S-au încheiat discuțiile dintre sindicaliștii din ANP și ministrul Justiției

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) au discutat vineri cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre revendicările angajaţilor din penitenciare. Liderul FSANP, Sorin Dumitraşcu, spune că a primit din partea ministrului promisiunea unei întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă pe tema salarizării personalului din penitenciare, precum şi a elaborării unui proiect care să impună un anume standard al condiţiilor de lucru. De asemenea, susţine Dumitraşcu, ministrul Justiţiei va lua în calcul dotarea angajaţilor cu aproximativ 1.000 de bodycam-uri.

„În legătură cu condiţiile din penitenciare, ni s-a spus că va fi un proiect care va impune un standard. Acest proiect va prevede, printre altele, ce trebuie să aibă angajatul în dotare, cum trebuie să arate staţiile de lucru, ce trebuie să conţină. Se va mai referi şi la modul de refacere a angajatului, adică duşuri, spaţii de recreere, pentru că şi acestea sunt importante”, a declarat Sorin Dumitraşcu pentru News.ro.

Referitor la plata orelor suplimentare, ministrul Tudorel le-a spus sindicaliştilor că va discuta cu ministrul Finanţelor Publice pe marginea acestui subiect, iar în ceea ce priveşte statutul, acesta ar urma să fie promovat în Parlament peste două săptămâni.

De asemenea, a mai spus Dumitraşcu, ministrul Justiţiei le-a promis o întâlnire comună cu premierul Viorica Dăncilă.

„Urmează ca domnul ministru (al Justiţiei, n.r.) să ne comunice ce a discutat cu doamna Dăncilă şi să stabilim întâlnirea”, a precizat liderul FSANP.

Un alt subiect despre care au discutat sindicaliştii cu Tudorel Toader este cel referitor la dotarea angajaţilor din penitenciare cu bodycam-uri.

„Ministrul a fost chiar deschis la această măsură. Ar fi nevoie pentru început de aproximativ 700-1.000 de astfel de bodycam-uri, însă trebuie analizat pentru a şti exact. Ar veni cam 50-70 de euro pe dispozitiv, ceea ce nu mi se pare un efort bugetar foarte mare”, a explicat Sorin Dumitraşcu pentru News.ro.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) au mers, vineri dimineaţă, la Ministerul Justiţiei, cu aceleaşi revendicări privind în special condiţiile de lucru din penitenciare, liderul sindical Sorin Dumitraşcu criticând modul în care ministrul Justiţiei Tudorel Toader a gestionat până acum situaţia angajaţilor din penitenciare şi spunând că nu şi-a respectat promisiunile şi „a pus ceva pe o listă ca să pară că sunt nişte lucruri pe care le-a făcut”. Sindicaliştii solicită un nou statut al personalului din penitenciare, plata orelor suplimentare şi condiţii mai bune de lucru.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a enumerat pe Facebook, vineri dimineaţă, măsurile luate pe parcursul anului trecut pentru dezvoltarea sistemului penitenciar, în care vorbeşte despre ceea ce s-a făcut pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie – au fost create 170 de locuri noi de cazare (realizate prin transformarea unor spatii existente) şi au fost modernizate 200 de locuri, dar şi despre măsurile luate pentru îmbunătăţirea condiţiilor pentru angajaţi – majorarea cu 10% a salariilor sau suplimentarea cu 1.000 de posturi a schemei de personal.

De asemenea, Tudorel Toader spune că în 2017 a făcut şase vizite în penitenciare, pentru a observa direct condiţiile de muncă ale angajaţilor, cât şi condiţiile de detenţie, în vederea pregătirii de către statul român a setului de măsuri ca urmare a hotărârii pilot pronunţată de CEDO. Precizările ministrului vin în contextul în care sindicatele angajaţilor din penitenciare au ameninţat din nou cu proteste, iar la ora 10.00 merg la Ministerul Justiţiei pentru a-şi prezenta din nou revendicările, deşi spun că nu au reuşit să obţină o întâlnire cu Tudorel Toader.

 

viewscntnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *