Sângele – picătură de viață

Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge se marchează, astăzi, în întreaga lume. Sunt picături care pot face diferența între viață și moarte. Mii de persoane, din întreaga țară, au nevoie disperată de transfuzii sangvine.

În tot acest timp, numărul donatorilor este destul de redus. În județul Hunedoara, în primul trimestru al acestui an, au fost înregistrați 1.834 de donatori din care 15.2% cu Rh negativ. Din anul 2015, numărul donatorilor de sânge din județ a scăzut. Dacă în anul 2015 au fost înregistrați 6.200 de donatori, în anul 2016 a ajuns la 5.727.

Cel mai mic număr de donatori de sânge s-a înregistrat anul trecut. 5.487 de hunedoreni au trecut pragul centrelor ed tranfuzii.

Pot dona persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă. Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *