Sărbătoarea credinței la Prislop. 35 de ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Arsenie Boca
Mii de pelerini din întreaga țară au ajuns și în acest an la Mănăstirea Prislop, la 35 de ani de la plecarea din această lume a Părintelui Arsenie Boca, cel numit ”Sfântul Ardealului”. Oamenii au venit să caute mângâiere sufletească, să se reculeagă la mormântul său și să-i ceară ajutorul în rugăciuni. Cu toții cred că Părintele Arsenie își împlinește lucrarea de mijlocire înaintea lui Dumnezeu. Mulți dintre cei care vin aici aduc cu ei rugăminți de suflet și au speranța că Părintele le va împlini și îi va ajuta sau feri de necazuri.
Mulţimea de pelerini care copleşesc mănăstirea este considerat de mulți încă un semn de la Dumnezeu că poporul simte puterea şi minunile Părintelui Arsenie. „Mereu venim aici, pentru că îl considerăm Sfântul Ardealului și ne bucurăm că va fi canonizat, cred că asta și-a dorit și dânsul”, povestește o femeia venită din zona Făgăraș. „Am venit să ne rugăm pentru sănătate, a noastră și a copiilor, noi suntem credincioși ortodocși și venim aici aproape în fiecare an, la ziua înmormântării sale.”
O mare mulțime de preoți, călugări și mireni au ajuns la Prislop în acest an cu atât mai mult cu cât a fost un prilej special: este prima comemorare de când Sinodul Bisericii Ortodoxe a luat decizia canonizării și trecerea în rândul Sfinților a Părintelui Arsenie. Coloanele de mașini, microbuze și autocare s-au întins pe kilometri întregi de-o parte și alta a drumului către lăcașul monahal și a fost nevoie de mai multe echipaje de poliție pentru a fluidiza traficul.
Mai multe înalte fețe bisericești printre care Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Nestor au oficiat joi slujba de pomenire pentru Părintele Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop. După slujba Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba Parastasului. La final, s-a ținut o slujbă de pomenire la mormântul marelui duhovnic al ortodoxiei româneşti.
Părintele Arsenie Boca a trecut la cele veșnice în data de 28 noiembrie 1989 și, potrivit dorinței sale, a fost înmormântat la Prislop. De atunci, mormântul său a devenit un adevărat loc de pelerinaj pentru toți cei care l-au cunoscut și cei care îl preţuiesc. Arsenie Boca este considerat de unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea.
Episcopia Devei și Hunedoarei a anunțat în luna septembrie a anului 2019, aprobarea documentației necesare pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca întocmite de Comisia specială teologică a Mitropoliei Ardealului. La mijlocul lunii iulie anul acesta, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis aprobarea canonizărilor pentru 16 sfinţi români, printre care și Părintele protosinghel Arsenie Boca, cu titulatura „Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop”, cu cinstire în ziua de 28 noiembrie.
Arsenie Boca s-a născut în 1910 în comuna Vața de Jos, cu numele de botez Zian Vălean. A fost părinte, teolog şi pictor de biserici, a slujit la Mănăstirile Sâmbăta de Sus şi Prislop. În ultimele două decenii, milioane de pelerini s-au perindat pe la mormântul său de la Mânăstirea Prislop.
Laura OANA