Șapte decenii de învățământ superior

Universitatea din Petroșani aniversează 70 de ani de existență. În cele șapte decenii au fost pregătiți aproape 50.000 de studenți. Doar câteva universități se pot mândri cu o asemenea descendență atestată prin decretul domnitorului A.I. Cuza din 1864 de înființare a „Școalei de Ponți și Șosele, Mine și Arhitectură”.

“În 1948 s-a înființat, la Petroșani, Institutul Cărbunelui și de atunci au început să se pregătească specialiști cu studii superioare în Petroșani, urmând ca în 1957 tot ceea ce însemna învățământul superior minier să se reunească la Petroșani, și cel de la București, Timișoara, Brad. În acest an aniversăm 70 de ani de învățământ superior minier la Petroșani și mai aniversăm 150 de ani de minerit industrial în Valea Jiului”,  a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității Petroșani.

Conducerea Universității din Petroșani va marca cei 70 de ani de existență printr-un eveniment special. Vor fi tipărite medalii, dar și o monografie care va cuprinde numele tuturor absolvenților instituției de învățământ superior din Valea Jiului. Dacă la început, studenții erau pregătiți în domeniul minier, acum la Universitatea din Petroșani funcționează trei facultăți, care înglobează 24 de specializări la licență.

“Am pornit de la tradiția minieră și a mers pe două facultăți, Facultatea de Inginerie Minieră și Facultatea Mașini și Instalații Miniere, iar după 1989 – 1990 Universitatea s-a diversificat. În anul 1993 s-a înființat Facultatea de Științe, iar cele două facultăți au început să aibă din ce în ce mai multe specializări, ajungând să avem 24 de specializări la licență, 18 domenii de master și 5 domenii de doctorat. Tendința noastră este de a ne adapta specializările și conținutul programelor la studii la cerințele pieței forței de muncă și de aceea învățământul modern înseamnă colaborarea cu beneficiarii, cu firmele, cu marile corporații, cu instituțiile publice”,  a mai precizat rectorul Universității din Petroșani.

Peste 50 de mii de absolvenți au fost pregătiți în cei 70 de ani de existență. Universitatea din Petroșani își asumă misiunea de a pregăti specialiști în diferite domenii tehnice, economice și sociale, capabili de a utiliza cunoștințe științifice, tehnice și cultural-umaniste valoroase, de a contribui la progresul tehnologic, economic și social-cultural al societății românești și al lumii contemporane.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *