Risc crescut de avalanșă

În zonele montane înalte din Valea  Jiului este risc ridicat de producerea unor avalanșe. Salvamontiștii din Parâng au efectuat măsurători pentru determinarea stratului de zăpadă. O avalanșă poate duce la vale mii de tone de zăpadă, fiind precedată de o undă de șoc care spulberă și strivește orice se află în calea sa.

Declanșarea avalanșelor este favorizată de următoarele condiții și factori: trăsăturile stratului de zăpadă, conformația versantului, starea timpului, perturbarea echilibrului zăpezii prin diferite activități.

Potrivit lui Remus Popescu, șef Salvamont Parâng a avut loc testarea stratului de zăpadă. Astfel, la cota 1800 pe panta sudică, înclinare 34 de grade, grosimea stratului de zăpadă este de 70 de centimetri.

„La prima bătaie, a cedat un strat proaspăt de 10 cm, depus de dimineață. La a cincea lovitura a cedat întregul strat. La peste 1800 m, grad 4 de avalanșă. Pe versanții nordici, sunt placi de vânt, stratul depășind un metru”, spune Remus Popescu, șef Salvamont Parâng.

La gradul de risc 4, stratul de zăpadă este puţin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de înclinate.

 

Colaborator

foto: Salvamont Parâng

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *