„Catedra de abuz”- Un amplu proiect jurnalistic de monitorizare şi investigare a abuzurilor sexuale din învăţământul românesc – VIDEO

A fost lansat proiectul „Harta hărţuirii sexuale în sistemul de învăţământ din România”, care are drept scop combaterea hărţuirii sexuale în unităţile de învăţământ din România. Astfel, „Catedra de abuz” este un proiect jurnalistic care monitorizează abuzul sexual în şcolile, liceele şi universităţile din ţara noastră.

Demersul aparţine Asociaţiei RISE Project în parteneriat cu Asociaţia ANAIS, iar proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
„Proiectul are în vedere cercetarea fenomenului, realizarea de investigaţii jurnalistice, întocmirea unei hărţi care să cuprindă cazurile de hărţuire sexuală din sistemul de învăţământ, consilierea psihologică şi juridică a victimelor şi coordonarea celui mai cuprinzător studiu exploratoriu făcut vreodată în România asupra fenomenului şi magnitudinii acestuia. Studiul va fi realizat în trei dintre cele mai mari universităţi şi în cinci licee”, potrivit unui comunicat de presă.
Sursa citată mai precizează că, deşi hărţuirea sexuală în şcoli şi universităţi este un fenomen des întâlnit, statul nu oferă programe de prevenţie, de conştientizare şi nici de ajutor pentru victime. „De aceea, pentru a răspunde la această nevoie, în perioada decembrie 2022 – ianuarie 2024, 15 persoane care au trecut prin experienţe traumatizante de abuz sexual în unităţile de învăţământ vor primi sprijin psihologic şi juridic, prin intermediul asociaţiei ANAIS. Pentru informaţii şi ajutor, în perioada menţionată anterior, victimele abuzului sexual în unităţile de învăţământ pot apela 0733.948.296 sau 021.210.89.62 sau transmite un mail la contact@asociatia-anais.ro”, mai indică sursa amintită.

Prin urmare, RISE Project îşi propune prin acest demers să ofere noi date şi argumente care să demonstreze că hărţuirea sexuală în rândul tinerilor reprezintă un fenomen de amploare, sistematic şi repetitiv, aşa cum indică studiul realizat de Centrul FILIA.

30% dintre studente susţin că au fost hărţuite sexual în timpul studiilor.

Doar 16% dintre universităţi menţionează hărţuirea sexuală în codurile de etică, cu definirea faptei.

Doar una din 10 victime ale violenţei de gen face demersuri către autorităţi după ce a trecut printr-o formă de abuz.

Un sfert dintre români cred că victimele exagerează sau inventează acuzaţiile pe care le fac.

Abuzul şi hărţuirea sexuală sunt fenomene sistematice şi repetitive în şcolile, liceele şi universităţile din România. Deşi infracţiunea este inclusă în Codul Penal, fenomenul este ignorat de autorităţi. Majoritatea cazurilor nu sunt reclamate, mai ales pentru că victimele sunt descurajate să depună plângeri împotriva agresorilor, sunt stigmatizate şi blamate. Abuzatorii rămân la catedră şi continuă cu noi şi noi generaţii de elevi şi studenţi.

Pentru a schimba acest lucru, RISE Project va aduna cazurile tinerilor care s-au confruntat cu abuzurile.

Astfel, RISE Project şi-a propus realizarea unei baze de date sub forma unei hărţi interactive care să indice zonele „roşii” din punct de vedere al situaţiilor de abuz raportate în ultimii 5 ani, atât cele din justiţie, cât şi cazurile investigate.

Proiect derulat de Asociaţia RISE Project în parteneriat cu Asociaţia Anais, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Potrivit sursei menţionate, scopul proiectului este îmbunătăţirea răspunsului instituţiilor de educaţie în combaterea fenomenului hărţuirii sexuale şi sprijinirea victimelor acestuia prin 1) cercetarea fenomenului şi activităţi de conştientizare asupra subiectului pentru a sublinia amploarea acestuia 2) o serie de investigaţii jurnalistice 3) o hartă interactivă care cuprinde toate cazurile cunoscute de hărţuire sexuală în învăţământ şi 4) un pachet de servicii de consiliere juridică şi psihologică pentru victime.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *