Stop arderilor de vegetație uscată! C.J.S.U. Hunedoara interzice igienizarea terenurilor prin intermediul focului deschis

Se interzice arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale pe raza județului Hunedoara, indiferent de forma de propritate a terenului. Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara au adoptat, astăzi, în unanimitate o hotărâre privind măsurile de reducere a riscului de incendiu la fondul forestier.

Pentru igienizarea terenurilor prin intermediul focului deschis, primarii, persoanele împuternicite în acest scop de către primari, ofițerii și subofițerii din cadrul I.S.U. Hunedoara vor aplica persoanelor fizice sancțiuni cuprinse între 1.000 și 2.500 lei iar persoanelor juridice amenzi de până la 5.000 de lei.

Ocoalele silvice de stat sau private au datoria să intensifice activitățile de patrulare pentru identificarea, din stare incipientă, a unor arderi de vegetație uscată. Membrii ocoalelor silvice au obligația să informeze Garda Forestieră Județeană Hunedoara despre producerea unui incendiu și să constituie echipe de primă intervenție pentru stingerea acestuia în colaborare cu pompierii militari.

Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență prevede și susținerea mai consistentă și activă a pompierilor militari de către personalul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență care trebuie să asigure prima intervenție la incendiile de vegetație sau fond forestier, sub coordonarea I.S.U. Hunedoara.

Vă reamintim că în județul Hunedoara a fost identificată o primă victimă a incendiilor de vegetație uscată. O femeie de 67 de ani din satul Barza, comuna Crișcior, a fost descoperită decedată de pompierii brădeni sosiți să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație și litieră de pădure ce s-a extins pe 3 hectare de teren. Femeia a fost surprinsă de propagarea cu repeziciune a arderii aceasta fiind găsită într-o zona afectată de incendiu.

De asemenea, vă sesizăm faptul că pe numele unui bărbat de 67 de ani și a unei femei de 54 de ani din Sibișel, Poliția Orăștie a întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de distrugere prin incendiere din culpă, documentând faptul că aceștia au utilizat focul în grădina proprie, situată în apropierea pădurii, fără a lua măsuri de prevenire a propagării arderii. În condiții atmosferice caracterizate de vânt puternic arderea s-a extins la pădure și a fost la un pas să distrugă locuințe și cabane din localitate. Prejudiciul urmează să fie stabilit de proprietarul pădurii, Ocolul Silvic Geoagiu.

 

ISU Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.