RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

Nu zvonuri, nu bârfe, nu păreri, doar fapte! *Hunedoara. Statistica îmbolnăvirilor cu COVID-19  *Rata infectărilor din România, zi după zi  *Informațiile utile în condiții de pandemie  * Kovesi a fost demisă abuziv de Republica Dragnea  *CCR faultează GUVERNUL la starea de urgență, dar păstrează pensiile speciale.  *Freedom House. Ungaria nu mai este o democrație *Viorel Cataramă caută cu lumânarea COVID-19 * Ce poți face cu o Curte Constituțională virusată politic?  *Virusul nu ia pauză la 15 mai! *ȘOCANT. China cenzurează UE *Cine desființează Secția Specială?

LUNI, 04 mai 2020.

HUNEDOARA. Statistică COVID-19

Hunedoara La zi
Infectați 534
Vindecați 191
Decedați 57
Carantină 269
Izolare 335

 

ROMÂNIA. Statistică  COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 13.512 +349
Vindecați 5.269 +400
Decedați 818 +37
Terapie Intensivă 243 -12
Teste făcute 199.068 +3.560
Carantină 12.830 -519
Izolare 20.085 -38

 #HUNEDOARA. Droguri în carantină. Dealerii de droguri s-au adaptat și ei condițiilor de pandemie și fac livrări la domiciliu. Mai puțin inspirat a fost un bărbat din Petroșani care s-a ambiționat să livreze marijuana în urma unei comenzi primite dintr-un centrul de carantină aflat într-un hotel din Petroșani. El a atras imediat atenția jandarmilor care păzeau centrul, a fost oprit, percheziționat, iar într-o pungă aflată asupra suspectului s-a găsit o substanță verde-maronie despre care acesta a declarat că e marijuana. Bărbatul a mai declarat că a primit comanda pe Facebook.

#HUNEDOARA. S-a reluat activitatea la Arcelor Mittal. Combinatul siderurgic Arcelor Mittal Hunedoara şi-a reluat activitatea de producție, cu respectarea normelor de protecție a salariaților pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Arcelor Mittal Hunedoara a repornit activitatea în secțiile de Oțelărie Electrică şi Laminoare. În combinat lucrează circa 600 de angajați.

 

OFICIAL de la 15 mai. Starea de urgență înlocuită cu stare de alertă. Președintele Klaus Iohannis a anunțat încetarea stării de urgență pe data de 14 mai. Începând cu data de 15 mai în România se va institui starea de alertă. Sunt avute în vedere mai multe măsuri de relaxare: oamenii vor putea să circule în interiorul localității de domiciliu fără a completa o declarație pe proprie răspundere, se vor redeschide saloanele de coafură, frizeriile, cabinetele stomatologice și muzeele. Președintele a mai anunțat populația că funcție de evoluția pandemiei vor urma alte măsuri de relaxare, sau, după caz, se vor păstra cele stabilite la 15 mai. În cazul localităților aflate în carantină condițiile nu se schimbă.

Avertisment UE. România nu a trecut de vârful pandemiei. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a anunțat că România nu a trecut de vârful epidemiei de coronavirus, țara continuând să înregistreze o creștere a numărului de contaminări. Avertismentul s-a suprapus cu atmosfera de pre-relaxare creată de anunțurile făcute în aceeași zi de autoritățile române. Alături de România, Marea Britanie, Bulgaria, Polonia și Suedia s-au găsit luni în aceeași fază de extindere a epidemiei.

Rusia. Medicii care se plâng de condiții, zboară pe geam. Un medic de 37 de ani a căzut de la geamul spitalului după ce dezvăluise într-o filmare nereguli ale sistemului medical din Rusia. El a arătat că a fost obligat să lucreze, deși fusese depistat pozitiv la testul de COVID-19. În plus, a avertizat și despre stocurile insuficiente de echipamente medicale de protecție în orașul Voronezh. La puțin timp după asta, medicul a căzut de la etaj prin una din ferestrele spitalului unde lucra. Este al treilea caz de medic din Rusia care, după ce arată condițiile critice din spital,  zboară pe unul din geamurile instituției medicale unde lucrează. Se pare că aceasta este soluția autorităților rusești ca să evite ”răspândirea de știri false”. Și e una radicală. Dacă de COVID-19 mai ai o șansă să scapi cu viață, de soluțiile eficiente ale poliției secrete nu ai cum. Asta dacă nu cumva credeți până la fanatism în coincidențe.

MARȚI, 05 mai 2020

HUNEDOARA. Statistică COVID-19

Hunedoara La zi
Infectați 541
Vindecați 191
Decedați 58
Carantină 261
Izolare 334

 

ROMÂNIA. Statistică  COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 13.837 +325
Vindecați 5.454 +185
Decedați 841 +23
Terapie Intensivă 244 +1
Teste făcute 205.842 +6.774
Carantină 12.727 +103
Izolare 19,748 -337

#HUNEDOARA. Nou manager interimar desemnat la Spitalul devean.  La adresa nr. 4101/2020 a Instituției Prefectului – Județul Hunedoara prin care se solicită Consiliului Județean Hunedoara să înainteze o propunere pentru funcția de manager interimar la Spitalul Județean de Urgență din Deva, președintele Consiliului Județean Hunedoara a emis Dispoziția nr. 127/2020 prin care, conform competenței, o numește pe doamna Liliana Vaidner în funcția de manager interimar începând cu data de 15.05.2020. Liliana Vaidner a condus Spitalul CFR Simeria și a fost președinte – director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

DECIZIE CEDO. Kovesi a fost demisă abuziv de Republica Dragnea. Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis că demiterea Laurei Codruței Kovesi de la șefia DNA a fost abuzivă. Din cel puțin două motive, spun magistrații CEDO. Tehnic, pentru că fosta șefă DNA a fost pusă în imposibilitatea de a contesta decizia demiterii sale, drept pe care îl are orice cetățean într-o democrație. Și apoi, pentru că Kovesi a fost privată de dreptul la liberă exprimare. Decizia CEDO reprezintă o victorie importantă a Laurei Codruța Kovesi, mai ales că ea a fost dată în unanimitate de judecătorii CEDO. Ca simbolistică, Kovesi nu a câștigat însă împotriva României, în general. Laura Codruța Kovesi a câștigat un proces strict împotriva României penale. Epopeea Laurei Codruța Kovesi în Republica Dragnea a fost până la urmă o poveste polițistă cu hoți, ajunși pe funcții importante în stat și cu procurori, care se încăpățânau să-și facă treaba și să pedepsească jaful național. Dintotdeauna munca doamnei Kovesi de a curăța România de marii corupți, a coagulat împotriva ei haita pușcăriabilă din politică, administrație și din zona vândută a Justiție. România penală a urât-o de moarte pe această femeie-procuror. Iar, de îndată ce a preluat aproape toată puterea în 2016, haita a acționat. Cum, cine și ce a făcut este arhicunoscut.  De aceea, România penală care a pierdut marți la CEDO are și niște nume proprii: Dragnea Liviu, Tăriceanu Anton, Toader Tudorel, Dorneanu Valer, Iordache Florin. În spatele acestor nume, stă însă o suită numeroasă de PSD-iști, ALDE-iști, UDMR-iști, judecători, procurori, avocați (unii așa-ziși ai poporului!), onegiști, medici, șefi și directori de agenții și descentralizate, generali și colonei, interlopi, afaceriști toți susținători activi sau taciți ai îmbuibării  ilicite proprii unei societăți corupte cu Justiția adusă la ordin. Ei au provocat mutații antidemocratice în funcționarea Parlamentului, Guvernului, Jandarmeriei, parte din Justiție. Însă, în afară de dl Dragnea Liviu, care e la închisoare, toți ceilalți membri ai grupului organizat de el sunt liberi și pe funcții. Laura Codruța Kovesi a obținut o victorie de imagine clară asupra României penale. Lucrurile însă nu se schimbă radical numai cu asta. Cineva trebuie să fie pedepsit pentru abuzurile comise, iar altcineva trebuie să blocheze prin lege posibilitatea de a se mai ajunge din nou în republici de tip Dragnea. Adică, de a bloca în fașă popularea instituțiilor democratice cu mutanți politici ai dictaturii și corupției. Și ce poate fi mai simplu ca prim filtru decât o lege care să interzică în România candidaturile politicienilor cu dosar penal? Din păcate, până atunci, România cinstită și liberă doarme mai departe în pat cu dușmanul.

OFICIAL. S-a aprobat procedura de înscriere în învățământul preșcolar 2020-2021. Ministerul Educației și Cercetării a stabilit că înscrierea la grădiniță se va face online, telefonic sau prin fax, în două etape, între 8 iunie și 3 iulie, respectiv între 20 iulie și 10 august.

 

După ce președintele României a ridicat glasul, Senatul respinge pe bandă proiectele UDMR. Senatul a respins, marți, cele mai vechi proiecte aflate în Parlament, inițiate de UDMR. Proiectele depuse în urmă cu 16 ani prevăd statutul autonomiei personale a comunității maghiare din România. Senatul este cameră decizională pe aceste proiecte. Klaus Iohannis a spus săptămâna trecută că PSD ”se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”. Iar chestia i-a mobilizat ceva de speriat pe social-democrați, care acum dau cu vot contra în tot ce mișcă de la UDMR.

Marea Britanie are cel mai mare număr de decese COVID-19. Ultimele statistici publicate marți arată că în Regatul Unit numărul deceselor cauzate de noul coronavirus a ajuns la 32.313, cifră care plasează Marea Britanie pe primul loc în Europa la numărul morților provocate de pandemie. Italia este pe locul al doilea cu 29.079 de morți. Există totuși o dilemă privitor la aceste statistici. Raportările din Italia nu cuprind și numărul de decese din casele de îngrijire a bătrânilor, în timp ce în Marea Britanie acest număr este cuprins în raportarea oficială a deceselor.

După COVID-19, americanii mai primesc din Asia și viespea ucigașă. Nu se știe cum au ajuns pe teritoriul american, dar viespile gigantice asiatice au fost descoperite pentru prima dată pe teritoriul american. Ele au dimensiunea unei cutii de chibrituri, iar mușcătura lor poate ucide omul. Ele sunt un pericol pentru echilibrul natural, deoarece atacă populația de albine, le distrug stupii și își hrănesc puii cu albinele ucise.

A început producția de biocide la Farmec Cluj. Compania Farmec SA din Cluj a primit avizul pentru producerea de biocide. Firma are capacitatea de a produce și livra lunar peste 1,5 milioane de sticluțe de 150 ml cu dezinfectant. Prețul va fi în jur de 20 de lei sticluța.  Primele loturi au fost donate spitalelor COVID-19 din Cluj.

 

 

MIERCURI, 06 mai 2020

HUNEDOARA. Statistică COVID-19

Hunedoara La zi
Infectați 546
Vindecați 209
Decedați 58
Carantină 280
Izolare 362

 

ROMÂNIA. Statistică  COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 14.107 +270
Vindecați 5.788 +334
Decedați 876 +35
Terapie Intensivă 244 0
Teste făcute 217.139 +11.297
Carantină 13.545 +818
Izolare 20.634 +886

 #HUNEDOARA. Medicii militari recompensați cu diplome de excelență. Echipa de medici militari care a condus Spitalul Județean de Urgenţă (SJU) Deva a fost recompensată cu „Diplome de Excelență“ acordate de Consiliul Județean Hunedoara, acestea făcând parte din cele mai importante distincţii pe care le acordă instituția administrativă. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe a CJ Hunedoara, conducerea instituției apreciind că spitalul a fost „manageriat exemplar“ şi faptul că, la momentul actual, numărul pacienților vindecați îl depăşeşte pe cel al persoanelor internate.

#HUNEDOARA. A fost desemnat managerul medical de la spitalul devean. Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora a semnat dispoziția de numire a doamnei dr. Rodica Ioana Avram în funcția de director medical. Dr. Rodica Ioana Avram este medic primar interne în cadrul Secției de Medicină Interne II de la Spitalul Județean de Urgență din Deva.

 CCR faultează GUVERNUL LA starea de urgență, dar păstrează pensiile speciale. Curtea Constituțională a României (CCR) a dat miercuri un nou ”recital” al absurdului prin deciziile luate. Ele vin chiar la o zi după ce decizia CEDO favorabilă în cazul Laura Codruța Kovesi a dat o palmă grea peste activitatea unei Curți Constituționale confiscate în Republica Dragnea. Astfel, judecătorii CCR au decis că amenzile date pentru nerespectarea stării de urgență sunt neconstituționale. Actul ”torpilat” de judecătorii CCR este OUG 36/2020 care a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru încălcări ale Ordonanțelor militare. Pe bună dreptate premierul Ludovic Orban și secretarul de stat Raed Arafat au considerat decizia CCR ca o piedică pusă efortului Guvernului de a gestiona eficient starea de urgență și o invitație către cetățenii certați cu disciplina și legile să încalce restricțiile impuse de starea de urgență, restricții care i-au ferit până acum pe români de un genocid COVID-19. Cu alte cuvinte, decizia CCR pe OUG 36 este nici mai mult, nici mai puțin decât o măsură de ”zădărnicie a combaterii bolilor”. Judecătorii CCR pot însă să stea relaxați: Republica Dragnea le-a dat ultra-imunitate. Tot miercuri, după ce au ”torpilat” abilitatea autorităților de a sancționa măsurile de impunere a disciplinei în pandemie, judecătorii Curții Constituționale au decis că abrogarea pensiilor speciale este neconstituțională. Judecătorii Curții Constituționale au frânat apoi puțin și nu au mers până acolo încât să declare neconstituțională starea de urgență decretată de Președintele Klaus Iohannis. Totuși, o pișcătură de mandatul prezidențial nu au putut să nu facă. Prin urmare, spun ”judecătorii” CCR, decretele pe starea de urgență emise de Klaus Iohannis au fost date ”cu depășirea cadrului legal”. Apoi CCR a considerat că a făcut destul pentru o zi contra Guvernării. Așa că s-a spălat 20 de secunde pe mâini, precizând că e treaba Parlamentului să conteste, dacă vrea, decretele lui Iohannis. Totuși, ca să fim cinstiți,   CCR a avut și o decizie logică miercuri: a dat de pământ cu inițiativa stupid-populistă a PSD din Parlament prin care se prevedea suspendarea rambursării creditelor,  acordarea de facilități inclusiv restanțierilor cronici, precum și amânarea cu trei luni (!) a plății contribuțiilor de asigurări sociale și a serviciilor de utilități publice (gaz, apă, energie electrică) de către firmele și categoriile vulnerabile.

Freedom House. Ungaria nu mai este o democrație. Ungaria ”nu mai poate fi considerată o democraţie”, după cei zece ani de exercitare a puterii de către premierul Viktor Orban, conchide ONG-ul american Freedom House într-un raport în care subliniază că nu a observat niciodată un ”declin atât de precipitat” în acest domeniu, relatează AFP. Potrivit organizației, această ţară – membră a Uniunii Europene (UE) din 2004 – trebuie să fie considerată drept ”un regim hibrid (…) într-o zonă gri între democrații şi autocrații complete”. Ungaria este singura ţară membră UE aflată în această categorie – în care figurează de asemenea Ucraina şi Georgia. În 2005, Ungaria făcea parte din ”democrațiile consolidate”.  Un purtător de cuvânt al Guvernului ungar a respins miercuri, la Budapesta, aceste concluzii şi a prezentat Freedom House drept o ”figură de cinste” a ”rețelei Soros”. Și toate astea în timp ce premierul Viktor Orban se joacă pe net cu harta Ungariei Mari.

Spania. Criminal în serie pe timp de pandemie. Poliția spaniolă a arestat un bărbat de 35 acuzat de comiterea unor crime în serie. Cel puțin trei crime au fost comise în perioada pandemiei. Bărbatul avea o predilecție pentru oamenii străzii pe care îi ucidea în timpul nopții cu lovituri de ciocan sau prin înjunghiere. Crime asemănătoare, cu autor necunoscut, au fost reclamate în ultima perioadă în mai multe țări europene, dar și în Brazilia.

 

JOI, 07 mai 2020

HUNEDOARA. Statistică COVID-19

Hunedoara La zi
Infectați 556
Vindecați 209
Decedați 58
Carantină 278
Izolare 360

 

ROMÂNIA. Statistică  COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 14.499 +392
Vindecați 6.144 +356
Decedați 888 +24
Terapie Intensivă 234 -10
Teste făcute 226.613 +9.474
Carantină 14.412 +867
Izolare 20.841 +207

 #HUNEDOARA. O săptămână directori. Potrivit ordinelor nr. 582/07.05.2020 şi 580/07.05.2020, transmise de Ministerul Sănătății şi semnate de ministrul Nelu Tătaru, în funcția de manager interimar al SJU Deva se numește dr. Bianca Glodean-Onescu (foto), iar în funcția de director medical interimar este numit dr. Marius Blendea. Ei îi înlocuiesc până în data de 15 mai pe managerii militari care și-au încheiat misiunea la Spitalul Județean de Urgență din Deva. După 15 mai, președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, a semnat ordinele de numire în posturile de manager şi director medical pentru Liliana Vaidner şi respectiv dr. Rodica Avram.

Jandarmeria are conturile blocate după ce a pierdut procesele cu victimele de la 10 august. Dată în judecată pentru gazarea în masă de pe 10 august 2019, Jandarmeria a pierdut procesele intentate de protestatarii asupra cărora violențele autorităților s-au manifestat abuziv. Deși intră acum în obligația instituției să plătească cheltuielile de judecată, Jandarmeria nu a făcut acest lucru. Prin urmare, conturile instituției au fost blocate de un executor pentru neplata cheltuielilor de judecată în urma proceselor pierdute cu protestatarii bătuți și gazați. Reprezentanții Jandarmeriei spun însă că totul este doar o neînțelegere, iar banii au fost plătiți deja.

DECIZIE. Tablete informatice de la Guvern pentru copiii necăjiți. Premierul României anunță că Guvernul va achiziționa tablete pentru ca și copiii ai căror părinți nu pot să le cumpere un computer sau un laptop să poată accesa pe viitor cursurile online. De asemenea, anunță premierul, persoanele vulnerabile vor primi gratuit măști de protecție printr-un program național de prevenire a răspândirii infecției cu coronavirus. Pentru derularea acestor programe, Guvernul României apelează la resursele financiare din Fondul de rezervă pus la dispoziția lui. Ministerul Educației a alocat într-o primă etapă suma de 150 de milioane de lei cu care 250 de mii de copii defavorizați vor primi curând tablete pe care să poată învăța la distanță.

Ce poți face cu o Curte Constituțională virusată politic? Pe cât de benefică este o Curte Constituțională supusă spiritului și literei legii, pe atât devine ea de toxică pentru democrație atunci când se infectează politic. Pentru că,  e o diferență ca de la antidot la otravă între actul de justiție al magistratului și cel al magistratului-politruc. Cunoscând această diferență, Republica Dragnea a transformat CCR într-o falangă PSD-istă. Surprinzător, după dispariția fostului lider PSD din peisaj, CCR a refuzat să reintre în matca rolului de arbitru constituțional corect pentru care a fost creată cu ani în urmă. Prin deciziile care le ia, Curtea Constituțională a României, în solidar cu social-democrația  parlamentară, și mai nou cu instituția Avocatului Poporului (ALDE) continuă să bage strâmbe legislative pentru a îngreuna activitatea instituțiilor conduse de partide, altele decât PSD. La fel ca în Republica Dragnea, cei care au de suferit sunt cetățenii, iar riscul vizează diferența dintre viață și moarte în pandemie. Jocul cu legile de la CCR a devenit atât de murdar încât pentru prima dată, de la cel mai înalt nivel în statul român, s-a proclamat ideea că trebuie schimbat ceva pentru ca în această instituție să nu mai pătrundă magistrați-politruci. Astfel, Preşedintele Klaus Iohannis a criticat Curtea Constituțională după decizia CEDO care a stabilit că Laura Codruța Kovesi a fost revocată de la șefia DNA cu încălcarea drepturilor fundamentale. O mârșăvie marca CCR! Premierul Ludovic Orban merge chiar mai departe și propune un mecanism nou de alegere a judecătorilor constituționali, dat fiind faptul că formula de numire politică este falimentară. A fost adusă în spațiul public și ideea unui referendum pentru modificarea Constituției cu privire la funcționarea CCR. Pentru asta însă ar fi nevoie de un sprijin politic din partea tuturor partidelor pentru a da referendumului, prin lege,  caracter executoriu în România. Iar așa ceva, cu actuala reprezentare politică, este imposibil. În plus,  reacția CCR la criticile primite este și mai descurajatoare. E replica batjocoritoare a unor magistrați-politruci puși la fereală de orice răspundere printr-o ultra-imunitate oferită în parlament de PSD ca și cadou pentru judecățile lor strâmbe. Chiar dacă la Guvern este momentan suspendată, în Parlamentul României, la CCR și în biroul Avocatului Poporului  Republica Dragnea dăinuie.

Viorel Cataramă caută cu lumânarea COVID-19. Este o delectare continuă să admiri grădina mare a politicii românești. Specii diverse, acțiuni surprinzătoare, obiceiuri nepereche. Viorel Cataramă, de exemplu, are o fixație: vrea să se infecteze cu coronavirus. Ca s-o pățească s-a deplasat joi în comuna Bărbulești, Ialomița, unde până acum peste 70 de persoane au fost infectate cu COVID-19. Desigur, este de prisos să întrebăm cum de a putut politicianul să pătrundă într-o localitate în carantină. Poate pentru că a intrat în rolul de donator de măști? Cert este că după ce a ajuns la Bărbulești,  ca să fie sigur de rezultat, Viorel Catarama s-a îmbrățișat cu oamenii, deși majoritatea sunt suspecți de coronavirus. Demonstrația pe care vrea să o producă Cataramă e un fel de copy-paste la politica lui Donald Trump de a pune economia și deschiderea deasupra riscului de îmbolnăvire cu COVID. După îmbrățișările primite, Viorel Cataramă a plecat acasă, în carantină. Ce era să mai facă? Dumnezeu să-l apere de boală și avocații de dosarul penal deschis pe numele lui procurorii de pe lângă Judecătoria Urziceni pentru zădărnicia combaterii bolilor. Grădina politicii românești, întotdeauna un spectacol!

 

VINERI, 08 mai 2020

HUNEDOARA. Statistică COVID-19

Hunedoara La zi
Infectați 557
Vindecați 209
Decedați 59
Carantină 279
Izolare 388

 

ROMÂNIA. Statistică  COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 14.811 +312
Vindecați 6.423 +279
Decedați 923 +35
Terapie Intensivă 232 -2
Teste făcute 237.280 +10.667
Carantină 14.382 -30
Izolare 20.989 +148

 Certificatul de stare de urgență prelungit. Guvernul a prelungit perioada în care companiile afectate de criză pot solicita certificatul de stare de urgență. Astfel, certificatul poate fi obținut acum și dacă în luna aprilie veniturile încasate au scăzut cu 25 la sută față de primele două luni ale anului. Actul poate amâna plata utilităților, chiriilor și ratelor bancare ale companiei. Cererea pentru obținerea certificatului se poate depune AICI.

AMNISTIE FISCALĂ. Guvernul Orban a aprobat amnistia fiscală propusă de Ministerul Finanțelor pentru dobânzi și penalități datorate de firmele care au restanțe la taxe și impozite. Condiția este ca până 15 decembrie 2020, firmele restanțiere trebuie să plătească baza datoriei, adică suma degrevată de penalități, dobânzi și alte accesorii aferente obligațiilor bugetare. Prin amnistie se are în vedere încasarea obligațiilor restante la 31 martie 2020, precum și obligațiile bugetare cu termene de plată între 1 aprilie 2020 și 15 decembrie 2020. Beneficiarii amnistiei sunt contribuabilii care au datorii restante la 31 martie 2020 – persoane fizice, juridice, persoane fizice care desfășoară activități economice sau profesii libere.

Românii nu prea lucrează de acasă. România ocupă ultimul loc din UE ca procent de salariați care lucrează de acasă. Statistica arată că la noi în țară doar unul din 5 salariați au posibilitatea să lucreze remote.  Primele țări care au cel mai mare procent de angajați care lucrează de acasă, peste 50 la sută, sunt Finlanda, Luxemburg și Țările de Jos. La moment, în România sunt 325 de contracte de muncă încheiate și peste 1 milion de contracte de muncă suspendate. Media europeană este de 40 la sută. Dar nimic nu se poate compara cu situația salariaților Google și Facebook. Administrația celor două firme a decis că tot personalul poate munci de acasă până la finele anului.

SUA. Șomaj cât o Românie. În luna aprilie, peste 20 de milioane de persoane și-au pierdut locurile de muncă în SUA. După 3,5 la sută în februarie, 4,4 la sută în martie, în luna aprilie rata șomajului în America a ajuns la 14,7 la sută.

 

 

COVID-19 are aproape 200 de mutații. La nivel mondial au fost identificate 198 de mutații genetice ale noului coronavirus. S-a analizat genomul a 7500 de segmente de virus prelevate de la pacienți infectați de pe tot globul. Specialiștii spun că ritmul de transformare a virusului e normal, iar prin mutație nu devine mai periculos. O parte din virus însă rămâne relativ neschimbată și acea zonă din genomul lui este ținta medicamentelor și vaccinurilor la care se lucrează în prezent peste tot în lume pentru neutralizarea lui.

Desființarea Secției Speciale, o nouă încercare. Potrivit vicepreședintelui USR, Stelian Ion, ”Secția Specială a fost înființată de Liviu Dragnea pentru a-i putea intimida sau chiar înlătura pe magistrații incomozi”. Ea a fost de fapt și instituția prin care Republica Dragnea a șicanat-o permanent pe Laura Codruța Kovesi în procesul de desemnare a procurorului-șef european. Prin urmare, Uniunea depune un nou proiect de lege pentru desființarea Secției Speciale după ce o inițiativă similară a fost respinsă de Parlament. Un alt proiect legislativ depus de USR vizează modificarea legilor Justiției de manieră a fi puse în acord cu recomandările Comisiei Europene, ale GREVO și ale Comisiei de la Veneția.

SĂMBĂTĂ, 09 mai 2020

HUNEDOARA. Statistică COVID-19

Hunedoara La zi
Infectați 558
Vindecați 220
Decedați 59
Carantină 279
Izolare 374

 

ROMÂNIA. Statistică  COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 15.131 +320
Vindecați 6.912 +489
Decedați 945 +21
Terapie Intensivă 245 +13
Teste făcute 248.056 +10.776
Carantină 14.323 -59
Izolare 20.462 -327

DOCUMENT. Care sunt regulile după 15 mai? Institutul Național de Sănătate Publică a publicat măsurile de relaxare, acestea fiind postate pe site, sâmbătă la prânz. Documentul are 13 pagini și este structurat pe mai multe capitole, în funcție de activitatea domeniului care urmează să fie redeschis după 15 mai. Astfel, există referințe la activitatea din saloanele de înfrumusețare, din cabinetele stomatologice, din unitățile sanitare non-COVID, din școli, birouri, hoteluri și transport public. Documentul poate fi consultat pe pagina de web a  INSP, www.insp.gov.ro, secțiunea Comunicate. Documentul este lansat în dezbatere publică și toate observațiile și propunerile celor interesați pot fi transmise la adresa de mail propuneri.relaxare@ms.ro

Avertisment prezidențial. Virusul nu ia pauză la 15 mai! Președintele Klaus Iohannis a transmis un avertisment populației să rămână foarte prudentă și după 15 mai. Există pericolul unei escaladări exponențiale a numărului de infecții, dat fiind faptul că în România infecția cu noul covid nu este în regres. Faptul că nu avem un boom al infecțiilor se datorează faptului că românii au înțeles și respectat măsurile de izolare solicitate de autorități. Iar o relaxare amplă a măsurilor de protecție după 15 mai poate duce la o explozie a cazurilor, în condițiile în care zilnic 300 de cazuri noi apar în România deși lumea stă în izolare.

Înapoi în carantină. Relaxarea a crescut numărul de infecții. Măsurile de relaxare duc la rezultate îngrijorătoare în Germania. În Landul Renania de Nord-Westfalia în mai multe localități se reintroduc restricțiile după cel puțin 150 de muncitori dintr-un abator au fost depistați infectați. Același gen de probleme și în alt land german unde numărul nou de infectări a depășit 80 la 100.000 de locuitori. O situația similară se înregistrează și în Coreea de Sud după relaxare. În capitala Seul sunt închise din nou barurile și cluburile de noapte după ce au fost confirmate 40 de cazuri noi de coronavirus.

Brăila a scăpat de COVID-19. Singurul județ din țară unde nu mai există persoane infectate cu noul coronavirus este Brăila. Ultimii trei pacienți au fost declarați vindecați, iar în spitalele brăilene nu mai este nici un pacient infectat. Anunțul a fost făcut sâmbătă de prefectul de Brăila.

 

ȘOCANT. China cenzurează UE. China a obligat Uniunea Europeană să modifice textul unei scrisori comune, care urma să fie publicată de presa chineză. ”Focarul coronavirusului din China” este referirea care i-a nemulțumit pe oficialii partidului comunist chinez. Ei au cerut imediat îndepărtarea acestei formulări din text, în caz contrat au amenințat că mesajul nu va apărea în presa chineză. Documentul marca împlinirea a 45 de ani de relații diplomatice între UE şi China.

DUMINICĂ, 3 mai 2020

Mesaj peste timp al deținuților politici din 1951. Lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța scoate la lumină surprize. Muncitorii care se ocupă de restaurarea clădirii au găsit mesaje ascunse în pereți și alte relicve istorice. Pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un ambalaj de sac de ciment, pe 31 decembrie 1951, un grup de 14 deținuți care au lucrat în anii 1950 la renovarea Cazinoului, au lansat un SOS peste timp. Hărtia a fost găsită într-unul din pereții desființați de actualul șantier. Pe ea stă scris: ” Acest Cazinou este lucrat de către deținuții politici din anul 1951, luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoş Dumitru jud   Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu”.

Pandemia în lume. La finele săptămânii, numărul cazurilor de COVID-19 pe glob a ajuns la  4.116.513. Numărul deceselor: 280.608 de decese; vindecați: 1.446.326. Pe țări situația de prezintă în felul următor: SUA-1.347.318 cazuri, 80.040 morți, 238.080 vindecați; Spania – 262.783 cazuri, 26.478 morți, 173.157 vindecați; Italia – 218.268 cazuri, 30.395 morți, 103.031 vindecați; UK-215.260 cazuri, 31.587 morți, nu se știe câți sunt vindecați; Rusia- 209.688 cazuri, 1.915 morți, 34.306 vindecați; Franța-176.658 cazuri, 26.310 morți, 56.038 vindecați; Germania-171.324 cazuri, 7.549 morți, 144.400 vindecați;.

Președintele interimar PSD leșină în timpul unei conferințe de presă. Preşedintelui interimar PSD, Marcel Ciolacu, 52 de ani,  i s-a făcut rău în timpul unei conferinţe de presă. Marcel Ciolacu a început să respire greu iar mai  apoi a leșinat.

 

 

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *