Școlile din Petroșani nu au scris proiecte pentru dotarea cu echipamente. Primarul dă ultimatum!

O situație ciudată a ieșit la iveală după ce Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, a avut o întâlnire cu directorii unităților de învățământ de pe raza localității. Școlile pot accesa bani europeni pentru dotarea cu echipamente de lucru moderne, dar și cu alte materiale necesare în această perioadă de criză sanitară. Numai că după întâlnirea cu directorii de școli, primarul din Petroșani a constatat că astfel de proiecte pentru accesarea banilor europeni au fost realizate doar la două unități de învățământ.

„Acum o lună și jumătate eu am trimis adresele către toate școlile, legat de cele două axe de finanțare pe fonduri europene pentru școli. Pe POIM puteam să scriem proiecte și obțineau bani pentru dezinfectanți, nebulizatoare, măști, combinezoane. Toate materialele acestea de protecție. Pe cealaltă axă, pe Programul Operațional Competitivitate, puteau să scrie proiecte prin care să doteze școala cu laptop-uri, tablete, camere web, table smart, toată această infrastructură IT necesară în pandemie sau necesară unui proces de învățământ cât mai tehnologizat și modern. Le-am trimis această adresă tuturor directorilor repet acum o lună și jumătate. Din păcate cred că doar 2 școli, Teoreticul și probabil Școala 7, care am înțeles că astăzi nu a putut să vină, restul nu au făcut încă mare lucru”, a declarat Tiberiu Iacob – Ridzi.

Până în data de 15 ianuarie 2021 pot fi depuse proiectele, iar finanțarea se alocă pe principiul „primul venit, primul servit”.

„Am dat posibilitatea școlilor să facă singure aceste proiecte, nu să le scrie primăria, nu să intervenim noi, pentru că ei știu cel mai bine de ceea ce au nevoie. Din păcate, astăzi situația nu este bună din acest punct de vedere. Termenul limită este 15 ianuarie, dar regula la aceste proiecte este primul venit, primul servit. Cu cât scrii mai repede și depui, cu atât ai șansă mai mare să câștigi finanțarea. Fondurile acestea nu sunt nelimitate. Dacă nu au bani de consultanță, i-am rugat să ne spună, să facem virări între capitole, astfel încât să își ia firmă de consultanță și să scrie cât mai repede aceste proiecte. Este o chestiune foarte serioasă. Nu poți să dai cu piciorul la o asemenea oportunitate”, a mai spus edilul din Petroșani. 

Săptămâna viitoare este programată o nouă întâlnire cu reprezentanții unităților de învățământ.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *