Start la achizițiile de autovehicule prin programele Rabla Clasic şi Rabla Plus

Programul Rabla Clasic a fost lansat joi, prima de casare rămânând şi în acest an la 6.500 de lei pentru fiecare maşină uzată, mai veche de opt ani. La această sumă se adaugă şi un ecobonus de 1.700 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, hibrid. În premieră în acest program, microbuzul este eligibil pentru casare. Potrivit Ministerului Mediului, programul Rabla Plus va începe săptămâna viitoare şi va avea un buget de 120 de milioane de lei.

„Cel mai longeviv program guvernamental este lansat astăzi, iar ţinta  României începe să fie îndeplinită aşa cum ne-am asumat. Persoanele fizice pot începe din acest moment să meargă la producătorii validaţi în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere pentru a-şi achiziţiona un autovehicul nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant. În acelaşi timp, persoanele juridice pot depune, începând de astăzi, dosare de acceptare la Administraţia Fondului pentru Mediu, în condiţiile Ghidului de finanţare, până pe 28 septembrie 2018. Eforturile nu sunt numai ale noastre, ci şi ale celor care creează locuri de muncă în România”, a declarat joi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, la conferinţa de lansare a proiectului.

Anul acesta a fost alocat un buget de 133 de milioane de lei pentru Programul Rabla Clasic, pentru 19.000 de autovehicule noi.

În premieră anul acesta, în acest program microbuzul devine autovehicul eligibil pentru casare.

Prima de casare pentru programul Rabla Clasic rămâne 6.500 de lei pentru fiecare autovehicul uzat, mai vechi de opt ani, dat spre casare şi se acordă pentru achiziţionarea unei maşini noi, al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g de CO2/km. De asemenea, la prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei în cazul achiziţionării unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g de CO2/km în regim de funcţionare mixt şi/sau un ecobonus de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

În cazul în care se întrunesc ambele condiţii, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare standard, precizează ministerul.

Persoanele juridice pot solicita în acest program, prin cererea de finanţare, cel mult echivalentul în lei al sumei de 200.000 de euro (sau 100.000 euro, dacă activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri) în momentul depunerii dosarului de acceptare.

Pe de altă parte, programul Rabla Plus va începe săptămâna viitoare şi va avea un buget de 120 de milioane de lei. Va fi acordat un ecotichet de 45.000 de lei (10.000 de euro), dar nu mai mult de 50 la sută din preţul de comercializare pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, pur electric. De asemenea, Guvernul oferă un ecobonus de 20.000 de lei (aproximativ 5.000 de euro), dar nu mai mult de 50 la sută din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Bugetul alocat este suficient pentru achiziţionarea unui număr de 2.000 de maşini electrice.

Ministrul Mediului a anunţat, în cadrul conferinţei de lansare, că pentru staţiile de reîncărcare a maşinilor electrice Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a promovat o schemă de ajutor de stat pentru conectarea oraşelor prin reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi, pentru care se aşteaptă avizul Comisiei Europene.

„A fost notificată deja Comisia Europeană, iar acum depinde de aprobarea schemei de ajutor de stat de către Comisie pentru a pune în operă, aşa cum ne-am propus, obiectivele îndrăzneţe asumate prin Programul de guvernare, adică 20.000 de staţii de reîncărcare. Dorinţa nemărginită a românului de a-şi cumpăra o maşină electrică sau hibrid plug-in trebuie să fie încurajată”, a spus Graţiela Gavrilescu.

Potrivit reprezentanţilor ministerului, programul Rabla Plus nu este condiţionată de casarea şi radierea unui autovehicul uzat, iar prima oferită în cadrul programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetele prevăzute de programul Rabla Plus, numai în cazul în care solicitantul va achiziţiona fie un autovehicul nou electric, fie unul electric hibrid plug-in.

Ghidul de finanţare pentru programul Rabla a fost modificat în acest an, prin introducerea termenului de 60 de zile de la publicarea listei persoanelor juridice de drept privat acceptate, pentru înscrierea la producătorii validaţi, apariţia spaţiului privat virtual pentru emiterea certificatelor de atestare fiscală, precum şi obligaţia înmatriculării autovehiculelor noi achiziţionate prin intermediul programului, pe numele beneficiarilor, în termen legal de la emiterea facturii de achiziţie (prevedere valabilă doar pentru persoanele juridice care primesc ajutor de minimis).

A mai fost eliminată data de 31 decembrie ca termen limită de valabilitate a Notei de înscriere, astfel încât aceste documente vor fi valabile 120 de zile de la momentul emiterii. În plus, emiterea facturii şi introducerea datelor aferente vor fi făcute în termenul de valabilitate a Notei de înscriere.

Ghidul prevede, de asemenea, un termen de şapte zile pentru soluţionarea neconcordanţelor referitoare la informaţiile aferente cererilor de decontare depuse de către producătorii validaţi.

În ceea ce priveşte Rabla Plus, potrivit modificărilor, solicitantul persoană fizică poate achiziţiona, pe parcursul unui an calendaristic, un singur autovehicul nou în cadrul programului, beneficiind de un ecotichet, producătorii validaţi au obligaţia de a introduce în aplicaţia informatică, în termen de 10 zile de la emiterea facturii, informaţiile privind achiziţia autovehiculului nou, iar persoanele juridice pot înmatricula autovehiculele noi cumpărate prin program în termen de 90 de zile de la data emiterii facturii de achiziţie. De asemenea, persoanele juridice de drept privat au interdicţie de înstrăinare a autovehiculelor achiziţionate prin “Rabla Plus” pentru o perioadă de un an de la emiterea facturii.

În plus, autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, pot achiziţiona prin programul Rabla Plus autoturisme ecologice noi la o contravaloare în lei de maximum 35.000 de euro (fără TVA) pentru fiecare maşină, sumă aproape dublă faţă de cea stabilită anterior, de 18.000 de euro (inclusiv TVA).

Anul trecut, bugetul pentru progrmaul Rabla a fost de 205 milioane de lei. Au fost scoase din uz 28.366 de autoturisme cu grad înalt de emisii poluante, valoarea totală finanţată fiind de 193,152de  milioane de lei şi rest de finanţat în valoare de 20,72 milioane de lei. De asemenea, prin programul Rabla Plus au fost achiziţionate 467 de autovehicule noi, dintre care 370 pur electrice şi 97 plug-in. Valoarea totală finanţată s-a ridicat la 9.890 milioane de lei, iar rest de finanţat în sumă de 8,760 milioane lei.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *