IPJ Hunedoara: În primul semestru s-au înregistrat 47 de accidente grave și au decedat 17 persoane

Față de aceeași perioadă a anului 2022, numărul accidentelor grave, a persoanelor decedate și rănite grav, a scăzut, se arată într-o analiză făcută de Serviciul Rutier, din cadrul Inspectoratul Județean de Poliție Hunedoara.

Pentru reducerea gradului de victimizare a populației prin accidente rutiere și pentru menținerea unui climat de siguranță rutieră pe drumurile deschise circulației publice din județul Hunedoara în perioada 21-27 august 2023, polițiști Serviciului Rutier au intensificat activitățile de control, pe principalele artere rutiere. Activitățile polițiștilor au urmărit reducerea numărului de accidente rutiere, prin prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere grave.
Potrivit unei analize a Serviciului Rutier Hunedoara, în perioada 01 ianuarie – 23 august 2023, la nivelul județului s-au înregistrat 47 de accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 17 de persoane și rănirea gravă a altor 32.
Comparativ cu situația înregistrată în aceeași perioadă a anului 2022, se constată scăderea numărului de accidentelor grave (-6), a numărului persoanelor decedate (-2), respectiv a numărului persoanelor rănite grav (-11).
Analiza efectuată la nivelul Serviciului Rutier, relevă principalele 4 cauze generatoare de accidente rutiere grave, ca fiind:
1. Viteza sub cele două forme(neadaptată/nelegală);
2. Neacordarea priorității vehiculelor;
3. Indisciplina pietonilor;
4. Indisciplina bicicliștilor.

În primele 7 luni ale acestui an, polițiștii au organizat 617 acțiuni în teren, iar pentru neregulile constatate au aplicat peste 18.790 de sancțiuni contravenționale .
De asemenea, au fost reținute 1626 permise de conducere, pentru săvârșirea unor fapte contravenționale/penale, au fost retrase pentru defecțiuni tehnice/lipsă inspecție tehnică periodică ori lipsă asigurare obligatorie de răspundere civilă auto 669 certificate de înmatriculare și au fost constatate 287 de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, dintre care: 126 de infracțiuni de conducere a unui autovehicul de către persoane având în sânge o alcoolemie peste limita admisă, ori refuz de recoltare probe biologice și 11 infracțiuni de conducere a unui autovehicul de către persoane aflate sub influența unor substanțe psihoactive.
De asemenea, în perioada 21 – 27 august 2023, la nivelul județului Hunedoara s-au înregistrat 4 accidente grave de circulație, soldate cu rănirea gravă a 4 persoane .
În cadrul activităților întreprinse în teren, în perioada 21-27 august 2023, polițiștii au aplicat: 330 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului de viteză legal stabilit, 98 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, 23 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regulilor de circulație de către bicicliști, 16 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regulilor privind depășirea autovehiculelor și 11 sancțiuni contravenționale pentru conducerea unui autovehicul de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice.
De asemenea, în cursul săptămâni trecute au fost reținute pentru săvârșirea unor fapte contravenționale/penale 79 de permise de conducere, au fost retrase pentru defecțiuni tehnice/lipsă inspecție tehnică periodică ori lipsă asigurare obligatori de răspundere civilă auto 30 de certificate de înmatriculare și au fost constatate 12 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, din care:
5 infracțiuni de conducere a unui autovehicul de către persoane având în sânge o alcoolemie peste limita admisă, ori refuz de recoltare probe biologice și două infracțiuni de conducere a unui autovehicul de către persoane aflate sub influența unor substanțe psihoactive.
Polițiștii vor continua activitățile preventive pe toate arterele de circulație importante aflate pe raza județului Hunedoara, având ca scop combaterea principalelor cauze generatoare de accidente de circulație și asigurarea unui climat de siguranță rutieră.

Recomandări preventive pentru un trafic rutier în siguranţă:
Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, poliţiştii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze cu privire la condițiile meteo și la tronsoanele de drum pe care le vor parcurge. Conduceți cu prudență, măriți distanţa de siguranţă în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.
În condiţiile unui trafic aglomerat, condiţiile meteo nefavorabile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.
Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceţi, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.
Pietonii sunt rugaţi să îşi ia toate măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *