Am salvat pensiile a 2 milioane de români!

Săptămâna trecută, Curtea Constituțională ne-a dat dreptate, declarând noua lege a pensiilor neconstituțională. Noi, parlamentarii PNL, am reușit să readucem în Parlament, pentru corectură, noul sistem public de pensii. În forma în care el a fost construit și votat de către parlamentarii puterii, acesta ar fi lăsat fără pensii peste 2 milioane de pensionari care au muncit în companiile de stat. Nu este nicio bucurie, pentru nimeni, atunci când constați că majoritatea parlamentară PSD-ALDE pătrunsă de un habarnism sinistru, votează cu aroganță legi, într-un dispreț total pentru drepturile și libertățile consacrate de Constituție. În aceeași zi, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale alte nouă legi propuse de PSD-ALDE, care mai de care mai trăsnite, care mai de care mai toxice pentru economia liberă și pentru sistemul de instituții din România!

Încă de la dezbaterile parlamentare asupra noii legi a pensiilor, ne-am opus  condiționării dreptului de pensie de modul în care angajatorul a plătit contribuțiile angajatului la bugetul de pensii. Argumentele noastre au fost extrem de solide, motiv pentru care CCR le-a și luat în considerare! Nu poți să pedepsești pensionarul căruia i s-au oprit contribuțiile din salariu, adică banii i s-au luat pe ștatul de plată, iar, mai apoi, compania la care a lucrat o viață ”a uitat” să le vireze la buget. Aproape 2 milioane de actuali și viitori pensionari au lucrat o viață întreagă în companii de stat care acumulau datorii bugetare neplătite cu anii, și pentru care statul venea din când în când, și le ștergea așa-zisele arierate, datorii istorice, cu buretele! Se știe că cel mai prost plătitor la bugetul de stat este statul însuși! Noua lege prevedea că statul se spală pe mâini de răspundere : cel ale căror taxe n-au ajuns la buget nu primește pensie de asigurări sociale!

La această categorie de foști angajați la firme de stat rău-platnice, se adaugă mulțimea angajaților care au lucrat ani de zile în companii private înghițite de falimentul tranziției. Majoritatea parlamentară PSD-ALDE au construit o lege a pensiilor care prevedea că lasă aproape 2 milioane de pensionari fără pensie de asigurări sociale! Ei ar fi trebuit să fie încadrați, cu de-a sila, în categoria pensiei minime, urmând să-și caute drepturile prin tribunale! Milioane de români care au muncit o viață, plătiți de mizerie la bătrânețe, ar fi trebuit să alerge prin sălile de judecată! Cu ce resurse financiare?! Cu ce resurse de sănătate?!

De asemenea, am contestat cu ocazia dezbaterilor legii pensiilor condiția pusă de PSD-ALDE pentru obținerea pensiei de invaliditate. Nu este normal să impui angajatului un stagiu minim de cotizare de 15 ani, în condițiile în care mii de angajați s-au accidentat grav la muncă, încă din primii ani de activitate! Cine oare își poate imagina că un angajat își fixează ca obiectiv în viață să se accidenteze iremediabil, încă de tânăr, ca să ia o amărâtă de pensie de invaliditate? Reaua-credință de care au dat dovadă cei din PSD-ALDE nici nu poate să fie descrisă în cuvinte.

Din fericire, noua lege a pensiilor se va întoarce în Parlament pentru a elimina toate prevederile toxice și nedrepte introduse de majoritatea PSD-ALDE. Corect ar fi  ca actuala putere, condusă de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, să recunoască faptul că a greșit și să-și ceară scuze milioanelor de oameni pe care au vrut să-i lase fără pensie, deși au muncit o viață pentru a avea o bătrânețe liniștită.

Chiar dacă ar face acest gest de minim respect, “mintea românului de pe urmă” nu va ajunge și în capul celor care guvernează România decât atunci când vor stopa, printr-o dezbatere serioasă, dezmățul pensiilor speciale! Dacă PSD-ALDE ar fi de acord cu o asemenea măsură, atunci miliardele de lei care s-ar redistribui pe bază de contributivitate, ar putea să majoreze consistent și sustenabil punctul de pensie pentru pensionarii îndreptățiți să aibă o pensie decentă. Bani sunt, atâta doar că ei sunt clientelar distribuiți pentru a-i ține pe cei 5 milioane de pensionari captivi și dependenți de pixul Guvernului, pentru a-i păcăli, din timp în timp, înainte de alegeri, cu câte un pumn de mărunțiș aducător de inflație, nu de bunăstare!     

 

Senator PNL – Eleonora-Carmen HĂRĂU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *