RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

Nu zvonuri, nu bârfe, nu păreri, doar fapte! *Hunedoara. Statistica îmbolnăvirilor cu COVID-19  *Rata infectărilor din România, zi după zi  *Informațiile utile în condiții de pandemie  *Educația sexuală în școli afurisită de Patriarhie *Iohannis vorbește ungurește pe înțelesul românilor  *Penurie de români * Nemții trebuie să aleagă: relaxare sau COVID * Românii departe de imunizarea de turmă *Sicilia te plătește să fii turist *S-a aflat! Ce știa Papa Pius al XII-lea? *UDMR lucrează cu tacit după tacit * A apărut Jong-un. Dar parcă nu e el.

 

LUNI, 27 aprilie 2020.

HUNEDOARA. Statistică COVID-19

Hunedoara La zi
Infectați 472
Vindecați 93
Decedați 52
Carantină 257
Izolare 620

 

ROMÂNIA. Statistică  COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 11.339 +303
Vindecați 3.141 +87
Decedați 646 +27
Terapie Intensivă 227 -9
Teste făcute 143.834 +7.316
Carantină 11.906 +131
Izolare 23.012 +960

#HUNEDOARA. O doctoriță din Brad ucisă de COVID-19. Cu câte zile înainte de a ieși la pensie, dr. Marinela Feier, medic la Spitalul Municipal Brad a pierdut lupta cu noul coronavirus. Doctorița a murit într-un spital din Cluj. Marinela Feier este al șaptelea cadru medical care moare în România din cauza COVID-19.

 

 ORDONANȚA MILITARĂ 10. Relaxează din interdicțiile pentru persoanele de peste 65 de ani. Acestea au două paliere orare în care pot circula și în condiții extreme (urgență medicală) se pot deplasa la orice oră. Zborurile înspre și dinspre Spania, Austria, Belgia, Elveția, SUA, UK, Olanda, Turcia și Iran, Franța, Germania au fost suspendate pentru încă 14 zile.

 

Bacalaureat și Examene Naționale 2020. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, elevii din clasele a 8-a și a 12-a se vor înapoia la școală, opțional, în data de 2 iunie și vor urma să se pregătească timp de două săptămâni pentru susținerea examenele naționale și a Bacalaureatului. Calendarul acestuia a fost modificat, probele vor începe pe 22 iunie cu examenele scrise. Evaluarea Națională are ca prognoză de începere data de 15 iunie. Ministerul a mai anunțat că urmează să afișeze pe site-ul instituției modalitatea în care vor fi susținute probele.

Demitere la Casa Națională de Pensii Publice. Președintele Casei Naționale de Pensii, Laurențiu Tenț, a fost revocat din funcție de către Premierul României la propunerea ministrului Muncii.

 

 

Crește numărul pensiilor speciale și în pandemie. Potrivit Casei Naționale de Pensii, în luna martie 2020, față de anul trecut,  numărul pensiilor speciale din România a crescut cu 175. O pensie specială are o valoare de aproximativ 18.000 de lei lunar în cazul magistraților.

 

BOR critică educația sexuală la clasă. Într-un comunicat remis luni, Patriarhia Română critică obligativitatea introducerii în programa școlară a educației sexuale. Preoțimea consideră că acest lucru este un atentat la inocența copiilor, aceștia urmând a fi marcați pe viață după astfel de lecții. Patriarhia a reacționat după ce Legea nr. 45/3 aprilie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial al României. În acest act normativ se prevede obligativitatea organizării în școli, cel puțin semestrial, a unor programe pentru viață și sănătate, inclusiv educație sexuală pentru copii.

Penurie de români. Britanicii chemați la cules de fructe. Ministrul britanic al mediului îi cheamă pe britanicii aflați în șomaj tehnic să se angajeze la cules de fructe și legume pe perioada verii. Oficialul britanic a declarat că în condițiile pandemiei doar o treime din forța de muncă migrantă, majoritară din Estul Europei, este prezentă în acest an în Marea Britanie. Este unul din efectele pandemiei, dar, pe viitor, și al Brexitului. În sfârșit, britanicii au redobândit controlul asupra țării lor. Iar reînvățarea muncii în livadă și la câmp e prima lecție care trebuie absolvită.

