Muzeul Civilizației Dacice și Romane prezintă o nouă piesă restaurată

După cum bine se știe, activitatea de conservare şi restaurare este inseparabilă de alte activităţi muzeistice, având un rol esențial în protejarea valorilor culturale ale patrimoniului naţional.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane a adus, în ultima perioadă,  în atenția publicului, piese restaurate de specialiștii săi, în cadrul  Laboratorului de Restaurare, Investigaţii, Conservare.

Continuăm pe această linie, prin prezentarea unui “Minologhion”,  apărut la Blaj în anul 1781,  parte a colecției de carte veche a instituției noastre.

Formatul, in folio, cuprinde fila de titlu, 1149 pagini + 63 pagini, în total 1214 de dimensiuni L=33,7 cm, l=22,4 cm, este tipărit cu negru și roșu pe două coloane, în chenar din linii, cu 43 de rânduri pe coloană. Gravurile sunt semnate Petru Popovici Râmniceanul tipograf (p.1, p.31, p. 64 unde gravura este datată 1770, p.213 unde gravura este datată 1779, p. 501 unde gravura este datată 1780).

 Ornamentele foii de gardă sunt semne tipografice florale ce încadrează titlu, încheiate în partea de sus de o gravură în trei medalioane reprezentând pe Isus Hristos și pe apostolii Petru și Pavel, medalioane situate într-o compoziție florală. Partea de jos a chenarului se închide cu o altă gravură, formată din trei cruci, de asemenea într-o compoziție florală. Alte elemente de ornamentație: de tip frontispiciu, despărțitoare de capitole, viniete, colontitlurile încadrate între semne tipografice florale și inițialele ornate în roșu.

 Hârtia manuală de foarte bună calitate are câteva filigrane minunate, de exemplu la pagina 855 un cerb, la pagina 919 apar trei stele încadrate în ramă cu ornament vegetal, iar la paginile duble 989-995 filigranul cuprinde marca morii de hârtie F. Calcinardi și mai sus reapare silueta cerbului amintit”, Bogdan Luminița, Expert Restaurator carte veche- documente.

 

Vă așteptăm pe pagina de facebook a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva: https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul www.mcdr.ro

 

 

 Secția de Marketing și Relații cu Publicul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *