Rezultatele finale înregistrate la Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a din județ

Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara a centralizat rezultatele finale ale absolvenților clasei a VIII-a,  obținute în urma susținerii examenului de Evaluare Națională, sesiunea  2 – 27 iunie, 2020.

Conform datelor obținute în urma reevaluării lucrărilor contestate, proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 75.71%, față de 75,64%, înregistrată în urma centralizării rezultatelor inițiale.

A crescut, de asemenea, și numărul candidaților cu media generală 10 (zece), în acest moment, în județul nostru fiind înregistrate 10 medii generale de 10 (zece).

Au fost depuse 147 de contestații, față de 304 contestații depuse în anul școlar precedent.

94 dintre contestațiile înregistrate pentru examenul de Evaluare Națională – 2020, au vizat notele obținute de absolvenți la discipina Limba și literatura română, iar la disciplina Matematică a fost solicitată reevaluarea pentru 53 de lucrări scrise. În urma soluționării contestațiilor depuse, la Limba și literatura română, s-au modificat 90 de rezultate inițiale din care: 72 în sens crescător, iar 18 în sens descrescător. La Matematică, în urma reevaluării lucrărilor pentru care s-au depus contestații, notele inițiale au rămas nemodificate.

Rata de participare la evaluarea națională a fost de 92,22%: 2939 de candidați prezenți la ambele probe (dintr-un total de 3187 de elevi înscriși).

La proba de Limba și literatura română, 2490 de candidați (84,09%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 74 de candidați au obținut nota 10.

La Matematică, 2030 de candidați (69,02%) au primit note mai mari sau egale cu 5(cinci), iar dintre aceștia, 32 de candidați au obținut nota 10.

La Limba și literatura maternă, nu au fost depuse contestații. Conform rezultatelor inițiale, 56 de candidați (87.5%) au primit note mai mari sau egale cu 5(cinci).

Examenul de evaluare  națională pentru elevii clasei a VIII-a  reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial.

Media de admitere în liceu constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obținută la evaluarea națională (cu o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).

Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 2 – 6 iulie și va fi urmată de repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat (10 iulie).

 

Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *