Sindicaliştii din ANP anunţă declanşarea protestelor în faţa penitenciarelor, începând de vineri

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) anunţă declanşarea protestelor în faţa penitenciarelor, începând de vineri, cerând rezolvarea urgentă a revendicărilor care ţin de îmbunătăţirea condiţiilor de lucru şi de respectarea drepturilor salariaţilor, dar şi demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pe care îl acuză de incompetenţă. Sindicaliştii spun că dacă în urma acestor acţiuni de protest autorităţile nu vor reacţiona, iau în calcul blocarea activităţii penitenciarelor.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a transmis, joi dimineaţă, calendarul protestelor.

Astfel, vineri, de la ora 12.00, este programat un protest în faţa Penitenciarului Botoşani, în 12 septembrie, de la ora 13.00, ar urma să aibă loc un protest la Penitenciarul Târgu Mureş şi la Penitenciarul Mărgineni (ora 09.00), în 14 septembrie – Penitenciarul Arad (ora 10.00), Penitenciarul Vaslui (ora 08.00), Penitenciarul Găeşti (ora 10.00), în 16 septembrie – Penitenciarul Poarta Albă (ora 10.00), în 19 septembrie – Penitenciarul Bacău (ora 09.00), Penitenciarul Spital Târgu Ocna (ora 09.00), Penitenciarul Târgu Jiu (ora 10.00), Penitenciarul Iaşi (ora 13.00), în 25 septembrie – Penitenciarul Mioveni (ora 10.00), Penitenciarul Gherla (ora 10.00), Penitenciarul Târgşor (ora 10.00), Penitenciarul Ploieşti (ora 09.00), în 26 septembrie – Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin (ora 10.00), iar în 27 septembrie sunt anunţate proteste la Penitenciarul Giurgiu (ora 10.00), Penitenciarul Pelendava – Craiova (ora 10.00), Penitenciarul Slobozia (ora 09.00) şi Penitenciarul Galaţi (ora 09.00).

Pentru 3 octombrie este anunţat, de la ora 12.00, un miting în faţa sediului Ministerului Justiţiei.

Pe lista de revendicări a angajaţilor din penitenciare sunt incluse: condiţii de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, eliminarea discriminărilor salariale, aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare, încetarea abuzului asupra pensionarilor şi plata integrală a orelor suplimentare curente. Sindicaliştii spun că ministrul Justiţiei a promis în urmă cu un an standarde privind condiţiile de lucru în penitenciare şi un plan multianual de investiţii, dar nu s-a ţinut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiţii a fost redus la jumătate. În ceea ce priveşte plata orelor suplimentare restante, sindicatele din penitenciare spun că în continuare sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite, iar ministrul Justiţiei s-a angajat acum şase luni că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ţinut de cuvânt.

De asemenea, angajaţii din penitenciare cer reluarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de management superior şi încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depăşirea limitei de 1 an permisă de lege. „Chiar directorul general al ANP Marian Dobrică este ilegal imputernicit de 3 luni”, afirmă sindicaliştii.

Ei mai solicită stoparea împuternicirilor ilegale, respectiv reluarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de management superior şi încetarea „practicii de vasalizare” prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depăşirea limitei de 1 an permisă de lege, însuşi directorul general al ANP, Marian Dobrică, fiind împuternicit peste limita legală.

Sindicatele din ANP mai cer eliminarea discriminărilor salariale, respectiv aplicarea legii cadru a salarizării şi pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică şi siguranţă naţională începănd cu octombrie 2018, aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare, „încetarea abuzului asupra pensionarilor – eliminarea din legislaţie a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanţă de urgenţă, pensiile angajaţilor din penitenciare, poliţiştilor şi militarilor”, precum şi plata integrală a orelor suplimentare curente.

„În paralel, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor continuă acţiunile în justiţie împotriva ministrului Tudorel Toader, şi a directorului general al ANP, Marian Dobrică, pentru abuz în serviciu în legătură cu semnarea unor ordine şi decizii ilegale. Dacă în urma acestor acţiuni de protest în stradă autorităţile nu vor reacţiona, luăm în calcul blocarea activităţii penitenciarelor ca urmare a refuzului angajaţilor de a lucra în condiţiile oferite de angajator în materie de siguranţă personală şi respectare a standardelor de personal în raport cu misiunile de îndeplinit”, mai arată Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.