ȘOC: Fostul episcop al Hușilor, implicat într-un scandal sexual, se mută la Densuș

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Onilă, acuzat că a apărut în imagini video făcând sex cu un bărbat, se mută în județul Hunedoara. Informația a fost confirmată, pentru Replica-INFO HD, de către preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Fostul episcop al Hușilor va locui în satul Hățăgel, din comuna Densuș, într-o casă ce i-a fost pusă la dispoziție de Preasfințitul Daniel, episcopul de Vârșeț.

”Da, se mută în județul Hunedoara. Va locui aici la propunerea Preasfințitului Daniel, episcopul de Vârșeț, cel care are domiciliul în Hățăgel, comuna Densuș. Și dânsul i-a oferit o casă. Neavând unde să locuiască, fiind retras din scaunul episcopal, i-a oferit o casă pe care o are dânsul în Hățăgel, în care să locuiască. Atâta tot. Nu știu nici să spun când va veni, fiindcă acea casă trebuie amenajată. Va participa la slujbe. Nu e vorba de slujire, ci de locuire, să aibă domiciliu unde să stea și el. Este o decizie care nu ne aparține, nu este a noastră”, a declarat preotul Gabriel Miricescu.

Sfântul Sinod Permanent al Bisericii Ortodoxe Române întrunit vineri pentru a judeca cazul de homosexualitate, a decis că Onilă nu mai face parte din Sfântul Sinod, că nu va mai avea niciodată funcţii de conducere în Biserică şi că va rămâne simplu monah. S-a aprobat ca fostul episcop să aibă domiciliul în Episcopia Devei şi a Hunedoarei. Informaţia a apărut în Vremeanoua.ro care sub titlul: „Exil de lux la Deva pentru episcopul desfrânat” publică decizia Cancelariei Sântului Sinod al Patriarhiei Române din 18 august.

În şedinţa de vineri, Corneliu Onilă, fostul episcop de Huşi şi-a dat demisia din toate funcţiile deţinute în BOR. Detaliile apar într-o adresă semnată de PF Patriarhul Daniel şi trimisă Mitropoliei Moldovei:

„Vă aducem la cunoştinţă că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 18 august 2017, a examinat cererea de retragere a Preasfinţitului Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor. În referat s-a precizat, că în ziua de 18 august 2017, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, a înaintat Sfântului Sinod o adresă în care preciza că, deşi se consideră nevinovat, prezintă cererea sa de retragere din aceastã slujire, rămânând la dispoziţia şi ascultarea Sfântului Sinod şi a Chiriarhului eparhiei unde va domicilia.”

Informaţiile noi apar însă la finalul documentului intern când se explică hotărârile Sfântului Sinod în urma discuţiilor în plen:

„1 Aprobă retragerea Preasfinţitului Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, din această slujire.

2 Decide vacantarea scaunului de Episcop al Huşilor şi iniţierea procedurii de alegere a unui nou episcop pentru această eparhie în cel mult 60 de zile, conform prevederilor statuare.

3 Aprobă ca episcopul să aibă domiciliul în Episcopia Devei şi a Hunedoarei, de unde va primi şi sprijinul financiar necesar, urmând ca, la momentul potrivit, Sfântul Sinod să decidă cu privire la slujirea liturgică.”

Publicaţia vremeanouă.ro are altă variantă: „(…) speriaţi de faptul că Onilă ar putea să dea în vileag toate relaţiile ascunse dintre ierarhii care conduc Biserica, şefii BOR au decis să-l mute pe Onilă, ca simplu călugăr, în Episcopia Devei şi Hunedoarei, cu asigurarea unei locuinţe de lux şi a unui salariu pe măsură, până la finalizarea judecăţii Sfântului Sinod. (…) unii spun că Onilă ar putea primi salariul de episcop, pe care îl avea la Huşi, de 18.000 de lei! – drept compensaţii.”

Părintele Miricescu dezminte aceste afirmaţii: „Nu e vorba de nici un domiciliu de lux, ci o căsuţă la ţară. Nici într-un caz fostul episcop nu va fi plătit de către Episcopia Devei şi Hunedoarei, nu ştiu cum au apărut aceste informaţii. Noi nu avem nici un post în care să-l încadreze pe fostul episcop. Pe de altă parte, trebuie să precizăm faptul că, dândul devenind simplu monah, nu mai beneficiază de indemnizaţie de episcop. Episcopia nu îl va încadra în nici un fel ca plată.

Laura OANĂ

Anamaria NEDELCOFF

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 421 posts and counting.See all posts by nedelcoff

2 comentarii la „ȘOC: Fostul episcop al Hușilor, implicat într-un scandal sexual, se mută la Densuș

 • 21 august 2017 la 14:34
  Permalink

  Dupa elevata opinie indusa de aceasta publicatie, pacatosii din Biserica Ortodoxa trebuie „ucisi cu pietre” sau cu presa . Ca tot un bolovan este si presa. Unul tare neslefuit.

  Răspunde
  • 21 august 2017 la 14:54
   Permalink

   Lapidare nu dar menținerea unui mar putred intrun cos cu mere compromite toate celelalte mere. La munca cu acest pacatos!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *