Sănătatea populației din munții Orăștiei, evaluată de specialiști

Sănătatea populației din munții Orăștiei va fi evaluată de medici specialiști. Este un eveniment care va avea loc în premieră națională. Asociația pentru Anestezie și Terapie Intensivă „Aurel Mogoșeanu” – Timișoara, condusă de prof. dr. Dorel Săndesc, organizează, în premieră națională, la Costești, în comuna hunedorean Orăștioara de Sus, în data de 21 august, un nou Proiect de voluntariat complex, ce implică o parte medicală-educațională și una culturală.

Medicii specialiști de la Centrul Universitar din Timișoara, alături de medici de la Spitalul municipal din Orăștie, vin în sprijinul locuitorilor din zonele de munte. Aceștia vor oferi consultații, analize de laborator, și diferite tipuri de ecografii persoanelor care vor să li se evalueze starea de sănătate.

Totul se realizează în mod gratuit. În cadrul campaniei, persoanele care doresc să se imunizeze împotriva noului coronavirus vor avea posibilitatea de a se vaccina la centrul amenajat în acest sens.

Vaccinarea se va desfășura în „Caravana Vaccinării”, special amenajată și acreditată, oferită Asociației de Compania PROFI, cu ajutorul personalului medical din cadrul DSP Hunedoara. De asemenea, tot în cadrul proiectului vor fi susținute mini-cursuri de educație sanitară a populației (acordarea primului ajutor, tehnici de auto-controlare de către femei a sânilor pentru depistarea precoce a unor leziuni, etc.).

Proiectul include și o parte culturală. Caravana cinematografică ,,ROD-Zilele recoltei cinematografice’’, este un proiect al Asociației DocuMentor, prin care se vor difuza o serie de filme documentare și artistice.

S-a propus ca activitățile medicale să se desfășoare în locația Taberei școlare de la Costești, unde s-au organizat și edițiile anterioare ale caravanelor, iar proiecția de filme să se facă în aer liber, în zona scenei din proximitatea râului Costești, cu respectarea reglementărilor în vigoare pentru prevenirea transmisiei infecției cu Covid-19.

Activitățile medicale se vor desfășura între orele 8:30-16:30; Persoanele care doresc să facă analize de laborator trebuie să se prezinte la Tabăra Costești în intervalul orar 8:15 – 9:15 pentru recoltare, fără să mănânce înainte.

În plus, cei care se deplasează la consul trebuie să aibă asupra lor un act de identitate (buletin, carte de identitate) și documentele medicale pe care le are de la consulturi sau internări anterioare.

Caravana cinematografică va începe difuzarea de filme începând cu ora 20:30.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *