Sănătatea dentară, o problemă gravă în România

Medicina dentară din România a primit doar 0,33% din din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate în 2020, deşi incidenţa cariilor dentare este de 99%, a declarat vicepreşedintele CNAS Adela Cojanu la primul eveniment dedicat industriei de stomatologie organizat de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED). Studiile arată că aproape jumătate din populaţia României nu merge nici acum la medicul stomatolog, principalele cauze fiind neimplicarea autorităţilor în ceea ce priveşte educarea pacienţilor cu privire la importanţa igienei dentare, dar şi lipsa banilor, a subliniat Cristian Hotoboc, preşedintele PALMED, în timp de medicul Ionuţ Leahu susţine că peste 70% din pacienţi spun că nu au probleme dentare, ceea ce e imposibil, şi vin prea târziu la stomatolog sau deloc.

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), organizaţie ce sprijină furnizorii privaţi de servicii medicale din România şi dreptul pacienţilor la servicii medicale de calitate, a organizat primul eveniment dedicat industriei de stomatologie, Forum PALMED – Viitorul medicinei dentare din România. Provocări şi perspective, tema fiind necesitatea existenţei unui dialog deschis şi eficient între actorii principali din domeniul medicinei dentare, autorităţi şi specialişti, cu scopul dezvoltării unei relaţii de parteneriat între sectorul public şi privat şi găsirii de soluţii la provocările cu care se confruntă, în prezent, stomatologia din ţara noastră.

Printre cei peste 70 de participanţi s-au numărat Andra Migiu – secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Adela Cojan – vicepreşedinte Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Sas, preşedintele Colegiului Pacienţilor, reprezentanţi ai centrelor universitare de specialitate, dar şi ai cabinetelor private de stomatologie din România, fiind reprezentate DENT ESTET Group, Reţeaua Clinicile Dr. Leahu, clinicile Profesor Dr. Barbu şi Nord Vest Dental, din Bucureşti, dar şi numeroase alte clinici stomatologice din Iaşi, Braşov, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Tulcea şi Buzău.

„Ne concentrăm acum pe dezvoltarea rapidă a diviziei de stomatologie a patronatului, datorită nevoii de protejare a drepturilor pacienţilor – de informare şi liberă alegere a tratamentului şi instituţiei medicale în special. Din păcate, studiile arată că aproape jumătate din populaţia României nu merge nici acum la medicul stomatolog, principalele cauze fiind neimplicarea autorităţilor în ceea ce priveşte educarea pacienţilor cu privire la importanţa igienei dentare, dar şi lipsa banilor. Din acest motiv, ne propunem să impulsionăm Statul să crească substanţial sumele alocate pentru serviciile de medicină dentară, mai ales că industria noastră privată pune la dispoziţia pacienţilor cele mai avansate tratamente”, a declarat Cristian Hotoboc, preşedintele PALMED.

Medicina dentară din România a primit doar 0,33% din bugetul alocat asistenţei medicale în 2020, deşi incidenţa cariilor dentare este de 99%

Medicina dentară continuă să fie Cenuşăreasa asistenţei medicale din România din punct de vedere al finanţării, a declarat Adela Cojan, vicepreşedinte CNAS, prezentă la eveniment.

„Anul trecut, din total cheltuieli pentru asistenţa medicală în România, din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, medicina dentară a reprezentat doar 0,33%, în condiţiile în care suntem pe ultimul loc în Europa la incidenţa cariilor dentare – 99%. Prioritatea de finanţare trebuie să reprezinte prevenţia, drept pentru care am înaintat către Ministerul Finanţelor Publice o solicitare de suplimentare a bugetului pentru categoria 6-12 ani în acest sens. Asta, deşi finanţarea sectorului sanitar nu depăşeşte 5,2% din PIB în România, faţă de media europeană, care e cuprinsă între 9-11%.”, a precizat Adela Cojan.

„De asemenea, am observat o disproporţie a repartizării contractelor de furnizare de servicii, din totalul de 4402 de contracte încheiate cu stomatologii din ţară, doar 26% îşi desfăşoară activitatea in mediul rural, în condiţiile în care suntem ţara din Europa cu cel mai mare grad de ruralizare”, a mai declarat vicepreşedinta CNAS.

Apel la unitate pe o piaţă de stomatologie fragmentată

În România, numărul cabinetelor stomatologice se ridică la 15.650, de patru ori mai multe decât în anul 2000, din care 95% sunt private, potrivit INS. De altfel, piaţa privată de stomatologie este estimată la 2,1 miliarde de lei în 2020, aproape de 15 ori mai mare faţă de 2018, creşterea datorându-se, în principal, proceselor de digitalizare a industriei dentare moderne, arată datele prezentate la primul forum PALMED pentru stomatologie.

PALMED şi-a propus să susţină astfel şi industria de stomatologie, atât cabinetele individuale, clinicile şi reţelele de stomatologie, cât şi furnizorii medicali şi a lansat un apel la crearea unei organizaţii puternice care să lupte pentru drepturile pacienţilor, dar şi ale principalilor actori din medicina dentară privată.

„Doar astfel vom putea reprezenta împreună pacienţii, fiind vocea acestora în faţa Statului atunci când pacientul nu primeşte ceea ce are nevoie. Este pentru prima dată când liderii industriei se aşază la aceeaşi masă pentru a susţine împreună interesele pacientului. Prin această divizie de stomatologie vom colabora cu Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor şi alte autorităţi responsabile pentru bunele practici, şi pentru dezvoltarea sustenabilă a industriei, susţinute deocamdată exclusiv din resurse private„, a precizat, la rândul său, Cristian Taban, director executiv DENT ESTET Group.

Sănătatea dentară, o problemă gravă în România: jumătate dintre români nu merg la dentist

Cel mai recent studiu Kantar, care analizează dinamica datelor pe ultimii trei ani, arată că jumătate dintre români nu merg la dentist, iar o treime nu-şi duc nici copiii la medicul stomatolog, deşi recomandările specialiştilor indică faptul că prima vizită la dentist trebuie să aibă loc la cel puţin 6 luni de la apariţia primului dinte.

Dr. Ionuţ Leahu, fondator Reţeaua Clinicile Dr. Leahu: „Am văzut că peste 70% din pacienţi spun că nu au probleme dentare, ceea ce e imposibil, şi vin prea târziu la stomatolog sau deloc. E nevoie de întreaga industrie, dar şi de susţinerea statului pentru a aduce pacientul la dentist. Am răspuns invitaţiei PALMED de a ne alătura acestui proiect ambiţios, alături de ceilalţi colegi din industrie, tocmai pentru a impulsiona consolidarea acesteia şi pentru a găsi împreună soluţii de a creşte accesul la servicii de calitate pentru toţi pacienţii din România, care suferă de pe urma subfinanţării cronice a sistemului. Stomatologia e cea mai dezbinată ramură a medicinii, nu doar la noi, ci în toată lumea.”

Forumul PALMED – un apel la dialog eficient şi uniune în beneficiul pacienţilor din România

Reprezentanţii clinicilor dentare private înscrise în PALMED vor lansa în urma acestor evenimente o platformă naţională care va cuprinde acţiuni concrete necesare asigurării unei bune sănătăţi dentare a românilor pe termen lung. Printre aceste acţiuni se numără:

  • dublarea bugetului CNAS pentru serviciile medicale stomatologice
  • creşterea numărului de membri PALMED din domeniul medicinei dentare din România
  • iniţierea de campanii de informare naţională cu mesaje de interes public, privind importanţa igienei dentare în asigurarea unei bune sănătăţi dentare, cu efecte asupra sănătăţii generale a populaţiei
  • susţinerea drepturilor medicilor de a-şi informa pacienţii, dar şi a drepturilor pacienţilor de a fi informaţi, de a avea acces la servicii stomatologice de calitate şi de a-şi alege furnizorul de servicii medicale.

În prezent, nouă clinici stomatologice sunt afiliate PALMED, acestea însumând afaceri de 158 de milioane de lei, adică 7,5% din totalul pieţei de stomatologie.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.