SONDAJ: Iohannis și PNL își consolidează prima poziție în preferințele electoratului

Ultima analiză electorală realizată prin sondajul realizat de IMAS, la comanda Europa FM, arată că favoritul electoratului la prezidențialele din acest an rămâne Klaus Iohannis, cu aproape 42 de procente, la distanță mare de restul plutonului. De asemenea, la partide, PNL, cu 25,5 la sută din opțiuni, stă în fruntea clasamentului politic românesc, urmat de USR și departe deja de PSD, aflat la sub 20 de procente.

Era evident faptul că lovitura cumplită primită de PSD la alegerile europarlamentare își va extinde efectul distructiv, cu atât mai mult cu cât social-democrații au ales să nu schimbe mare lucru din nebunia anti-productivă lăsată în partid de Dragnea. Sceneta lacrimogenă cu ieșiri eroice prin care toți oamenii influenți din PSD au aruncat partidul în brațele Vioricăi Dăncilă a demonstrat că, deocamdată, până la o lovitură aproape fatală, pesediști nu mai au chef de luptă politică și se împing unii pe alții în groapa pe care singuri și-au săpat-o.

Așa se face că prezidențialele vin cu o ierarhie limpede și previzibilă de la primul tur: Iohannis, pus în balanță cu un Tăriceanu lăsat baltă de cei pe care i-a slujit inutil, iese câștigător la distanță mare – vreo 30 de procente! Alte variante de comparație devin inutile: Iohannis nu poate fi pus în balanță cu „imberbul” și fițosul Barna, poziția useristului în preferințele electoratului fiind mai degrabă nesemnificativă, chiar mai jos decât Victor Ponta și Dacian Cioloș; Dăncilă e încă mai jos și decât Barna, așadar nu aduce nimic în competiție, ceea ce arată că nici măcar pesediștii nu sunt dispuși să o susțină.

Cât privește ierarhia partidelor politice, sondajul IMAS spune că PNL e în frunte, cu peste 25 de procente, USR vine pe locul 2 cu patru procente mai puțin decât liberalii, iar PSD trebuie să se mulțumească doar cu 19,4 procente. Cum PSD, așa cum spuneam, pare să fiarbă amețit, în suc propriu, fără voință politică, dacă PNL nu dă cu oiștea-n gard în următoarea jumătate de an, alegerile locale și generale de anul viitor le-ar putea da liberalilor o șansă pe care nu au mai avut-o de multă vreme.

(Credit sondaj și imagini: Europa FM)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *