Românii s-au deșteptat! Cer autostrăzi!

Jocul politic a distras dintotdeauna atenția românilor de la ce ar fi esențial pentru ei și pentru țară. Au dobândit obiceiul de a-și lega votul aproape exclusiv de teatrul bulevardier pe care-l joacă politicienii și de pomeni (făină, ulei, găletușe, șlapi, mici, bere).  S-a pierdut astfel din vedere ROSTUL primordial. Care ar fi acela? Să câștige cu adevărat și cetățenii nu doar membri partidului care iese pe primul loc din urnă! Faptul că în 30 de ani, indiferent dacă au câștigat ”ai noștri” sau ”ai lor”, țara a rămas ca dezvoltare și nivel de trai la coada Uniunii Europene nu pare să fi fost penalizat până acum prea mult în societate. Cu toate că, potențialul natural și uman al României rămâne un argument puternic pentru a avea pretenții mult mai mari. Rațional aproape inexplicabil, circul politic i-a făcut pe români să uite de foame și înapoiere. Până acum!

Poate cea mai semnificativă cifră prin care se poate evalua șansa ratată a administrației românești de a moderniza țara se măsoară în centimetri. Potrivit Institutului Național de Statistică, România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană, la numărul de kilometri de autostradă ce revine pe cap de locuitor. Știți cât e? 4,2 centimetri de autostradă pe cap de român.

Cifra asta căzută ca o batjocură suverană peste români pare a fi produs o revelație. Primele semne ale acestei ”treziri ale neamului” au putut fi văzute de Ziua Unirii la Iași. Produse de opoziție sau nu, huiduielile din capitala Moldovei au izbucnit într-un anumit moment. Atunci când de la tribună s-au reiterat subiecte politicianiste de genul alegerilor anticipate și moștenirea guvernării dezastruoase a PSD. Huiduielile au fost însoțite imediat de o scandare care răstoarnă toată tradiția de până acum. Oamenii au strigat: ”Vrem autostradă!”. E un semnal în premieră în spațiul românesc că electoratul s-a săturat să afle cum își rezolvă Puterea problemele cu Opoziția și viceversa. Românii par să înceapă să înțeleagă că, dacă tot nu se face în continuare nimic, cu anticipate sau nu, într-un tur sau în două, ei tot bățul scurt al mizeriei și înapoierii îl vor trage. Cred că premierul a simțit foarte bine momentul, atunci când renunțând la discursul pregătit (probabil tot pe teme politicianiste) a ieșit în fața auditoriului cu un mesaj pragmatic, cu date și planuri legate exclusiv de autostrada cerută de moldoveni.

Faptul că românii încep să ceară infrastructură, legi de stimulare a investițiilor, locuri de muncă sunt marca unei maturizări civice. E o distanță ca de la prostie la înțelepciune între ”Noi muncim, nu gândim!”, lozincă de care am auzit că a fost scandată în 1990 și ”Vrem autostradă!” de acum. E semnalul că românii s-au săturat de gargara cu care partidele au câștigat ani la rând alegerile. Nu mai vor să audă de moșteniri grele, de traseiști, de trădare, de hoție, de state paralele, pensii speciale și miștocăreli parlamentare. Românii încep să fie dezinteresați de hârjoana politicianistă și vor REZULTATE. Iar momentul se suprapune acum exact pe guvernarea liberală. Aceasta trebuie să înțeleagă că acel ”Vrem autostradă!” inedit de la Iași e un foc de avertisment. Electoratul s-a săturat de forme fără fond. Guvernul Orban are misiunea istorică și grea de a da românilor ce nu a dat până acum nici un guvern din țara asta. Autostrăzi, investiții, repunerea economiei în echilibru macro, o Justiție independentă dincolo de orice dubiu, anticorupție cu rezultate ample, abținerea de la orice compromis care compromite. Toate acestea trebuie făcute, și trebuie făcute iute. Pe români nu-i mai interesează cum și nu mai au răbdare pentru noi amânări. Vremea discursurilor vitriolate, a faulturilor politice, a trădărilor la timp, a acuzațiilor în rafală și a audiției motivelor eșecului a trecut. Liberalii nu au altă șansă decât să livreze! Orice altă variantă e sinucidere curată.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *