STATISTICI TRISTE: Județul Hunedoara îmbătrânește lipsit de speranță

Cu un sistem economic prăbușit, fără variante viabile de dezvoltare care să fi apărut în ultimii 25 de ani, cu tineri și specialiști de valoare care preferă să plece în zone mai prospere și în alte țări, cu peste 200 mai mulți morți decât nou-născuți în fiecare lună, județul Hunedoara îmbătrânește trist și luminița de la capătul tunelului a rămas simplă metaforă la clubul pensionarilor.

 

Își iau lumea-n cap

Una din marile nenorociri, care aparține, în fapt, întregii Românii, este emigrarea, în valul românilor nemulțumiți care-și iau lumea-n cap mulți fiind specialiști bine pregătiți dintre care pierdem cu miile în fiecare an.

Potrivit datelor Eurostat, față de 2008, numărul românilor care au cel puțin o facultate și care trăiesc într-un alt stat a crescut cu 144 la sută. De asemenea, numărul de absolvenți de liceu sau școală profesională din România care trăiesc într-o altă țară a Uniunii Europene a crescut de la 806.000 persoane în 2008, la 1.437.000 persoane în 2019 – anul de referință cu date complete, conform unui studiu recent.

La nivelul județului Hunedoara, ultimele date oficiale arată că numai într-un an, în 2019, 571 hunedoreni au emigrat definitiv din România iar alți 4654 hunedoreni au plecat, pentru un timp, la muncă în străinătate.

 

Mor mai mulți, se nasc mai puțini

Dar partea cea mai tristă, care ridică mari semne de întrebare asupra viitorului județului Hunedoara, vine din alte două seturi de date statistice, care ne arată că:

  • la puțin peste 110.000 de salariați în județ sunt aproape 124.000 de pensionari hunedoreni;
  • sporul natural este constant negativ și mereu peste 200 ca diferență între cei care se nasc și cei care mor: exemplu, în decembrie 2019 erau 288 de nou-născuți și 558 de persoane decedate.

 

Fără alte comentarii.

 

Surse: hotnews.ro, Institutul Național de Statistică, Eurostat

Foto: https://emerging-europe.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *