STS, despre înscrierea în platforma de programare pentru vaccinare împotriva COVID-19

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) precizează, referitor la înscrierea în platforma de programare pentru vaccinare împotriva COVID-19, că persoanele din etapa 3 de vaccinare – populaţia generală – vor putea să se înscrie fără a fi condiţionate de deţinerea unui certificat digital calificat (semnătură electronică). Înscrierea prin aplicarea certificatului digital calificat este obligatorie doar pentru beneficiarii vaccinării din etapele 1 şi 2, care constituie persoane juridice, explică reprezentanţii STS.

Biroul de Presă al STS a transmis, marţi seara, precizări, în contextul informaţiilor vehiculate în spaţiul public privind obligativitatea deţinerii unui certificat de semnătură electronică de către cetăţeni pentru înscrierea în platforma de programare pentru vaccinare împotriva COVID-19.

„Cetăţenii care fac parte din etapa 3 (Populaţia generală) de vaccinare vor putea să se înscrie în platforma electronică, fără a fi condiţionaţi de deţinerea unui certificat digital calificat (semnătură electronică). Pentru populaţia generală atât înscrierea în platformă, cât şi vaccinarea propriu-zisă sunt gratuite”, a subliniat sursa citată.

Reprezentanţii STS au precizat că înscrierea pe platforma informatică prin aplicarea certificatului digital calificat este obligatorie doar pentru beneficiarii vaccinării din etapele 1 şi 2, care constituie persoane juridice şi sunt programaţi centralizat de către responsabilii desemnaţi de la nivelul fiecărei instituţii eligibile.

Aplicarea semnăturii electronice certifică faptul că documentele încărcate în sistem aparţin unei instituţii publice sau private, care face parte din categoria populaţională care poate beneficia de vaccinare.

„Reamintim faptul că, potrivit Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, la acest moment, programările şi vaccinarea efectivă sunt disponibile doar pentru etapa 1 (Persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătăţii şi social – sistem public şi privat). Pentru etapa 3 (Populaţia generală), înscrierile nu sunt disponibile în acest moment. Cetăţenii îşi pot crea un cont în platformă, însă opţiunea de programare efectivă va fi activă ulterior, după parcurgerea primelor două etape de vaccinare”, a explicat STS.

Autorităţile au anunţat că platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operaţională. Începând de luni, în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate şi social, urmând să se activeze accesul în aplicaţie şi pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populaţia cu grad de risc şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale şi grupa a III-a – populaţia generală).

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *