Ridica-te, Gheorghe! Ridică-te, Ioane! Mergeți la vot!!!

Titlul dat de poetul Radu Gyr uneia dintre poeziile sale îmi transmite întotdeauna o emoție și mă mobilizează. E o poezie cu mesaj adânc scrisă în plină dictatură comunistă împotriva acesteia! Înainte însă, ca legionar sadea, Radu Gyr îi trimitea pe Gheorghe și Ion să verse sânge de soldat român în timpul Rebeliunii Legionare la 1941. Aiurea! Dacă ne facem însă că nu ținem cont de tumbele doctrinare ale autorului, mesajul poeziei rămâne valabil. În orice vremuri, Gheorghe și Ion trebuie să se ridice pe ”sfintele lor ciolane” pentru ”văzduhul lor liber de mâine”.

Iar ca ”să se ridice” azi, românul e scutit de orice sacrificiu. E umană democrația! Nu aduce niciodată omul în stadiu de fiară, nu îi răscolește răutatea, nu îl întărâtă să ucidă! Îi dă în loc de pușcă o ștampilă, iar ca țintă o foaie de hârtie. Și îl lasă să aleagă liber, în pace.

Ce poți alege? TOTUL! Cu o ștampilă și un buletin de vot, tu, simplul cetățean, alegi cum vrei să fie viața ta, viața copiilor tăi, tipul de societate în care vrei să trăiești, alegi binele sau răul, după gust. Ai o putere incredibilă! Tu, ”ăla micu”, ai la capătul ștampilei pe toți mahării din țară. Au murit uciși pe stradă peste 1000 de români pentru asta! Cum să nu ne dăm seama că ăsta e cel mai mare lucru pe care l-am câștigat în decembrie ’89.  Și nouă nu ne pasă?!

Să te îndepărtezi de urna de vot, să nu te intereseze politica numai pentru că în clasa asta profesională minciuna, prefăcătoria și tentația folosului necuvenit sunt trecute în fișa postului e o GREȘEALĂ. Așa e în toată lumea, doar doza diferă. Și atunci cum adică să nu-ți pese? Îți pasă dacă îți pierzi serviciul, dacă te îmbolnăvești în spital, sau dacă circuli pe drumuri cu gropi? Atunci trebuie să îți pese și de politică. Pe fiecare dintre noi. Pentru că de ea, DE POLITICĂ, DEPINDE CUM TRĂIM! Trebuie să știm în fiecare moment, să avem măcar idee, cine ne conduce și ce face. Și să reglăm întotdeauna lucrurile prin vot. Până iese bine!  În democrație ciclul de bază este vot-mandat-vot! Iar dacă în mandat cei aleși se porcesc ai posibilitatea să schimbi. Până iese bine! Faptul că de 30 de ani tot votezi și nu iese chiar cum vrem nu trebuie să ne descurajeze. La ce moștenire politică grea ne-a lăsat PCR nici nu aveam alternative. Atât de grea încât, după 30 de ani, tot ce e nou în politica românească nu a ieșit încă din pamperși. La fel ca și cultura politică a electoratului care a stat, stă și va sta acasă în ziua votului din necunoaștere, ignoranță și nejustificată ”scârbă”.

În democrație, revoluția înseamnă vot. Ridica-te, Gheorghe! Ridică-te, Ioane! Mergeți la vot!!! Pentru văzduhul vostru liber de mâine!

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *