Stiți ce este Hematuria?

Unul din semnele importante de patologie, de multe ori ignorat de pacienți, care poate ascunde un diagnostic sever, este hematuria. Hematuria reprezintă prezența celulelor roșii ale sângelui (hematiile), în urină. Hematuria poate să fie vizibilă – macroscopică sau microscopică (decelată doar la microscop). La adult, un episod de hematurie, poate să ascundă un cancer la nivelul tractului urinar.

Epidemiologie

Hematuria este un semn relativ frecvent întâlnit la adult. Incidența hematuriei este de la 0,6-16%. Hematuria pasageră microscopică, izolată, este frecvent întâlnită la adult, până la 40%. Cu toate acestea, prezența hematuriei microscopice în mai mult de 3 probe de urină, se întâlnește la maxim 3% din pacienți.

Cauzele hematuriei pasagere  pot fi multiple, de la efort fizic intens, traumatisme minore renale, contaminări cu sânge menstrual sau după manopere medicale (cateterisme uretrale). Pacienții cu afecțiuni de tract urinar pot să prezinte episoade tranzitorii sau persistente de hematurie. Diferența majoră între cele 2 tipuri de hematurii (macro sau microscopice) este aceea că episoadele de hematurie macroscopică ascund afecțiuni mai grave. De exemplu, 5% din pacienții cu hematurie microscopică au tumori maligne renale, în contrast cu 40% pacienți care au hematurie macroscopică și dezvoltă tumori maligne de tract urinar. Cea mai frecventă cauză de hematurie macroscopică la adultul peste 50 de ani este cancerul de vezică urinară.

Factorii de risc

Fumatul este cel mai frecvent incriminat și dovedit, în riscul apariției tumorilor uroteliale (rinichi, uretere, vezică urinară).

Urina poate să conțină, în mod normal, până la 3 hematii/câmpul de examinare microscopică. Rinichii nu lasă să treacă hematiile, decât în condiții patologice. Pacienții care sunt sub tratament anticoagulant și dezvoltă hematurie, trebuie să se prezinte la medic pentru evaluarea dozei terapeutice.

Prevenție

Hematuria poate să aibă multe cauze medicale. Prevenția înseamnă renunțarea la fumat (pentru cei care fumează), aport adecvat de lichide pentru a preveni litiaza renală, aport adecvat de sodiu și proteine, pentru a preveni de asemenea apariția litiazei renale. Infecțiile de tract urinar pot fi prevenite prin aport lichidian adecvat, golirea periodică a vezicii urinare.

Manifestări clinice asociate hematuriei țin de cauza acesteia. Hematuria micro sau macroscopică poate fi asociată cu dureri, dificultăți în golirea vezicii urinare, frisoane, febră. De asemenea, anamneza poate să arate dependența de fumat, antecedente familiale de litiază sau cancer de tract urinar, antecedente patologice de diabet zaharat, tuberculoză pulmonara, iradieri. De asemenea, scăderea ponderală asociată hematuriei macroscopice, poate orienta spre cancer vezical.

Diagnostic

Evaluarea hematuriei și precizarea diagnosticului începe cu o anamneză amănunțită ,examen obiectiv detaliat și continuă cu explorări de laborator, examen urografic, tomografie, RMN-toate în funcție de decizia medicului curant. De asemenea, sunt importante evaluarea tractului genital la femei și a prostatei la bărbați.

Tratament, monitorizare, complicații

Depind de etiologia hematuriei. Este foarte important să nu ignorăm acest semn important care, așa după cum am arătat, poate ascunde un diagnostic fatal, uneori. De exemplu, este foarte important să testăm urina după un episod de infecție de tract urinar, deoarece, persistența hematuriei, poate să ascundă o afecțiune malignă urotelială.

 

Dr. Carollina RADU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *