SJU Deva: Triajul făcut în containere speciale

Din această săptămână s-au îmbunătăţit condiţiile de staţionare pentru persoanele care ajung la Urgenţa Deva. Corturile de triaj ridicate la începutul pandemiei, în lunile de primăvară, au fost înlocuite cu containere moderne, al căror beneficiu principal este instalaţia de încălzire.

Ramona GAȘPAR-asistent medical

Cinci containere au fost montate chiar la intrarea în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva: unul este destinat triajului, trei sunt pentru persoanele cu suspiciune de COVID19 şi ultimul este destinat celor care au deja un test pozitiv. Cadrele medicale spun că diferenţa între corturi şi structurile modulare este mare: „Avem aici condiţii mult mai bune pentru noi, dar mai ales pentru pacienţi, pentru că pacientul este primordial pentru noi. Există aici căldură, au baie, tot ce trebuie. În corturi deja era prea frig”, spune  Ramona Gaşpar, asistent medical la UPU Deva.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva spune că a găsit această soluţie pentru că, în corturile de triaj, pacienţii, chiar şi cei suspecţi sau pozitivi, stăteau în frig, lucru care le putea agrava starea de sănătate. Primele containere au sosit de miercuri şi sunt funcţionale încă de joi, când au fost consultaţi aici primii pacienţi.

Cei confirmaţi pozitiv spun că aceste containere oferă condiţii mai confortabile: „E căldură înăuntru şi e foarte curat. Şi igiena contează. Eu fac dializă şi pe noi ne testează periodic. Până acum nu am avut probleme cu nimic.  M-a sunat domnul doctor în urmă cu două zile şi mi-a spus că am ieşit pozitiv şi trebuie să îmi fac analizele. Eu am tot aşteptat să vină după mine şi au venit, dar după două zile”, explică doamna Borza.

Deva este prima unitate din judeţ care a achiziţionat astfel de containere. „Acum două săptămâni a apărut problema asta, toată lumea se plângea de frigul din corturile de triaj. Condiţiile meteo s-au tot înrăutăţit şi a trebuit să găsim soluţii corespunzătoare pentru a ţine pacienţii care se prezintă în Urgenţă. De joi cei care se prezintă au condiţii bune de staţionare până când le vin analizele, îşi fac investigaţiile, se fac aici consulturile de specialitate. Containerele au încălzire, instalaţie sanitară pentru ca pacienţii să aibă un confort. După ce sunt evaluaţi aici, pacienţii merg spre internare sau domiciliu, în funcţie de starea lor”, explică directorul medical al SJU Deva, dr. Lucian Miron.

dr. Lucian MIRON

Conducerea spitalului spune că preţul unui container se apropie de cinci mii de euro. Au fost alese ca fiind  cea mai potrivită soluţie pentru trierea şi consultul celor care ajung la UPU Deva. „Corturile nu au fost desfiinţate, sunt păstrate ca şi soluţie de rezervă sau pentru cazurile în care vom avea un val de pacienţi. Le-am mutat doar locaţia”, spune dr. Miron. Mai mult, în ultimele zile s-a decis mărirea capacităţii de internare cu 33 de locuri pentru pacienţii cu COVID 19, dintre care trei sunt locuri pe secţia ATI: „Din păcate, presiunea pe spital este din ce în ce mai mare, internarea pentru pacienţii COVID este limitată, chiar dacă s-au deschis variante la unităţile din jur. La Simeria, la Sanatoriile din Geoagiu şi Brad nu se preiau cazurile grave aşa că soluţia pentru pacienţii care se simt rău apasă tot pe spitalul nostru. Suntem în lucru cu reamenajarea unor spaţii, dar în acelaşi timp trebuie să avem grijă şi să nu afectăm sectoare esenţiale precum Oncologia, Hematologia, pacienţii cronici în stare gravă, care nu trebuie daţi la o parte. Vă asigur că există multă preocupare în acest semn şi căutăm soluţii mereu. Terapia Intensivă are deja mărită capacitatea cu 50% pentru pacienţii pozitivi în stare critică, partea de Pneumologie va avea mai multe locuri. Ne adaptăm din mers la această situaţie.”

Administraţia spitalului a făcut demersuri şi pentru a primi 20 de monitoare de funcţii vitale pentru secţia de Boli Infecţioase. Echipamentele au fost obţinuțe prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi au ajuns deja la spital.

 Laura OANA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *