Sănătatea cetățenilor din Valea Jiului ”nu se justifică”

Ministerul Sănătății nu consideră ca fiind oportună deschiderea unui punct de lucru permanent al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în Valea Jiului. De câțiva ani, la Petroșani funcționează un punct de lucru al CNAS, însă cu program de lucru doar în zilele de joi. După ce au invocat o serie de legi, oficialii Ministerului Sănătății au venit și cu concluzia: nu se justifică deschiderea unui punct permanent în Valea Jiului.

“În prezent nu se justifică deschiderea unui punct permanent al Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara, în Valea Jiului. Totodată, ținând cont de faptul că: Casa Națională de Asigurări de Sănătate este preocupată continuu pentru asigurarea protejării asiguraților în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în calitate de instituție publică autonomă, de interes național, cu personalitate juridică, care administrează și gestionează sistemul de asigurări sociale de sănătate în vederea aplicării politicilor și programelor Guvernului în domeniul sanitar; Casa Națională de Asigurări de Sănătate are ca principal obiect de activitate asigurarea funcționării unitare și coordonate a sistemului de asigurări sociale de sănătate din România și are în subordine casele de asigurări de sănătate, în urma unei analize a eficienței legislative privind înființarea de oficii teritoriale, se va avea în vedere oportunitatea adoptării unei reglementări unitare la nivel național în acest sens”, arată Ministerul Sănătății, într-un document semnat la sfârșitul anului trecut.

Ghișeul mobil al Casei de Sãnãtate de la Petroșani funcționeazã ilegal, “pe propria răspundere” a conducerii instituției.  Biroul a fost înființat în urmă cu câțiva ani pentru a veni în sprijinul cetățenilor din Valea Jiului, astfel încât aceștia să nu fie nevoiți să se mai deplaseze până la Deva. Numai că acest birou funcționează în afara legii, pe răspunderea celor de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara. Ca soluție de compromis, în anul 2013 a fost deschis ghișeul de la Petroșani. Acesta funcționeazã în fiecare joi de la ora 10:00 la ora 15:00.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *