Sindicaliștii cer salvarea activelor viabile din cadrul CEH

Sindicaliștii din cadrul Sindicatului Muntele, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, solicită salvarea activelor viabile ale societății. Declarația acestora vine în contextul în care Ministerul Energiei a anunțat că ANAF urmează, în perioada imediat următoare, să demareze procedurile de executare silită a CEH pentru recuperarea ajutoarelor de stat ilegale.

”Ministerul trebuie să găsească soluții sau, până la urmă, să amâne executarea ANAF-ului că, până la urmă ANAF e tot al statului român. Iar soluții sunt. Soluțiile sunt cele de dare în plată a activelor viabile și de constituire a unei noi societăți. Noi am solicitat acest lucru la nivelul ministerului, având în vedere și scrisoarea de intenție a Consiliului Județean Hunedoara, care dorește preluarea Mintiei. Noi am spus că suntem de acord să se formeze o nouă societate, care să cuprindă cele patru mine, PrestServ și Termocentrala Paroșeni cu un grup în plus la Paroșeni, un grup de maxim 100 MW, care trebuie pus acolo neapărat. Ministerul, împreună cu Guvernul trebuiau să dea o hotărâre de Guvern care să creeze cadrul legal pentru darea în plată. Ea trebuia să fie dată până la sfârșitul lunii februarie. Este responsabilitatea Ministerului să găsească soluții”, a declarat Darius Cîmpean, președintele Sindicatului ”Muntele”.

În momentul de față o altă problemă majoră cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara vine din partea Comisiei Europene. Statul român trebuie să recupereze sumele acordate cu titlu de ajutor de stat. În urma verificărilor efectuate de europeni s-a constatat faptul că aceste ajutoare s-au acordat în mod ilegal. Tocmai de aceea, potrivit ministerului, ANAF urmează să înceapă executarea silită a CEH.

“ANAF prin Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili va proceda în cel mai scurt timp la aplicarea măsurilor de executare silită în vederea punerii în aplicare a deciziei CE de recuperare a ajutorului de stat ilegal”, arată Ministerul Energiei.

Întreg patrimonial CEH se află sub sechestrul ANAF sau gajat în favoarea Ministerului Finanțelor Publice pentru garantarea împrumuturilor acordate în temeiul prevederilor OUG nr. 115/2015, respectiv nr. 22/2015, garantarea celor trei credite contractate de la BEI, BCR și BRD pentru finanțarea investițiilor de mediu la SE Paroșeni, garantarea datoriilor restante la bugetul consolidat al statului.

 

Colaborator

 

 

Un comentariu la „Sindicaliștii cer salvarea activelor viabile din cadrul CEH

  • 11 martie 2019 la 20:08
    Permalink

    Sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.