Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Brad va avea salină artificială

Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Brad va avea salină artificială. Consilierii județeni au adoptat proiectul de hotărâre privind aprobarea Notei conceptuale și a Temei de proiectare pentru obiectivul de investiții „Construire și dotare salină artificială la Sanatoriul de Pneumoftiziolgie Brad”.

Sanatoriul de Pneumoftiziologie tratează cu precărere bolnavi cronici cu afecțiuni pulmonare, care necesită program de îngrijire medicală specializată și de lungă durată.

”0 procedură alternativă și complementară de prevenire și tratament pentru diversele afecțiuni respiratorii, cu rezultate semnificative asupra stării de sănătate a pacienților este salinoterapia. Aerosolii salini sunt micro particule care sunt inhalați pe nas și pe gură de către pacient și care ajung în căile respiratorii superioare(cavitatea bucală, cavitățile nazale și faringe) sau cele inferioare (laringe, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare), unde dezinfectează mucoasele, elimină toxinele, refac elasticitatea membranelor celulelor și reduc microorganismele iritante. Efectul salin include și activarea mișcării ciliare( mişcarea cililor vibratili de la nivelul celulelor epiteliale respiratorii), care ajută la mobilizarea mai ușoară a secretiilor. La acest moment Sanatoriul nu dispune de o astfel de dotare, aceasta fiind absolut necesară în abordarea cazuisticii medicale a pacienților”, arată CJ Hunedoara.

Totodată, necesitatea construirii și dotării unei saline artificiale la nivelul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad rezultă și din analiza indicatorilor de morbiditate specializată, funcție de categoria majoră de risc, furnizați de Școala Națională de Sănătate Publică Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, indicatori aferenți serviciilor medicale spitalicești, furnizate de toate unitățile sanitare publice din județul Hunedoara în anul 2021. Boala sistemului respirator este o realitate a județului Hunedoara, categoria majoră de diagnostic CIYID 04 — Boli și tulburări ale sistemului respirator, regăsindu-se pe primul loc în analiza SNSPMPDS, cu un procent de 20,77o/ din totalul pacienților tratați în spitalele publice din județ în anul 2021,

Prin realizarea obiectivului de investiții propus, se asigură un spectru mai larg de proceduri medicale oferite de către Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad. Totodată, va crește calitatea actului medical prin aplicarea terapiei cu aerosoli salini uscați, terapie complementară ca și tratament natural adjuvant, în totalitate natural și fără efecte adverse.

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *