Salvamontiştii hunedoreni, la mondialul de salvare

Ultimele tehnici de intervenţie, demonstraţii de salvare montană, prezentări de materiale de ultimă oră – este doar o parte din ce vor afla membrii echipei care reprezintă Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani la Comitetului Internaţional de Salvare Montană CISA IKAR. Hunedoara este reprezentată de doi salvatori montani din conducerea Serviciului Judeţean Salvamont.

În staţiunea Soldeu din Andorra, are loc, între 18 şi 22 octombrie, echivalentul unui „congres mondial” al salvamontiştilor, un eveniment la care participă aproximativ 80 de membri. Este cea mai mare asemenea acţiune. Sunt asociații naționale de salvare montană, organizații profesionale sau institute de cercetare în domeniul salvării montane din peste 50 de țări de pe toate continentele. La acest for mondial, România participă cu o echipă de 10 salvatori montani, reprezentanți ai serviciilor salvamont din Argeş, Gorj, Hunedoara, Mureş, Prahova, Neamț, plus un reprezentant din partea Inspectoratului General al Aviaţiei. Salvamontiştii hunedoreni spun că aceste întâlniră anuale sunt foarte importante pentru cei care activează în salvarea montană.

Este locul în care sunt prezentate performanţele, dar şi noutăţile în intervenţiile de pe munte: „Andorra este o locaţie care a fost aleasă la ultima întâlnire. România este membră cu drept de vot maxim, adică are două voturi de exprimat atunci când se iau diverse hotărâri, dar sunt ţări care au dreptul la un singur vot, în timp ce altele sunt doar membre cu drept de participare. Este foarte important să fii acolo, pentru că sunt prezentate tot felul de tehnici noi care sunt aprobate ori date spre studiu, spre verificare. Sunt proceduri noi sau sunt materiale care apar şi urmează să fie folosite în salvarea montană. Se fac recomandări pentru unele, sunt materiale care se scot, precum anumite tipuri de carabiniere şi corzi pe care le scoatem din utilizare. În funcţie de legislaţia fiecărei ţări, se ţine cont de aceste recomandări făcute în timpul congresului”, explică Ovidiu Bodean, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara.

Participanţii la CISA IKAR 2017 urmăresc cele mai recente studii și cercetări în domeniul salvării montane, dar şi analizează, atât în sala de curs, cât şi practic, în teren, echipamentele și tehnicile de salvare propuse a fi implementate. Acestea sunt aprobate sau respinse în urma votului din plen. Dacă obţin girul salvatorilor, echipamentele și tehnicile de salvare primesc certificarea oficială a forului, după care informaţiile legate de ele sunt transmise către fiecare țară ca recomandare pentru a fi introduse în programa de pregătire, în dotare și, în final, în acțiunile de salvare.

„Sunt foarte multe de învăţat acolo pentru că, de fiecare dată, comisia de la CISA IKAR prezintă acţiuni de salvare desfăşurate în diverse ţări, recomandă echipamente de salvare montană. România este foarte bine reprezentată şi, ca eficienţă, ne numărăm în partea de sus printre echipele de intervenţie în munte”, spune Doru Oprişoni, şef Serviciu Salvamont Hunedoara.

Salvamontiştii prezenţi la congres sunt împărţiţi pe patru comisii principale: tehnica terestră, avalanșe, aero și medicală. De exemplu, cei din Hunedoara fac parte din comisia terestră. „Am participat pentru prima dată la un asemenea congres în 2011. De atunci merg în fiecare an şi sunt foarte entuziasmat pentru că facem parte din comisia terestră şi participăm la toate punctele din programul organizatorilor bine pus la punct pentru fiecare specializare. Delegaţia României nu stă într-o singură comisie, se acoperă toate pentru a afla toate noutăţile, iar seara ne întâlnim şi povestim despre ce am aflat peste zi”, spune Doru Oprişoni.

După congres, când vor reveni în ţară, cei doi reprezentanţi Salvamont Hunedoara le vor împărtăşi colegilor informaţiile discutate în timpul congresului şi recomandările ICAR. Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani este membră de 23 de ani în Comitetul Internaţional de Salvare Montană CISA IKAR.

Laura OANĂ

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *