România suspendă, pentru trei luni, distribuţia intracomunitară de antibiotice şi antitermice cu administrare orală

”Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea României privind adoptarea în procedură de urgenţă a suspendării temporare a distribuţiei în afara ţării a anumitor medicamente din categoria antibiotice şi antitermice cu administrare orală”, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că măsura este una cu caracter temporar, se va aplica pe o perioadă de trei luni, în contextul situaţiei epidemiologice actuale şi este menită să asigure continuitatea disponibilităţii acestor medicamente pentru pacienţii români.

„Măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuţiei intracomunitare a medicamentelor alocate pieţei din România”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

„În luna ianuarie 2023, autorităţile române au notificat Comisiei Europene proiectul de «Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice şi antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă» temporar pe o perioadă de 3 luni şi au solicitat adoptarea în procedura de urgenţă prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 2015/1535. După examinarea proiectului de ordin, Comisia consideră că solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată”, a transmis Comisia Europeană.

Medicii şi pacienţii din întreaga ţarăm au reclamat în ultima perioadă, în repetate rânduri, lipsa unjor medicamente de poe piaţă, situaţia fiind dificilă, în contextul creşterii infecţiilor respiratorii.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.