România a avut anul trecut un deficit de cont curent de 9,41 miliarde euro, cu 57% mai mare faţă de anul anterior

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 9,41 miliarde euro anul trecut, cu 3,45 miliarde euro mai mare faţă de anul anterior, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), publicate miercuri.

În 2017, deficitul contului curent a fost de 5,97 miliarde de euro, în creştere faţă de 2016, când a fost 3,5 miliarde euro, arată datele BNR.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României.

Deficitul comercial al României a avansat cu 16,8% anul trecut, faţă de anul anterior, până la 15,1 miliarde euro, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit datelor BNR, balanţa bunurilor a consemnat, în 2018, un deficit de 14,81 miliarde euro, în creştere cu 2,628 miliarde euro faţă de anul anterior.

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini şi cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un deficit de 4,96 miliarde euro în 2018, mai mare cu 322 milioane euro decât cel înregistrat în anul anterior.

Investiţiile directe ale nerezidenţilore în România au însumat, anul trecut, 4,936 miliarde euro (comparativ cu 4,797 miliarde euro în perioada ianuarie – decembrie 2017), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 4,042 miliiarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 894 milioane euro.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *