RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 25 APRILIE 2022

Europa nu a virat spre putinism

Emmanuel Macron a fost reales preşedinte al Franţei, cu 58,55 % din voturile exprimate duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, conform rezultatelor finale oficiale, în timp ce contracandidata sa, Marine Le Pen, a obținut 41,45% din voturi. Emmanuel Macron, reales duminică președinte al Republicii în Franța, a declarat că votul alegătorilor care au ales să blocheze Rassemblement national (Adunarea Naţională, partidul lui Marine Le Pen) „îl obligă pentru anii care vor urma”, spunând că va fi „președintele tuturor”. Dincolo de cuvintele ” de complezență” care se spun în asemenea ocazii, pentru președintele reales al Franței urmează o perioadă extrem de dificilă, partidul său, în perspectiva alegerilor generale care se aproprie, fiind mai slab cotat în sondaje. Miza alegerilor din Franța a fost enormă, pentru că, funcție de cine ar fi câștigat președinția, se punea problema continuării liniei UE și NATO în Franța, sau dimpotrivă o evadare a Hexagonului spre Rusia cu torpilarea din interior a NATO și UE. Din fericire, deocamdată, francezii au ales Macron, adică NATO și UE. Depinde de domnul Macron ca acest tip de alegere să persiste, iar rezultatul de la alegeri să nu fie doar o amânare a unui deznodământ trist: putinizarea Franței cu partidul doamnei Le Pen la cârmă.

 

MARȚI, 26 APRILIE 2022

Rusia trage cu cea mai tare armă: robinetul de gaz

Autoritățile române ne liniștesc: ”România este norocoasă”. Livrările de gaz din Rusia către Polonia și Bulgaria au fost oprite marți. Este cel mai negru scenariu pentru Europa care depinde în proporții vitale de resursa energetică rusească. Deocamdată, salva trasă cu robinetul de gaz a vizat doar două țări, Putin dorind să dovedească lumii că acest gen de pedepse chiar vor fi puse în aplicare dacă Europa nu se supune pretențiilor lui. Anume, de a plăti gazul în ruble, cerință pe care Polonia și Bulgaria au refuzat-o. Pentru a evita șantajul energetic al Moscovei, șefa comisiei europene a anunțat o serie de măsuri care să minimizeze efectul sistării aprovizionării cu gaz în cele două țări. Una dintre ele a creat un mecanism prin care cele două țări vor putea fi aprovizionate la limita de avarie cu gaz de la vecinii lor din Uniunea Europeană. Dacă pentru Europa efectul economic al sistării furnizării gazului este negativ, la Moscova măsura a dus la o întărire a rublei, care a ajuns la un maximul din ultimi doi ani față de euro. Ce perspective are România dacă Rusia sistează alimentarea cu gaz și la noi? Autoritățile de la București spun că România este ”norocoasă”. România nu ar fi afectată în acest moment dacă Gazprom ar decide să oprească livrarea de gaze naturale și către țara noastră, așa cum a făcut-o în cazul Bulgariei și Poloniei, susține premierul Nicolae Ciucă. Acesta spune că avem o resursă de gaz consistentă, dar pentru perioada de iarnă 20% din necesar este asigurat de importuri. În plus, a spus oficialul, România va beneficia de 400-500 milioane de metri cubi de gaze din Marea Neagră în acest an, lucru care pe perioada de iarnă din acest an va reduce semnificativ nevoia de import pentru România. De anul viitor, producția de gaze din Marea Neagră va crește la un miliard de metri cubi pe an, zăcămintele existente permițând ca din 2026 țara noastră să devină exportator de gaz, dacă exploatarea se va extinde.

 

MIERCURI, 27 APRILIE 2022

În Italia Curtea Constituțională a decis. Copiii la naștere primesc numele ambilor părinți
Parents and children embracing together and smile. Happy Stable family of four members father, mother, son and daughter. Cute cartoon characters isolated on white background

Tradițional, până acum 20-30 de ani, tradiția era ca la căsătorie femeile să preia numele soților. La fel,  nou-născuții, preluau numele de familie al tatălui. În ultimii ani în Occident, dar și în România, la căsătorie, tot mai multe cupluri au decis să-și reunească numele de familie. Astfel, familiile care au fete și-au putut perpetua numele de familie atunci când acestea devine soții. Însă cuplarea numelui soților se face de obicei în urma unei înțelegeri între cei care se căsătoresc. Fie că soții se înțeleg sau nu, în Italia, conform unei decizii  copiii vor purta de acum automat numele ambilor părinți. S-a considerat că numirea implicită după tatăl lor este o practică dăunătoare pentru identitatea noului-născut. În consecință, copiii ar trebui să primească numele de familie ai ambilor părinți în ordinea decisă de aceștia, cu excepția cazului în care părinții se pun de acord ca fiii sau fiicele lor să primească doar unul dintre nume, a adăugat Curtea Constituțională a Italiei. După ce Parlamentul italian va vota o nouă lege în consens cu decizia Curții Constituționale, în Italia, din oficiu, nou-născuții vor purta numele de familie al ambilor părinți, dacă aceștia nu decid altfel. Este prima oară când o instanță europeană decide în acest domeniu atât de personal al numelui primit de copii la naștere.

 

JOI, 28 APRILIE 2022

Manipulare groasă. România amenințată de Rusia cu rachete Kalibr, pentru că plănuiește ”invadarea Transnistriei”

Pentru a-și justifica vărsarea de sânge din Ucraina, rușii au dovedit o lipsă de inspirație stupefiantă. De exemplu, teza cu denazificarea Ucrainei. Despre Ucraina se pot spune multe, pentru că e o țară departe de a fi perfectă,  dar dintre toate care se pot spune nazismul este ultimul lucru pe scara credibilității. Ca un bolnav de schizofrenie cu personalități multiple, Putin își justifică sieși probabil vărsarea de sânge pe care a provocat-o, ascultând vocea din capul său care-i spune că e Stalin atunci când a curățat Ucraina de armata lui Hitler acum 80 de ani. Orice om normal la cap al vremurilor noastre își dă seama imediat cât de grav avariată e propaganda Regimului Putin, dacă nu cumva e vorba chiar de o afecțiune psihică a șefului suprem. Tot din acest ciclu de mega fake-uri e mesajul lansat joi de mașina de propagandă SF a Kremlinului. Oficiosul Pravda, glasul media al lui Putin, lansează o amenințare directă. „Polonia și România sunt primele pe lista celor care o caută cu lumânarea”, scriu rușii de la Pravda. Pedeapsa pentru România a fost deja stabilită la Moscova: atacuri cu rachete Kalibr. Pentru că, spune mai departe Pravda, ”România ar putea invada acum Transnistria pentru a-și salva frații moldoveni de acolo”. În realitate, departe de a planifica o invazie în Transnistria, autoritățile române fac o politică cât mai nerăzboinică cu gândul să nu provoace Rusia. Dar în propaganda de război realitatea nu contează. Oricum, dacă Rusia învinge decisiv în Ucraina și face frontieră largă cu România, securitatea țării noastre va fi puternic afectată. Așa că, privind strategic, o politică de sprijinire a Ucrainei pentru a putea limita anvergura ofensivei rusești, pare mai puțin riscantă, decât jocul pasiv de frica Rusiei. Dar, că facem una, sau alta, nu va conta. Propaganda Moscovei ne pregătește cu prioritate lovituri cu rachete Kalibr. Racheta 3M14 Kalibr (denumită de NATO SS-N-30A) este o rachetă de croazieră mare-sol care a devenit un pilon al Marinei Militare a Rusiei în ultimii ani. Rachetele 3M14 Kalibr pot fi lansate de pe o navă de război sau un submarin și, au o rază de acțiune de 1.500-2.500 de kilometri.

 

VINERI, 29 APRILIE 2022

Migranții ruși din Bulgaria s-ar lăsa scuipați pentru ce face Putin

U

na din știrile lansate pe media internațională prezintă un aspect mai deosebit al relațiilor dintre refugiații ucraineni și migranții ruși stabiliți în Bulgaria. Un cuplu de ruși, soții Stepanov (foto), stabiliți în Bulgaria sunt dați de exemplu pentru modul în care, voluntar, au decis să contribuie la primirea refugiaților din localitatea-stațiune bulgară Pomorie, cunoscută ca și ”Mica Moscovă” pentru că are circa 15.000 de locuitori de naționalitate rusă, mulți dintre ei fiind proprietari de hoteluri și apartamente de vacanță în zonă. De când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, soții Stepanov au ajutat la înregistrarea a 650 de familii ucrainene , aproximativ 2.400 de persoane, și continuă să se ofere voluntar oferind cazare, donând haine și înființând un centru umanitar. Ce este emoționant în declarațiile migranților ruși de la Pomorie stă în rușinea și sentimentul de vinovăție pe care îl au pentru ceea ce a făcut Regimul Putin în Ucraina. „Când îi întâlnesc pentru prima dată [pe refugiații ucraineni], îmi cer scuze pentru ceea ce se întâmplă în țara lor din cauza guvernului meu”, a declarat dna Torosian, o cetățeancă rusă care locuiește în Bulgaria din 2013. „Le spun că nu m-aș simți ofensată dacă ar alege să mă scuipe în față”, spune ea. Atitudinea rușilor din Bulgaria arată cât de mult contează sistemul în care oamenii trăiesc pentru ca aceștia să se comporte normal și rațional. Spre deosebire de rușii captivi ai Regimului Putin care ovaționează ororile făcute de armata rusă cotropitoare în Ucraina, rușii de la Pomorie sunt liberi.

 

SÂMBĂTĂ, 01 MAI 2022

Sondaj. Ce aduce fericire la români?

Să fie sănătoși la trup (64%) și minte (64%), copiii să le fie bine (61%) și să se înțeleagă bine cu partenerul (56%)! Potrivit unui sondaj efectuat de institutul ”Ipsos Global Advisor” în 30 de țări, acestea sunt principalele trei surse ale fericirii la români. În plus față de medie, românilor le mai aduce fericire siguranța și securitatea personală (47%) și să petreacă timpul în natură (47%). Spre deosebire de credința generală, față de alte națiuni, banii nu aduc foarte multă fericire la români. Dacă media înregistrată de studiu a fost de 42 % în cele 30 de țări investigate, doar 39 la sută din români văd în bani o sursă de fericire. Nici condițiile de trai (apă, hrană, adăpost) nu sunt vreo sursă de mare fericire pentru români, acesta fiind nominalizat de doar 42 la sută din cei cuprinși în sondaj, adică cu 5 procente sub fericirea adusă de petrecerea timpului în natură. Interesant este că dintre toate sursele de fericire investigate, timpul petrecut pe rețelele de socializare are cea mai redusă importanță în a-i face pe români foarte fericiți (15%). Mai degrabă, navigarea pe internet este o sursă de nefericire, potrivit experților, pentru că de cele mai multe ori induce depresie și anxietate. Studiul a relevat că cei mai fericiți pământeni trăiesc în Țările de Jos, 86 la sută dintre ei declarându-se fericiți sau foarte fericiți. Clasamentul națiunilor fericite este completat de Australia (85%), China și Marea Britanie (83%, fiecare), precum și India (82%). Una din concluziile studiului a fost că nivelul de fericire la nivel global a crescut cu 4 puncte procentuale față de august 2020. Mica creștere în grafic nu este însă relevantă pe termen lung. Statistica arată că față de ultimii 10 ani numărul oamenilor fericiți a scăzut semnificativ. Ca trend general, se pare, omenirea merge în prezent spre nefericire.

 

DUMINICĂ,  02 MAI 2022

FOTOGRAFIA SĂPTĂMÂNII

 

Vizită surpriză. Superstarul de la Hollywood și ambasador ONU, Angelina Jolie a vizitat Ucraina. Ea a produs rumoare când a intrat într-o cafenea din orașul Liov. Actrița s-ar afla în Ucraina pentru a vizita copiii afectați de război și pentru a cunoaște organizațiile locale care lucrează pentru  a-i proteja.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *