Școala românească agresată din nou de prostie și hoție

Zeci de ani la rând, ziua începutului de an școlar, zi de mare bucurie, cu mare încărcătură emoţională pentru orice elev, părinte sau bunic, a fost pentru mine ocazia specială să fiu mândră de ce am realizat împletindu-mi viața cu școala, ca elevă, ca studentă, ca profesoară, ca mamă, ca antreprenor și ca politician!

Dar a venit ziua serbării de deschidere a anului școlar, din septembrie 2015… Participam la eveniment, la Școala Generală nr. 7 din Hunedoara, în cel de-al cincizecilea an al existenței ei. Este școala în care îmi crescuseră aripile să zbor în lume… Este școala în care, timp de opt ani de zile, mă construisem (de fapt, fusesem construită!) cu temeinicie, ca om întreg la minte și la suflet, cu principii pe care le-am respectat toată viața, cu știință de carte care m-a ținut în topul tuturor competițiilor la care am participat vreodată. Eram, așadar, demnitar român, în prima zi de școală, la ACEA școală!

La câteva minute după ce am ajuns, o informație, strecurată de una dintre învățătoarele de la clasa întâi, a prăbușit cerul peste mine: “bobocii” nu aveau abecedare! Abecedarele nu fuseseră încă tipărite! Așa ceva nu se mai întâmplase în cincizeci de ani de funcționare a școlii! Brusc, am simțit un nod de lacrimi în gât. De furie, de revoltă, de neputință, de rușine… Nu mi-a reproșat nimeni nimic. Tehnic, nici nu aveau motive s-o facă. Dar mi-a fost atât de rușine!

Sunt sigură că, atâta vreme cât voi trăi, primul lucru care-mi va veni în minte în ziua în care începe școala va fi trăirea cu sentimente rele amestecate, din acea zi. Nu mă vor ajuta niciuna dintre amintirile mele de dinainte sau de după septembrie 2015! Nu vor putea să mă vindece de această amintire nici cele câteva realizări legislative privind educația, nici faptul că mă aflu, încă din primul an de mandat, în centrul promovării învățământului dual sau al campaniei „Să trimitem copiii la școală!”, susținută din resurse financiare proprii… Nu va conta nici realitatea că nu întreg Parlamentul construiește politicile publice care schilodesc învățământul, ci majoritatea politică din Parlament, majoritate care susține și Guvernul vinovat de incompetență, că eu sunt parlamentar aflat în opoziție…

Se vede treaba că eu n-am fost construită (la Școala 7, din Hunedoara, unde altundeva?!) să găsesc cu ușurință motive care mă scuză, în ochii mei, că n-am putut să fac relele să dispară…

Au trecut încă patru ani, ani în care lipsa manualelor școlare la începutul anului școlar a devenit o stare de “normalitate”, în sistemul de educație gestionat de PSD-ALDE. Lucrurile au mers din rău în mai rău, incertitudinea examenelor de susținut pe parcursul ciclurilor școlare s-a extins până și asupra datei la care începe anul școlar! Copiii vor începe școala, în continuare, tot în scoli neautorizate, WC-urile din fundul curții și lipsa apei curente periclitează, în continuare, sănătatea multor elevi, dascălii au rămas cu salarii mult mai mici decât cele ale pupilelor de partid din administrație!

Iar în aceste condiții, prim-ministra Dăncilă anunță senină, la recenta rectificare bugetară, că au tăiat de la “educație” un miliard de lei, iar după două săptămîni “se cere” președintă de țară!

Ai nevoie de mult tupeu să declari că banii rectificați în minus la “educație” au fost alocați “în plus” prin legea bugetului! Un miliard de lei care ar fi putut să mai rezolve din problemele uriașe ale elevilor au dispărut, “dintr-un condei” de ministru pesedist! Guvernanții par să-și fi făcut un țel ca, în viitor, nimeni să nu depășească nivelul intelectual și de educație al doamnei Dăncilă, pe care, de altfel, ne-o propun ca președinte de țară, în dispreț față de tot ceea ce înseamnă valoare intelectuală în România!

Cum să ai seninătatea să accepți, și îndrăzneala să lauzi, așa cum face PSD, un sistem de educație care, pentru unul din cinci copii, este inaccesibil și în care patru din 10 școlari  devin analfabeți funcțional?!

PNL nu acceptă ca acesta să fie viitorul învățământului românesc, iar românii nu vor accepta ca generațiile viitoare să fie alcătuite din dăncile și dăncili!

În sfârșit… la nivel personal, știu precis că nu voi putea să uit sau să iert vreodată faptul că PSD mi-a furat, din nepricepere sau din ticăloșie, bucuria începutului de an școlar!

Iar revanșa mea, revanșa noastră, a liberalilor, va veni în momentul în care românii îi vor trimite la groapa de gunoi a istoriei pe politicienii care au făcut praf învățământul românesc, pentru ca noi, liberalii, să putem apoi face, din România educată, baza renașterii economice, sociale, morale a țării!

În așteptarea unor vremuri mai bune care sunt sigură că vor veni, cu ajutorul votului cetățenilor din scrutinele electorale imediat următoare, vă îndemn, dragii mei hunedoreni, să faceți toate eforturile necesare să trimiteți copiii la școală și să-i vegheați, mai apoi, pe tot parcursul ciclurilor școlare!

 

Elenonora-Carmen HĂRĂU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.