 

MARȚI, 28 aprilie 2020

HUNEDOARA. Statistică COVID-19

Hunedoara La zi
Infectați 488
Vindecați 174
Decedați 53
Carantină 244
Izolare 242

 

ROMÂNIA. Statistică  COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 11.616 +277
Vindecați 3.404 +263
Decedați 663 +17243
Terapie Intensivă 243 +16
Teste făcute 150.309 +6.475
Carantină 11.631 -275
Izolare 22.406 -606

 #HUNEDOARA. Infecție cu COVID-19 la Penitenciarul Bârcea. Un deținut de la Penitenciarul Bârcea a fost confirmat cu noul coronavirus. Bărbatul a fost separat de ceilalți deținuți, iar polițiștii care au interacționat cu el nu au fost expuși pentru că au purtat permanent mânuși și mască. Deținutul este asimptomatic și urmează să fie testat din nou după perioada de izolare de 14 zile.

Ce va fi după 15 mai? Președintele Klaus Iohannis, într-o declarație publică, a prezentat o viziune a autorităților române pentru perioada de după 15 mai, când expiră a doua lună de stare de urgență. Aceasta va fi înlocuită de starea de alertă care este necesară pentru ca autoritățile să poată menține restricțiile pentru distanțare fizică. Președintele a anunțat că după data de 15 mai se va putea ieși din casă, fiind foarte probabil să se renunțe la declarațiile pe proprie răspundere. Toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun. Starea de alertă este reglementată de OUG nr. 21 din 2004. Firește, nimic nu este bătut în  cuie, măsurile vor putea fi modificate dacă pandemia va suferi schimbări de la cursul descendent.

SITE-ul IMM Invest a fost relansat! Programul pentru finanțări IMM Invest s-a relansat după ce pe 17 aprilie s-a blocat exact în momentul deschiderii. Pe acest site, întreprinzătorii pot accesa credite cu garanții date de stat până la finele anului. Site-ul oferă instrucțiuni pentru antreprenorii care vor să își depună dosarul de finanțare. În primele două zile de la lansare, IMM Invest a înregistrat 28 de mii de cereri de la firme. Dintre acestea 378 de dosare au fost analizate și trimise la bănci. Patru firme au fost respinse fiind considerate neeligibile. Statul român a pus la bătaie 15 miliarde de lei pentru firmele care vor să ia credite de investiții sau pentru capital de lucru prin programul IMM Invest.

Livrare masivă de echipament de protecție. Circa 200 de mii de combinezoane și 300.000 de mânuși au sosit în România. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), echipamentul a fost achiziționat din Coreea de Sud și Malaezia. Repartizarea lui a fost făcută în funcție de nevoi personalului medical din Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării Naționale și echipajelor operative ale Ministerului Afacerilor Interne.

 Nemții au de ales: relaxare sau COVID-19. Germania a relaxat măsurile de restricție împotriva coronavirusului, dar efectul nu a fost cel scontat. Au apărut imediat creșteri asupra ratei infecției. Aceasta a crescut de la 0,7 la 1 în mai puțin de 24 de ore. Asta însemnă, practic, că dacă înainte de relaxare, molipsirea unei alte persoane se făcea cu mai mare greutate datorită izolării, după relaxare o persoană infectată avea deja garantată posibilitatea infectării unei alte persoane ca urmare a creșterii mobilității sociale. Fenomenul a alertat autoritățile nemțești care au decis să rediscute amploarea următoarelor etape de relaxare care ar fi trebuit să înceapă la 6 mai.

 Români infectați la un abator din Germania. Aproximativ 200 de români care lucrează într-un abator din Germania (firma Muller din Sud-Vestul Germaniei) au fost confirmați cu coronavirus. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe român. Din cei 700 de salariați din abator, circa 500 sunt români. Ei sunt angajați permanenți ai unor companii subcontractate de către abatorul german.

 Debalansare bugetară. Potrivit Ziarului Financiar, încasările la bugetul de stat aferente lunii martie 2020 sunt mai mici cu 25 la sută față de anul trecut în aceeași lună, ajungând la 21 de miliarde de lei. În același timp, cheltuielile la același reper temporal, au crescut cu 10 la sută atingând valoarea de 31 de miliarde de lei. Deficitul bugetar a lunii martie 2020 a fost de 10 miliarde de lei

 

Protest nud în fața camerei. Mai mulți medici din Germania s-au pozat dezbrăcați în încercarea de a atrage atenția asupra lipsei de îmbrăcăminte și echipament de protecție. Medicii au pozat în cabinetele lor, ascunzându-și însă părțile intime cu dosare, foi de hârtie, sau chiar teancuri de rețete medicale.

 

MIERCURI, 29 aprilie 2020

HUNEDOARA. Statistică COVID-19

Hunedoara La zi
Infectați 492
Vindecați 174
Decedați 23
Carantină 246
Izolare 318

 

ROMÂNIA. Statistică  COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 11.978 +362
Vindecați 3.569 +165
Decedați 675 +12
Terapie Intensivă 247 +4
Teste făcute 166.993 16.684
Carantină 12.047 +416
Izolare 22.690 +283

 Prima prelevare de plasmă hiperimună În România. Miercuri, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Capitală, s-a derulat primul procedeu de donare de plasmă hiperimună. Donatorul a fost un bărbat tânăr vindecat de Covid 19. Procedura a durat circa 40 de minute. Recoltarea se face cu un aparat de plasmafereză donat de o firmă privată Ministerului Sănătății. Plasma hiperimună va ajunge la pacienții critici internați în secțiile de la ATI din spitalele desemnate de Ministerul Sănătății pentru acest procedeu.

Klaus Iohannis vorbește UNGUREȘTE  pe înțelesul românilor: ”Jó napot kívánok, PSD!”. Subiectul săptămânii și poate al lunii rămâne Ținutul Secuiesc. Miercuri a fost una din acele zile care va rămâne semn de carte în cronica politică a actualei legislaturi. Au fost două evenimente tip cauză-efect. Amândouă memorabile. Unul a avut loc la Camera Deputaților. Un proiect de lege promovat de UDMR privind acordarea Autonomiei Ținutului Secuiesc a fost aprobat tacit. Toată România a încremenit. DL Marcel Ciolacu,  șeful social-democraților și al Camerei Deputaților, împreună cu deputații PSD puteau să oprească această rușine națională. Dar, nu au făcut-o. De ce? Una din explicații, mai puțin viabilă însă,  ar fi scăparea premeditată și discretă în aprobare a rezultatului unor posibile negocieri dintre Kelemen Hunor, președintele UDMR și, pe vremea aceea, șeful PSD, Liviu Dragnea. Nu știm ce promisiuni a făcut Liviu Dragnea UDMR-ului, dar râvna cu care Kelemen Hunor marșa cu vot pentru susținerea legilor anti-justiție și ale altor aberații din republica Dragnea, duc cu gândul la cele mai negre scenarii. Iar exit-ul Ținutului Secuiesc e unul dintre ele. E foarte posibil însă ca bombele cu efect întârziat plantate de UDMR în Parlament să fi explodat în fața PSD-ului pe motiv de amatorism, nepăsare, nepricepere, miserupism parlamentar. Pentru că așa ceva ar fi putut de asemenea lăsa să treacă spre aprobare tacită o autonomie pe secuime. Pur și simplu domnul Ciolacu și forțele sale politice din Camera Deputaților au fost surprinse cu degetul în nas în prime-time. Funcționarea pe avarie și buna-intenție discutabilă din Camera Deputaților a produs însă un eveniment fără precedent la Cotroceni. ” JÓ NAPOT KÍVÁNOK, PSD!…PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc…PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. JÓ NAPOT KÍVÁNOK, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri”. Șocant, nu? Cu atât mai mult cu cât românii au fost imunizați la acest tip de discursuri. Timp de zeci de ani,  PRM, Vadim Tudor, PUNR, Gheorghe Funar, aliați tradiționali ai PSD, au cântat aceste arii ale urii confiscând de facto acest repertoriu în România. De data asta însă sursa este inedită. Mesajul e lansat din cu totul alt areal politic. Mai exact, chiar din tabăra opusă afinităților extremist-naționaliste reprezentate peren de PSD și tovarășii săi. Pentru că președintele Klaus Iohannis este ultimul politician la care te poți gândi că are credințe și isterii naționaliste.  De aceea, discursul lui Klaus Iohannis a avut rezonanța unei lovituri de tun, cu toate că nu s-a mulat deloc pe hormonii politici ai președintelui. Efectul? La intern, strict politic, prin mesajul lansat de președinte,  PSD-ul, prins în offside, a fost torpilat cu propria otravă. Pentru că, tacit sau nu, un proiect de lege ca cel promovat de UDMR nu avea voie să fie adoptat vreodată în Parlamentul României dominat acum de PSD. Dar, totodată, discursul prezidențial ar putea fi privit și ca un gest de politică externă, iar referirea la premierul Ungariei să fie de fapt miza. Analiștii politici consemnează că premierul maghiar, Viktor Orban, în încercarea sa de a coagula maghiarimea de pretutindeni, are de mult timp o politică iritantă față de România: investiții ostentative masive în Transilvania, politica pro-rusă, piedici puse în proiectul energetic BRUA, românii blocați zeci de ore la granița Ungariei la începutul pandemiei, dubla cetățenie. Se remarcă însă o diferență de abordare și pragmatism în urmărirea interesului fiecărei părți. E distanța dintre răbufnirea furioasă a unui leu călcat pe coadă și răbdarea meticuloasă a păianjenului care își țese în tăcere pânza.  După ce PSD-ul a comunicat cu disperare pe toate canalele posibile că nu susține Autonomia Ținutului Secuiesc, proiectul de lege a fost respins definitiv, cu vot masiv, la Senat. Singurii care au votat ”pentru” au fost senatorii UDMR.

 

JOI, 30 aprilie 2020

HUNEDOARA. Statistică COVID-19

Hunedoara La zi
Infectați 513
Vindecați 176
Decedați 56
Carantină 232
Izolare 332

ROMÂNIA. Statistică  COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 12.240 +262
Vindecați 4.017 +448
Decedați 717 +20
Terapie Intensivă 221 -26
Teste făcute 175.374 +8.381
Carantină 12.053 +11
Izolare 22.229 -461

 Conducerea SJ Suceava se întoarce ”LA civilie”. De joi, Spitalul Județean Suceava a fost predat din nou unei conduceri civile, după ce din data de 3 aprilie a fost preluat de o echipă militară. Spitalul din Suceava a fost cel mai mare focar de infecție cu noul coronavirus, 462 de cadre medicale de aici fiind depistați pozitivi la COVID-19.

GUVERN. Contractul pentru finanțarea Spitalului Regional de Urgență Craiova semnat: Guvernul a semnat contractul de finanțare pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Craiova. Acesta va avea un număr total de 807 paturi, 19 săli de operație și un concept organizațional care va cuprinde 7 centre medicale pe specialități medicale. Valoarea investiției este de 591 milioane de euro, bani ce vor veni din fonduri europene. Lucrările de construție vor începe în anul 2022, iar la finalul lui 2026 spitalul trebuie să fie funcțional.

Prof. dr. Alexandru Rafila: ”Doar 2 la sută din populație s-a imunizat”. Dacă se pun speranțe în mult discutata ”imunizare de turmă”, România nu stă deocamdată prea bine. Potrivit prof. dr. Alexandru Rafila, în țara noastră doar 2 la sută din populație ar fi contractat virusul, adică aproximativ 400.000 de persoane. Procentul este de trei ori mai mare în Franța, de exemplu. Teoria spune că în momentul în care este depășită o masă critică de oameni care au trecut prin boală și au dezvoltat anticorpi specifici, epidemia începe să se stingă pentru că întâlnește o rezistență tot mai mare la propagare de la om la om.

Premierul Rusiei infectat cu COVID-19. Premierul Rusiei, Mihail Mișustin, a fost diagnosticat cu noul coronavirus. După ce l-a informat pe președintele Vladimir Putin despre starea sa, premierul Rusiei s-a plasat în izolare. În Rusia au fost înregistrate până joi peste 100.000 de cazuri de coronavirus și circa 1.073 de decese.

 

Lui Trump îi fug sondajele de sub picioare. Președintele SUA, Donald Trump s-a enervat după ce consilierii săi politici i-au prezentat date îngrijorătoare ale sondajelor de opinie care arată o scădere a popularității sale în contextul crizei coronavirusului în state decisive din punct de vedere electoral. Dacă la începutul pandemiei, Trump a avut un nivel ridicat de susținere populară, numărul mare de morți din Statele Unite și șomajul galopant au pricinuit costuri politice mari. O parte din ele generate și de aberațiile din declarațiile prezidențiale (injecțiile cu dezinfectant contra COVID-19, de exemplu). Rezultatelor sondajelor l-au făcut pe Trump să reacționeze sfidător, refuzând să creadă cifrele prezentate, cifre care s-au spart în capul consilierilor săi în urma criticilor prezidențiale. Cu toate astea mesajul transmis președintelui a fost cât se poate de clar: Trump este pe locul al doilea în preferințele electorale în multe state americane cu pondere decisivă în scrutinul prezidențial.

În vacanță pe banii sicilienilor. Pandemia schimbă toată filozofia privitoare la finanțarea vacanțelor. Un exemplu este Sicilia. Autoritățile de pe insulă au anunțat joi că vor acoperi jumătate din cheltuielile de transport și o treime din costul cazării oricui decide să viziteze insula ca turist. Proiectul sicilienilor acordă gratuități și la intrarea în muzeele siciliene și la anumite galerii de artă. Din cauza pandemiei, Sicilia, o zonă turistică renumită, a pierdut circa un miliard de dolari din cauza sejururilor anulate. Italienii vor reveni la stadiul doi de izolare după 4 mai. Restaurantele vor putea să servească mâncare la pachet. Măștile de protecție și distanțarea socială vor rămâne obligatorii. Rămâne de văzut dacă prețul fără precedent de mic pentru un sejur în Sicilia va fi mai tare decât frica de COVID-19. V-ați încumeta?

Zona EURO. Minus 3,8 la sută pe trimestrul întâi 2020. Zona euro a înregistrat o scădere economică de 3,8 la sută în primul trimestru din 2020. De la apariția monedei euro în 1999, este cel mai accentuat recul economic înregistrat. Pe teritoriul UE însă scăderea economică are dimensiuni diferite. De exemplu, Franța a înregistrat o scădere economică de 5,8 la sută în primul trimestru al anului 2020, Spania de 5,2 la sută, iar Austria de 2,5 la sută.

România condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru poluarea din București. Dincolo de termenii juridici folosiți în decizia Curții de Justiție a UE, înțelesul condamnării este foarte simplu: din 2007, când am aderat la UE și până cel puțin până în 2016 în zona RO322101, adică București, România au fost depășite continuu valorile-milită anuale pentru concentrațiile de noxe. Prin urmare, România nu și-a îndeplinit obligațiile ce îi revin privitor la calitatea aerului înconjurător. În decizia Curții nu se precizează însă și sancțiunea pentru țara noastră. Pedeapsa însă o știm: poluare cât încape!!!

DNA. Sorina Pintea trimisă în judecată. Sorina Pintea, fost ministru PSD al Sănătății a fost trimisă în judecată de DNA pentru luare de mită. Femeia este acuzată de procurori că a primit o mită de 10.000 de euro și 120 de mii de lei ce reprezintă 7 la sută dintr-un contract de achiziții. Procurorii au pus sechestru pe 2 terenuri ale Sorinei Pintea. În data de 28 februarie, Pintea a fost prinsă în flagrant pe când era mituită cu a doua tranșă de bani, 120.000 de lei. Potrivit procurorilor, în momentul în care a primit banii, Sorina Pintea ar fi exclamat ”super tare”.

Puteți transforma biletele UNTOLD și NEVERSEA din 2020 în ANYTIME. Organizatorii festivalurilor UNTOLD și NEVERSEA au informat că cei are au cumpărat deja, își pot transforma biletul sau abonamentul la unul din cele două festivaluri în sistem ANYTIME care asigură accesul la următoarele ediții de festival. Cei care doresc să își transforme biletul sau abonamentul în ANYTIME (e cineva care nu vrea?!) trebuie să intre pe UNTOLD.com sau pe NEVERSEA.com și să acceseze gratuit opțiunea ANYTIME PASS. Data limită: 6 mai 2020.

Papa Pius al XII-lea știa. În doar o săptămână, desecretizarea documentelor din timpul războiului ale Papei Pius al XII-lea au scos la iveală informații care aruncă o pată pe imaginea Vaticanului. Cercetătorii au descoperit că Papa Pius al XII-lea știa din propriile surse despre uciderea sistematică a evreilor în timpul hitlerismului. Cu toate acestea, șeful Bisericii Catolice din acea perioadă, nu a făcut nimic măcar pentru a informa lumea liberă despre existența Holocaustului. Mai mult chiar, spun cercetătorii, Vaticanul a ascuns aceste informații precum și alte documente, pentru a-i proteja imaginea lui Pius. Acesta a condus Biserica Catolică între 1939 și 1954 și este candidat pentru canonizare în prezent. Eșecul său de a denunța public Holocaustului i-a adus titlul trist de ”Papa lui Hitler”.

 

VINERI, 01 mai 2020

HUNEDOARA. Statistică COVID-19

Hunedoara La zi
Infectați 515
Vindecați 176
Decedați 57
Carantină 225
Izolare 294

 

ROMÂNIA. Statistică  COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 12.567 +327
Vindecați 4.328 +311
Decedați 744 +27
Terapie Intensivă 249 +28
Teste făcute 183.688 +8.314
Carantină 12.060 +7
Izolare 20.886 -1.343

 Cea mai tânără victimă COVID-19 raportată vineri: 20 de ani: O tânără de 20 de ani din județul Vaslui este până acum cel mai tânăr român ucis de noul coronavirus. Tânăra venise din Anglia, iar din carantină a fost internată direct în spital. Tânăra suferea de obezitate de gradul II, hipertensiune arterială și tulburări psihice.

 

Un nou proiect UDMR răzbate tacit. UDMR a reușit să promoveze, tacit, la Senat un proiect legislativ care prevede că în unitățile administrativ-teritoriale unde cetățeni ai minorităților naționale depășesc 20 la sută autoritățile au obligația să asigure proporțional folosirea limbii minorităților. Inițiativa modifică Codul Administrativ și a fost depusă de UDMR în luna octombrie anul trecut. Ea a primit aviz negativ de la comisia de muncă și aviz pozitiv de la comisia pentru muncă.

 

China nu permite specialiști externi în anchetarea originii coronavirusului. Autoritățile de la Beijing nu permit ca Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să se alăture anchetei care se face pentru stabilirea originii virusului Sars-CoV-2. China a fost criticată că a ascuns lumii gravitatea epidemiei. Mai grav, persoanele care au vorbit despre virus au suferit de pe urma represaliilor venite din partea autorităților chineze. Cel mai celebru caz este cel al medicului Li Wenliang (foto) din Wuhan  care a alertat prima oară autoritățile de prezența virusului. Acesta a fost reținut, anchetat, persecutat pentru că ”împrăștie știri alarmante”. Ulterior, medicul a murit de COVID-19. Reprezentanții OMS sunt de părere că este imposibil ca raportările Chinei între 2 și 16 ianuarie care vorbeau de 41 de cazuri de infectare în Wuhan au fost false. În realitate, în cele două săptămâni numărul de îmbolnăviri trebuia să fie cu cel puțin un ordin de mărime mai mare, date fiind ritmurile de îmbolnăvire constatate în restul lumii.

Morți ascunse la Suceava. Generalul Ionel Oprea s-a retras de la conducerea preluată temporar la Spitalul Județean Suceava. În raportul său de final, generalul a povestit că funcționarii care trebuiau să înregistreze primele decese de COVID-19, morți în 6, 14, 15 aprilie nu au făcut-o dintr-un motiv stupefiant. Aceștia i-au spus ”cu seninătate” lui Ionel Oprea că s-au temut să înregistreze morții ”ca să nu se interpreteze”.

Oxford. Primele vaccinuri pe subiecți. Cercetătorii de la Oxford au creat un vaccin anti-COVID care a ajuns în faza de a fi testat pe oameni. Oamenii de știință de la Oxfort au precizat că în 6 săptămâni se va putea stabili dacă vaccinul lor va putea fi utilizat pe oameni și are efect. În momentul de față, doze de vaccin au fost injectate câtorva sute de voluntari. Universitatea Oxford a semnat un acord cu producătorul de medicamente AtraZeneca privind producerea unui vaccin în regim non-profit. Costurile de achiziționare al vaccinului, dacă acesta se va dovedi viabil, vor acoperi doar pe cele de producție și de distribuție.

Apropiat al președintelui Trump, consilier de stat în România. Prin decizia semnată de premierul Ludovic Orban (foto), publicată în Monitorul Oficial, Ionel Roiban a fost numit în funcția de consilier de stat. Ionel Roiban este președintele National Committee of Romanian American Republicans, organizație a românilor membri în Partidul Republicat din SUA. El este apropiat de PMP, înființat de Traian Băsescu. Roiban este stabilit de 20 de ani în Florida și se ocupă de campania de realegere a lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite.

 

SĂMBĂTĂ, 02 mai 2020

HUNEDOARA. Statistică COVID-19

Hunedoara La zi
Infectați 517
Vindecați 176
Decedați 57
Carantină 244
Izolare 310

 ROMÂNIA. Statistică  COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 12.732 +165
Vindecați 4.547 +219
Decedați 771 +27
Terapie Intensivă 265 +16
Teste făcute 190.540 +6.852
Carantină 13.302 +1.242
Izolare 20.198 -668

ȘEFUL SRI Audiat în Parlament. Directorul SRI Eduard Hellvig a fost convocat marți la Parlamentul României. În fața comisiei de control SRI, șeful SRI va trebui să lămurească problema colaborării dintre PSD, UDMR și oameni politici din Ungaria. Potrivit lui Marian Cupșa (PSD), șeful comisiei,  sunt cerute informații pentru a se stabili dacă acuațiile președintelui Klaus Iohannis privind ”vânzarea Ardealului” sunt adevărate.

Franța prelungește starea de urgență până în 24 iulie. Minstrul Sănătății din Franța a declarat că starea de urgență se va prelungi până în 24 iulie. Potrivit oficialului francez termenul inițial de ridicare a stării de urgență, 24 mai, ”ar fi fost prematură”. La decizie a contat starea epidemiologică din țară, cât și cea din întreaga lume.

A apărut Jong-un. După mai bine de 20 de zile de speculații privitor la soarta dictatorului nord-coreean, iată că Kim Jong-un a reapărut în public. Potrivit agenției oficiale de știri nord-coreeană, liderul țării a participat sâmbătă la inaugurarea unei fabrici de îngrășământ. Jong-un a tăiat panglica inaugurală în uralele muncitorilor din noua fabrică, a mai relatat agenția de știri nord-coreeană. Există însă și o teorie a conspirației legată de reaparația liderului nord-corean care spune că în fotografii este doar o sosie.

COVID-19 pe mapamond. La finele săptămânii, numărul cazurilor de COVID-19 pe glob a ajuns la  3.457.511. Numărul deceselor: 243.200 de decese; vindecați: 1.102.914. Pe țări situația de prezintă în felul următor: SUA-1.147.588 cazuri, 66.650 morți, 162.114 vindecați; Spania – 245.567 cazuri, 25.100 morți, 146.233 vindecați; Italia – 209.328 cazuri, 28.710 morți, 79.914 vindecați; UK-182.260 cazuri, 28.131 morți, nu se știe câți sunt vindecați; Franța-168.396 cazuri, 24.760 morți, 50.562 vindecați; Germania-154.478 cazuri, 6.736 morți, 58.259 vindecați; Rusia- 124.054 cazuri, 1.222 morți, 15.013 vindecați.

DUMINICĂ, 3 mai 2020

COVID-19 contraatacă în România. Ultima raportare privind infecția cu COVID-19 în România arată o creștere bruscă a numărului de îmbolnăviri. Dacă în zilele trecute numărul de noi cazuri varia între una și două sute, duminică saltul a fost de 431 de noi cazuri. Se presupune că această creștere corespunde unor îmbolnăviri care ar fi putut avea loc în perioada Paștelui. Numărul cazurilor din România a ajuns la 13. 163.

Bășcălie românească pe Google Maps. Dacă cineva căuta duminică dimineața pe Google Maps locația Catedralei Mântuirii Neamului Românesc, găsea marele edificiu religios din centrul Capitalei, însă cu o altă denumire. Pe hărțile virtuale Google, imensa biserică era nominalizată cu titulatura de ”Catedrala Prostirii Neamului Românesc”. Bășcălia este opera unor utilizatori mai ghiduși de Google Maps care profită de faptul că aplicația americană permite schimbarea numelor afișate pe harta online. ”Botezarea” jignitoare a Catedralei vine în contextul în care există la nivel popular opinia că Biserica Ortodoxă Română apasă mai tare accelerația pe edificiile lumești, în detrimentul celor spirituale care sunt cu adevărat valoroase.

 

 

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *