Siguranţa rutieră, în atenţia poliţiştilor hunedoreni

Element important al siguranţei stradale, siguranţa rutieră reprezintă o prioritate pentru poliţiştii hunedoreni. În contextul necesității atingerii obiectivului general asumat de statele membre ale Uniunii Europene, acela de reducere cu 50% a mortalităţii din accidente rutiere în perioada 2010 – 2020, la nivelul judeţului Hunedoara, poliţiştii rutieri şi-au concentrat atenţia pe realizarea unor activităţi punctuale, de prevenire şi combatere a cauzelor generatoare de evenimente rutiere grave (dintre care amintim: viteza, traversarea neregulamentară a străzii de către pietoni, neacordarea priorităţii de trecere pietonilor sau altor autovehicule, conducerea de autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice etc.).

Scopul acţiunilor poliţiştilor rutieri în trafic îl reprezintă, în esenţă, reducerea numărului de evenimente rutiere grave şi, implicit, salvarea de vieţi.

Pentru realizarea acestui deziderat, în perioada 06.11.2017-12.11.2017, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au desfășurat la nivelul întregului județ o acțiune pe linia depistării și sancționării abaterilor săvârşite de către pietoni, traversarea neregulamentară a străzii de către această categorie de participanţi la trafic constituind una dintre cauzele producerii unui număr important de evenimente rutiere grave. În cadrul acestor acţiuni au fost aplicate 735 de sancţiuni contravenționale, din care 314 de amenzi au fost aplicate pietonilor pentru traversarea  prin locuri nepermise ori pentru deplasarea neregulamentară pe drumul public.

Tot în scopul reducerii riscului rutier şi a creşterii gardului de disciplină rutieră, în cursul lunii octombrie 2017, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au organizat 112 acțiuni preventiv-reactive, au constatat 56 de infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, au aplicat 3.814 de sancţiuni contravenţionale, pentru nerespectarea regulilor privind circulaţia pe drumurile publice, din care: 1254 de sancţiuni pentru nerespectarea regimului de viteză legal stabilit, 170 pentru nerespectarea regulilor de circulaţie de către pietoni, 45 pentru abateri săvârşite de biciclişti, 47 pentru nerespectarea regulilor privind efectuarea manevrei de depăşire, 50 de sancţiuni pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea drumului public prin locuri special amenajate precum şi vehiculelor care au acest drept şi  12 sancţiuni pentru conducerea autovehiculelor de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice.

Ziua de 14 noiembrie va fi dedicată combaterii neacordării priorităţii de trecere pietonilor. Pe parcursul întregii zile polițiștii vor desfășura activități şi pentru combaterea neacordării priorităţii de trecere vehiculelor.

Miercuri, 15 noiembrie a.c., acțiunile vor viza combaterea abaterilor săvârșite de pietoni. Cei care vor staționa sau se vor deplasa neregulamentar pe drumurile publice vor fi în vizorul polițiștilor.

Acțiunile de joi vizează  sancționarea celor care nu acordă prioritate de trecere pietonilor sau vehiculelor.

În perioada 17 – 19 noiembrie, acțiunile vor fi intensificate pentru depistarea celor care conduc cu viteză excesivă.

 

 

Biroul de presă – IPJ Hunedoara

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *