Şedinţa în care urma să se voteze moţiunea de cenzură împotria Guvernului Orban, închisă din lipsă de cvorum

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, după ce şedinţa în care urma să se dezbată moţiunea de cenzură a fost închisă din lipsă de cvorum, că ceea ce s-a întâmplat este ”extrem de benefic pentru România”. Premierul a mulţumit partidelor care au susţinut Guvernul şi nu au participat la dezbatrea moţiunii. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat, luni, după încheierea şedinţei în care nu s-a ajuns la votul moţiunii de cenzură din lipsă de cvorum că PSD va lua ”o decizie politică” în următoarele zile în legătură cu această temă şi va veni cu precizări. ”În acest moment, PSD nu are 233 de voturi”, a afirmat Ciolacu. Şedinţa în care urma să se dezbată moţiunea de cenzură a fost închisă din lipsă de cvorum, fiind prezenţi doar 226 de parlamentari, în condiţiile în care era necesară prezenţa a 233. Grupurile parlamentare ale USR şi PNL au părăsit sala, reprezentanţii UDMR au anunţat că, dacă se va întruni cvorumul, se vor abţine de la vot. Parlamentarii PMP anunţaseră deja că nu votează.

Întrebat dacă Guvernul va sesiza Curtea Constituţională, în cazul în care PSD va decide să programeze votul moţiunii de cenzură în sesiunea ordinară a Parlamentului, deşi a fost depusă în sesiunea extraordinară, Orban a afirmat: ”Eu nu pot să cred că pot să facă aşa ceva, dar, dacă vor face, în mod evident, vom sesiza, pentru că putem accepta această bătaie de joc la adresa unui instrument democratic într-o societate  – care este moţiunea de cenzură şi care este modalitatea Parlamentului să cenzureze activitatea Guvernului. NU poţi să te joci cu moţiunile de cenzură, să faci moţiune când vreim când ţi se năzare, fără niciun fel de reguli. Dacă vor să fie în cadrul constituţional, e o sesiune nouă, pot să depună o nouă moţiune”.

Premierul a afirmat că social-democraţii ”au făcut tot posibilul să aducă oamenii la vot, nu au reuşit pentru că moţiunea lor nu are logică”.

”Considerăm că ceea ce s-a întâmplat astăzi este extrem de benefic pentru România. Guvernul trecut trebuie să facă faţă unor provocări imediate şi trebuie să aibă cpacitatea deplină de exerciţiu”, a afirmat premierul.

Acesta a mulţumit partidelor care au susţinut Guvernul.

”Vreau să le mulţumesc formaţiunilor politice care au fost alături de noi, ne-au împărtăţit punctul de vedere, şi anume că moţiunea este în afara Constituţiei – USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor. Vreau să le mulţumesc şi parlamentarilor neafiliaţi care au înţeles că România are nevoie de Guvern şi nu au sprjinit aventura politică a PSD”, a mai declarat Orban.

Premierul susţine că şi dacă erau prezenţi toţi parlamentarii PSD nu s-ar fi întrunit cvorumul.

”Aici a existat o majoritate care ne-a sprijinit şi a înţeles că România are nevoie de Guvern”, a mai afirmat premierul.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *