Sindicatele din industria de apărare anunţă proteste, din cauza nerespectării de către guvern a angajamentelor

Sindicatele din industria de apărare anunţă proteste, miercuri şi joi, în Piaţa Victoriei, din cauza nerespectării de către Guvern a angajamentelor asumate. Sindicaliştii cer respectarea acordului şi a memorandumului între Guvern, asociaţiile patronale şi federaţiile sindicatelor din industria de apărare, încheiate în urma unor discuţii din luna iulie, dar şi rezolvarea unor probleme legate de salarizare.

Potrivit reprezentanţilor Cartel Alfa, miercuri şi joi, începând cu ora 11.00, vor avea loc acţiuni de protest organizate de sindicatele din industria de apărare, în Piaţa Victoriei, la Guvern. Motivul acţiunii este nerespectarea de către Guvern a angajamentelor asumate în 17 iulie, în cadrul discuţiilor care au avut loc la Palatul Victoria, în prezenţa premierului.

„Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa este alături de membrii săi şi le susţine revendicările justificate. Reamintim guvernului că dialogul social reprezintă un mecanism esenţial în fundamentarea de politici publice la nivel european şi presupune nu doar discuţii şi angajamente lipsite de consecinţe, ci şi asumarea şi aplicarea rezultatului consensualizat”, arată reprezentanţii Cartel Alfa.

Principalele revendicări se referă la nerespectarea punerii în aplicare a acordului şi a memorandumului între Guvernul României, asociaţiile patronale şi federaţiile sindicatelor din industria de apărare, conform înţelegerilor din 17 iulie, în discuţiile purtate la Palatul Victoria în prezenţa premierului Vasilica-Viorica Dăncilă.

De asemenea, între revendicări se află modificarea definiţiei „industrie de apărare” în „industrie strategică de interes naţional”, constituirea Consiliului pentru coordonarea industriei de apărare, în conformitate cu HG 637/2017, aprobarea în regim de urgenţă a BVC-urilor pe 2019.

Sindicaliştii susţin că industria de apărare trebuie să devină furnizorul principal pentru toate instituţiile cu caracter militar, securitate şi ordine publică, de arme, muniţie şi tehnică militară. Minim 30% din achiziţii să se realizeze în industria de apărare românească sau prin compensare conform legii offset-lui.

„În regim de urgenţă rezolvarea salarizării conform procedurilor pentru constructori sau I.T.-işti. Emiterea unui act normativ care să scutească pe o perioada de 10 ani salariaţii din cadrul operatorilor economici din industria naţională de apărare de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute de legea 227/2015 privind codul fiscal”, mai cer sindicaliştii, care vorbesc şi de suplimentarea fondurilor necesare pe nucleu pe 2019 la nivelul promisiunii miniştrilor Orlando Teodorovici şi Nicolae Bădălău (32 mil lei).

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.