitată. S-a prelungit suspendarea zborurilor din și înspre Marea Britanie, Irlanda de Nord, SUA, Belgia, Olanda, Turcia, Iran, Italia, Franța și Germania. O altă măsură precizează că navigatorii fac excepție de la regulile de izolare dacă nu au simptome specifice infecției cu coronavirus.

981 de cadre medicale infectate. Este ultimul bilanț privitor la impactul pe care infecția cu SARS CoV 2 îl are printre medici, asistente medicale și infirmiere. În județul Hunedoara, sunt înregistrate 37 de infectări între cadrele medicale. Cele mai multe cazuri sunt la Suceava-462. Pe locul doi este Bucureștiul cu 131 de cazuri confirmate. La polul opus, în Ialomița, Brăila, Vâlcea, Prahova, Harghita, Dolj, Caraș-Severin și Brăila a fost înregistrat un câte un singur caz.

 

VINERI, 17 aprilie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 8.067 +360
Vindecați 1.508 +151
Decedați 411 +19
Terapie Intensivă 258 +15
Teste făcute 85.805 +6.176
Carantină 22.129 -737
Izolare 50,702 -9.995

 #HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. Înregistrate 372 (+39) de cazuri de îmbolnăviri cu COVID, 42 decedați, 2097 de persoane, din județul Hunedoara, se află în izolare la domiciliu, fiind monitorizate din punct de vedere medical. Alţi 409 de oameni se află în carantină instituționalizată, potrivit informațiilor furnizate de autorități.  Persoane vindecate și externate – 63.

#HUNEDOARA. 12 vindecări de COVID-19. Primii 12 bolnavi de COVID-19, internaţi în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, s-au vindecat şi au fost externaţi, având astfel posibilitatea să-şi petreacă Paștele acasă. Conducerea Spitalului municipal din Hunedoara a anunțat că la secția de Boli Infecțioase s-a reuşit montarea în timp de o săptămână a unei instalații de distribuție a oxigenului, extrem de utilă bolnavilor a căror saturație de oxigen din sânge scade sub 85%.

Debut cu stângul la iMM Invest. Site-ul a picat. Între orele 05.30 și 8.30 dimineața au fost înregistrate peste 2700 de accesări, iar numărul de solicitări a fost de aproape 400 de mii pe minut provenite de la 130.000 de conexiuni. Prin urmare, deocamdată nici o firmă nu și-a înregistrat aplicația pe siteul www.imminvest.ro. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a atras atenția vineri, după ce SRI și STS au preluat site-ul IMM Invest, că principiul de înscriere în program NU ESTE primul venit, primul servit și că aplicația rămâne deschisa până la sfârșitul acestui an. Adică http://www.imminvest.ro/ este un registru electronic, pe care firmele pot depune documentele solicitate, iar decizia acordării este luată de bancă, care analizează solvabilitatea IMM-ului și transmite fondului acceptul. Programul IMM Invest, prevede ca  IMM-urile din România să poată beneficia de credite garantate cu până la 90% de către stat. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii a anunțat că 44. 000 de întreprinderi mici şi mijlocii sunt așteptate în programul guvernamental de finanțare. Potențialii beneficiari își vor putea asigura lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea de finanțări garantate. Programul va funcționa până în 2026, în limita unui plafon inițial de 15 miliarde de lei, cu 22 de bănci implicate. Dacă solicitările vor depăși plafonul prevăzut, statul îl va suplimenta.

Câștig de 11.000 de dolari pe secundă. Giganticul online Amazon este unul din cei mai mari câștigători ai crizei coronavirusului prețul acțiunilor sale urcând într-o lună cu mai mult de 30 la sută. Proprietarul său, Jeff Bezos, și-a reîntărit poziția de cel mai bogat om din lume cu o avere de 138 de miliarde de dolari. Nici nu e de mirare dacă în perioada pandemiei veniturile încasate de Amazon au fost de 11.000 de dolari pe secundă.

Martie 2020, locul doi la temperatura din toate timpurile. Planeta a înregistrat a doua cea mai fierbinte lună martie din istorie, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA). Asta după ce 2020 a debutat cu cea mai caldă lună ianuarie și a doua cea mai caldă lună februarie din istorie. Temperatura medie pe suprafețele terestre și oceanice luna trecută a fost cu 1.16 grade Celsius mai ridicată decât media secolului XX și doar luna martie din 2016 a fost mai caldă decât cea din anul ăsta. Specialiștii sunt de părere că 2020 va fi anul cel mai fierbinte de când se realizează înregistrări-1880.

SĂMBĂTĂ, 18 aprilie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 8.418 +351
Vindecați 1.750 +222
Decedați 417 +6
Terapie Intensivă 248 -10
Teste făcute 90.991 +5.186
Carantină 19.911 -2.218
Izolare 47.139 -3.563

 

#HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. Înregistrate 385 (+13) de cazuri de îmbolnăviri cu COVID. 42 decedați, 2141 de persoane, din județul Hunedoara, se află în izolare la domiciliu, fiind monitorizate din punct de vedere medical. Alţi 389 de oameni se află în carantină instituționalizată, potrivit informațiilor furnizate de autorități.  Persoane vindecate și externate – 63. Județul Hunedoara ocupă locul patru național privitor la numărul de cazuri de infecție COVID-19.

Rating  constant, dar cu perspectivă negativă. Agenția de rating Fitch a păstrat ratingul României BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală și a stabilit perspectiva de țară de la stabilă la negativă, pe fondul influențelor răspândirii virusului COVID-19 asupra finanțelor publice. În opinia ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, faptul că România a reușit să-și păstreze ratingul este un dublu semnal. În primul rând, consideră oficialul, este un semn că guvernul face ceea ce trebuie în condițiile date de criză. Și în al doilea rând, dovedește populismul cinic al politicienilor din opoziția parlamentară, PSD-Pro România-ALDE-UDMR.

Coronavirusul în lume. La nivel global au fost confirmate până sâmbătă, 18 aprilie 2020, 2.258.945 de cazuri de COVID-19. Bilanțul persoanelor vindecate este de 575.953. Peste 154.390 de decese au fost confirmate în întreaga lume. Cele mai afectate trei țări sunt în ordine: SUA – 710.272 cazuri, 37.175 decese; Spania – 190.839 cazuri, 20.002 decese; Italia – 172.434 cazuri, 22.745 decese.

DUMINICĂ, 19 aprilie 2020

 

 

 

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *