Social-democrați păcăliți

Modernizarea drumului spre Herculane este o poveste fără sfârșit. Locuitorii Văii Jiului au fost amăgiți în repetate rânduri. Cel mai recent exemplu vine chiar de la finele anului trecut, atunci când într-o mare campanie de strângere de semnături s-a încercat sensibilizarea Guvernului pentru reluarea lucrărilor la acest drum. Numai că acea campanie s-a dovedit a fi una inutilă, pentru că la scurt timp de la predarea semnăturilor lui Mihai Tudose acesta a fost schimbat din funcție.

Acum, fix unul dintre parlamentarii PSD care la acel moment se pozau alături de membrii Executivului care au promis marea cu sarea, acum cere lămuriri despre starea acestui drum.

“Valea Jiului ar putea fi scoasă din relativa izolare în care se află prin reabilitarea DN 66A, un drum care ar asigura legătura între Câmpu lui Neag din Hunedoara de stațiunea Băile Herculane din județul Caraș Serverin. Lucrările au început în urmă cu 20 de ani, doar 16 kilometri de drum fiind modernizați. Valea Jiului are nevoie de alternative economice de dezvoltare, iar transformarea acestui drum forestier în drum național a fost gândită ca o soluție pentru dezvoltarea turismului. Prin DN 66A s-ar asigura accesul direct spre portul Orșova, și mai departe, spre Serbia. Parcul Național Retezat și domeniile schiabile din Valea Jiului ar deveni astfel accesibile pentru mii de turiști. Toate guvernele, indiferent de culoarea politică, au promis că vor finanța continuarea proiectului, dar nu au făcut-o”,  spune parlamentarul.

Au existat zeci de documente despre acest drum. S-au scurs râuri de cerneală. Inutil. Valea Jiului este în continuare izolată de regiunea de sud a țării.

“Vă reamintest, faptul că, la începutul anului 2018, într-un răspuns al directorului CNAIR, cu privire la DN 66A se precizau următoarele – “sectorul de drum III (I=18,6 km), între km 47+600-66+204 are un studiu de fezabilitate care a primit un aviz al Consiliului Tehnico-Economic – Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (în 2009) și Avizul Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice (2009) în care se menționa că promovarea hotărârii de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului se va face după obținerea tuturor avizelor și acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism, astfel încât în prezent nu există o hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici””, mai arată parlamentarul.

Pentru sectorul de drum DN 66A, km 47+600-66+204 a fost întocmită de către SC Search Corporation SRL documentația “drum de legătură DN 66A km 47+600-66+204, Câmpu lui Neag – Valea Cernei”, în faza de studiu de fezabilitate, documentație avizată la nivelul Comitetului Interministerial. În data de 29.05.2014, CNAIR SA a demarat procedura de atribuire a contractului de servicii pentru reviziunea/actualizarea studiului de fezabilitate. Procedura a fost anulată în data de 15.07.2015 întrucât au fost depuse oferte inacceptabile și/sau neconforme. Cetățenii Văii Jiului au semnat, la finalul anului trecut, o petiție prin care își arătau susținerea pentru reluarea lucrărilor la drumul dintre Câmpu lui neag și Herculane. Lista cu cele aproape 40.000 de semnături a fost predată fostului premier Mihai Tudose. Mai sunt de realizat circa 20 de  kilometri, între Câmpu lui Neag si Cerna, lucrarea este dificilã, pe traseul stabilit fiind necesarã, între altele, construirea unui pod peste Cerna, a 82 de podete si a unui viaduct de coastã cu suprastructura în consolã. Asta pentru a împãca si animalele, care, dacã totul va fi construit conform planului, nu prea ar mai avea de suferit.

Început în 1999, drumul ce trece prin Valea Jiului si denumit Drumul lui Bãsescu, pentru cã fostul presedinte al României era atunci ministrul Transporturilor, are nevoie din nou de bani. Suma ar  fi urmat sã fie  prinsã în bugetul care a fost adoptat în decembrie 2017.

 

Monika BACIU

Un comentariu la „Social-democrați păcăliți

  • 9 octombrie 2018 la 13:25
    Permalink

    Valea jiului a votat de 28 ani cu PSD dar ei cand vin la guvernare uita de valea jiului sa modernizeze drumul spre Herculane , DN 7A (Cheile Jietului) ca isi rup masinile cetateni vaii jiului pentru a merge la Voineasa sau pe Transalpina , …

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.