Situaţia pandemiei covid-19 în lume

Secretarul general al ONU Antonio Guterres critică ţările care au ”ignorat recomandările” OMS în lupta împotriva pandemiei şi consideră că lumea plăteşte în prezent un ”preţ mare” al unor strategii divergente de luptă împotriva pandemiei, relatează AFP, care prezintă noi bilanţuri, noi măsuri, fapte marcante şi evoluţia covid-19 în lume.

REUNIUNE OMS TENSIONATĂ

Secretarul general al ONU Antonio Guterres critică ţările care au ”ignorat recomandările” OMS în lupta împotriva pandemiei şi consideră că lumea plăteşte în prezent un ”preţ mare” al strategiilor divergente, în deschiderea Adunării Mondiale a Sănătăţii.

Cele 194 de ţări membre OMS s-au reunit luni pentru a dezbate răspunsul internaţional faţă de pandemia covid-19, în contextul unor puternice tensiuni chinezo-americane şi unor discuţii despre vaccinuri.

PROMISIUNILE LUI XI JINPING

Preşedintele chinez Xi Jinping a dat asigurăr că un eventual vaccin chinez va fi ”un bun public mondial” şi a promis, în adunarea anuală a OMS, că China va aloca două miliarde de dolari în lupta mondială împotriva covid-19.

Numărul unu chinez s-a declarat de asemenea în favoarea unei anchete – după oprirea epidemiei – şi a dat asigurări că ţara sa a ”dat întotdeauna dovadă de transparenţă şi de responsabilitate” în lupta împotriva epidemiei.

IEŞIREA DIN IZOLARE SE ACCELEREAZĂ ÎN ITALIA

În Italia, unde ieşirea din izolare a intrat în ”faza 2” – printr-o reluare a slujbelor şi o redeschidere timidă a magazinelor, cafenelelor şi teraselor, bazilica Sfântul Petru din Roma a primit primii credincioşi şi turişti – cu masca pe faţă -, după ce li s-a luat tenperatura şi după ce şi-au dezinfectat mâinile.

ACROPOLELE, REDESCHISE

Acropolele de la Atena – un monument-far al Antichităţii, vizitat de 2,9 milioane de persoane în 2019 – s-au redeschis publicului luni, la fel ca toate siturile arheologice din Grecia.

Muzeele urmează să fie redeschise la 15 iunie.

SCĂDEREA INFECŢIILOR ÎN RUSIA

Rusia – a doua ţară din lume ca număr de contaminări cu noul coronavirus – a reuşit ”să oprească creşterea” noilor infectări, a apreciat luni premierul Mihail Mişustin, care a catalogat situaţia drept ”complicată”.

Potrivit datelor oficiale, 8.926 de noi contaminări au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, iar bilanţul bolnavilor de covid-19 a crescut la 290.678 de cazuri şi 2.722 de morţi.

Acesta este cel mai mic număr de contaminări zilnice înregistrat de la 1 mai.

PESTE 315.000 DE MORŢI ÎN LUME

Pandemia SARS-Cov-2 s-a soldat cu cel puţin 315.270 de morţi în lume de la primele cazuri înregistrate oficial în decembrie în China, potrivit unui bilanţ întocmit luni, la ora 11.00 GMT (14.00, ora României), din surse oficiale de către AFP.

Statele Unite sunt cea mai afectată ţară ca număr de morţi şi de cazuri – aproape 90.000 de decese şi aproape 1,49 milioane de contaminări, urmate de Regatul Unit (34.636 de morţi), Italia (31.908), Franţa (28.108) şi Spania (27.650).

RECESIUNE ÎN JAPONIA

Economia japoneză a intrat în recesiune, iar PIB-ul s-a contractat al doilea trimestru la rând (ianuarie-martie) din cauza crizei noului coronavirus.

PIB-UL THAILANDEI SE CONTRACTĂ

Economia thailandeză – foarte tributară turismului (15% din PIB) şi exporturilor – urmează să se contracte cu 5-6% în 2020, cea mai puternică contracţie de la criza financiară din 1997-1998.

VIZITELE PE MUNTELE FUJI, INTERZISE

Pentru prima oară în aproape 60de ani, potecile de acces pe Muntele Fuji rămân închise în această vară, privându-i pe amatorii de drumeţii de ascensiunea estvală a celui mai cunoscut vulcan din Japonia.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *