Siguranţa cetăţeanului – o prioritate pentru poliţiştii hunedoreni. Măsuri ferme şi eficiente pentru menţinerea unui număr redus de infracţiuni stradale  

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, în cooperare cu reprezentanţii celorlalte instituţii de aplicare a legii, au intensificat activităţile pe linie de ordine şi siguranţă publică, în vederea menţinerii la un nivel redus a numărului de infracţiuni stradale (comise în spaţiul public).

În urma analizării permanente a evoluţiei criminalităţii stradale, au fost calibrate forţele de intervenţie din teren şi au fost stabilite itinerarii de patrulare în mediile cu risc criminogen, astfel încât să poată fi prevenite principalele genuri de infracţiuni stradale (contra persoanei şi contra patrimoniului, respectiv: furturi, tâlhării, loviri etc.) atât în mediul urban, cât și în mediul  rural.

În cursul lunii octombrie 2017, poliţiştii hunedoreni au fost solicitaţi de populaţie să intervină în peste 1000 de cazuri, ca urmare a apelării numărului unic de urgenţă 112, în majoritatea cazurilor intervenţia realizându-se într-un interval scurt, în mai puţin de 10 minute (respectiv în 961 de cazuri).

De asemenea, în luna octombrie a.c., la nivelul judeţului Hunedoara, poliţiştii au realizat atât activităţi cu caracter preventiv, cât şi cu caracter reactiv, de constatare a unor infracţiuni şi de identificare a autorilor, Astfel, au avut loc: peste 190 de razii şi acţiuni cu efective mărite şi peste 500 de controale. Ca urmare a acestor activităţi, poliţiştii hunedoreni din cadrul structurilor de ordine şi siguranţă publică au aplicat peste 750 de sancţiuni contravenţionale în baza Legii nr. 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice şi 19 sancţiuni contravenţionale în baza Legii 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

Scopul acestor acţiuni  a fost acela de a asigura cetăţenilor un climat de ordine şi siguranţă publică adecvat, în care să primeze respectarea legii şi sancţionarea promptă a oricăror încălcări ale normelor legale în vigoare.

În privinţa identificării autorilor, în toate cazurile de infracţiuni sesizate cu „A.N.” (autor neidentificat), poliţiştii întreprind activităţi de cercetare şi investigare, sub coordonarea procurorilor, în vederea identificării autorilor diferitelor infracţiuni şi a tragerii acestora la răspundere penală.

În cursul lunii anterioare, ca urmare a activităților investigative şi de cercetare penală, 6 persoane bănuite de comiterea unor infracţiuni au fost reţinute pentru 24 de ore, faţă de 8 a fost dispusă măsura arestului preventiv, faţă de o persoană a fost dispusă măsura preventivă a arestului la domiciliu, în timp ce alte 5 au fost plasate sub control judiciar. Prezenţa activă a polițiștilor în zona de competență  s-a materializat, în 79 dintre cazuri, în prinderea autorilor unor infracţiuni în fragrant delict, ceea ce a condus la stoparea activităţi infracţionale a celor în cauză.

Acțiunile poliţiştilor au condus la o scădere a infracțiunilor stradale sesizate în luna octombrie 2017 cu 32,4%, faţă de luna  octombrie a anului trecut.

De remarcat faptul că, în luna octombrie 2017, nu au fost înregistrate infracțiuni stradale grave (omor, viol, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte), fapt ce se datorează şi prezenţei poliţiştilor în stradă.

 

Biroul de presă – IPJ Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.