Soprana Angela Gheorghiu, invitată de onoare la TIFF 2018

Soprana Angela Gheorghiu va fi prezentă la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în calitate de invitată de onoare a celei de-a 17-a ediţii.

Vineri, pe 1 iunie, de la ora 19.00, Opera Naţională Română Cluj-Napoca va fi gazda unui eveniment unic, în cadrul căruia Angela Gheorghiu va interpreta cîteva arii în faţa publicului clujean, acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici. Momentul va fi urmat de proiecţia filmului „Tosca” (regia Benoît Jacquot) în care soprana joacă rolul titular.

În istoria operei, Angela Gheorghiu este un fenomen rar. O artistă cu o tehnică vocală excepţională şi o inteligenţă dramatică şi muzicală profundă, dar şi un comunicator magnetic care pătrunde în inimile şi minţile unui spectru panoramic de audienţe, legendara soprană a adus cele mai înalte valori ale artei la o scară neobişnuit de largă.

Angela Gheorghiu şi-a câştigat renumele mondial odată cu debutul său, în 1992, la Royal Opera House, în „La Bohème”. În acelaşi an a debutat la Metropolitan Opera New York şi la Opera de Stat din Viena.

Prezenţa şi vocea ei au impresionat publicul în cele importante săli de operă din întreaga lume. De-a lungul carierei impresionante a înregistrat cu cele mai mari case de discuri şi a fost onorată cu numeroase premii, printre care amintim La Médaille Vermeille de la Ville de Paris, Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer şi Cavaler din partea Guvernului francez, decoraţia “Nihil Sine Deo” acordată de Regele Mihai I al României, Premiul Cultural European pentru Muzică şi premiul Victoire d’Honneur.

În 2000, regizorul Benoît Jacquot i-a lansat invitaţia de a interpreta rolul titular în ecranizarea operei „Tosca”, de Puccini. Deşi soprana nu mai interpretase până atunci acest rol, Jacquot şi-a dorit-o pe ea în film, considerând că Gheorghiu are acel spirit de divă absolută care poate acoperi personajul. Lansată în cinematografe în întreaga lume, producţia în care Angela Gheorghiu apare alături de marele tenor Roberto Alagna şi baritonul Ruggero Raimondi a fost bine primită de către presa internaţională, după lansarea oficială în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia.

Filmul reinventează modul în care vedem opera şi va fi proiectat în cadrul evenimentului special, găzduit de Opera Naţională Română Cluj-Napoca.

În deschiderea evenimentului, vocea inconfundabilă a Angelei Gheorghiu va cuceri publicul TIFF, acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici, unul dintre cei mai prolifici artişti autohtoni ai generaţiei sale. Doctor în Muzicologie, artistul a colaborat, de-a lungul carierei, cu nume mari ale scenei ca: Franco Zeffirelli (în pelicula Callas Forever), Roberto Alagna, Denyce Graves, Leontina Văduva, Alberto Zedda, Mariana Nicolesco, Ludovic Spiess şi mulţi alţii.

Sâmbătă, 2 iunie, de la ora 19.00, iubitorii de operă vor avea ocazia să o revadă pe Angela Gheorghiu la Casa de Cultură a Studenţilor, unde soprana a acceptat invitaţia organizatorilor de a introduce proiecţia specială a filmului „Maria by Callas” (regia Tom Volf). Vizionarea va fi precedată de proiecţia clipului dedicat unui duet inedit: Angela Gheorghiu-Maria Callas, „Habanera” din opera „Carmen” a lui Bizet, duet peste timp care se regăseşte ca un bonus pe discul „Homage to Maria Callas”, imprimat de Angela Gheorghiu în 2011.

TIFF are loc între 25 mai şi 3 iunie la Cluj-Napoca.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.